A Roszatom közzétette a 2017-es üzleti évéről szóló jelentését

 

Az éves üzleti jelentés alapján masszívan növekedtek a Roszatom pénzügyi mutatói. A cég bevételei 2017-ben 10,2%-kal emelkedtek az előző évhez képest és 967,4 milliárd rubelt tettek ki. A vállalat külföldi bevételei 6,1 milliárd dollárt értek el, amely 9,4%-os növekedés a 2016-os külföldi bevételi adatokhoz képest.

 

A 2017-es évben a Roszatom növelte jelenlétét a külföldi piacokon. Összesen 11 kormányközi megállapodást és 16 jelentős ágazati szerződést kötött. A vállalat 10 évre szóló megrendelésállománya 133,5 milliárd dollár. A tavalyi üzleti év kiemelkedő eseménye volt az Indiával kötött keretmegállapodás a Kudankulami Atomerőmű 5-ös és 6-os blokkjának építéséről, illetve életbe lépett az egyiptomi El Dabaa-ban létesítendő 4 atomerőművi blokk építéséről szóló egyezmény.

Tavaly folytatódott a külföldi atomerőművek építése. Üzembe helyezték Kínában a Tianwani Atomerőmű 3-as blokkját, Indiában az első beton kiöntésével megkezdték a Kudankulami Atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának építését. Bangladesben szintén elrajtolt az ország első atomerőművének építése, illetve az iráni Busherben megkezdődtek a II-es kiépítés munkálatai. A törökországi Akkuyuban épülő atomerőmű területén az előkészítő fázis építési-szerelési munkálatai zajlanak.

Oroszországban az atomerőművek 202,9 TWh elektromos energiát termeltek, ez a mennyiség az oroszországi energiatermelés 18,9%-át teszi ki. Folytatódott az új orosz atomerőművi blokkok építése és üzembe helyezése. A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokk, illetve a Rosztovi Atomerőmű 4-es blokkjának fizikai indítása mellett megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkjának kereskedelmi üzeme.

Az előző évekhez hasonlóan az összes létesítmény biztonságosan és üzembiztosan működött. Nem történt egyetlen olyan esemény sem, amely a személyzet, a lakosság, illetve a környezet biztonságát fenyegette volna.

2017-ben a Roszatom aktívan fejlesztett és új termékekkel lépett a piacra. A 2020-ig termelésbe álló szélenergetikai létesítmények beépített teljesítménye 970 MW-ra nőtt, amivel a Roszatom 43%-os részesedéssel rendelkezik az orosz szélenergetikai piacon. A Roszatom az ország déli részén a Krasznodari területen, Adige Köztársaságban, a Sztavropoli területen és Rosztov megyében létesít szélerőműparkokat.

A Roszatom az orvosi célú atomenergetikai alkalmazások terén 2017-ben megkezdte az orosz oktatási és tudományügyi minisztérium társfinanszírozásával a cseljabinszki regionális egészségközpont bázisán egy sugárterápiás lineáris elektrongyorsító létesítését. Nemzetközi tendert nyerve radiofarmakológiai készítmények előállítására ciklotron-radiokémiai komplexumot szállít Thaiföldnek.

A vállalat digitalizációs programjának részeként a szuperszámítógépekhez, az additív technológiákhoz, illetve a bonyolult mérnöki rendszerek életciklus-tervezéséhez kapcsolódó perspektivikus projektek megvalósítása vette kezdetét.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a jelentés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az eredmények az emberi életminőség javításához való Roszatom-hozzájárulást és az új lehetőségek megteremtését példázzák a környezet és a természet megőrzését biztosítva.

„A világ számára tiszta, biztonságos és megfizethető árú energiát adunk, illetve az atomtechnológiák terén innovációkat biztosítunk.”

A 2018-as év prioritásairól szólva a többoldalú együttműködést emelte ki.

A Roszatom nemcsak nemzeti szinten, de globális szinten is kész a kormányzati és az üzleti élet szereplőivel, valamint a nemzetközi szervezetekkel az együttműködésre.

„Meggyőződésem, hogy csak együttes munkával és egymás képességeinek egyesítésével lehetséges a Föld fenntartható fejlődésének biztosítása” – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov vezérigazgató.

A Roszatom üzleti jelentésének teljes szövege itt olvasható.

Még néhány érdekesség a cégről:

  • A Roszatom Oroszország első számú elektromosenergia-termelő nagyvállalata, amely 202,9 milliárd kilowattóra elektromos energiát állított elő tavaly, ami a teljes orosz termelés 18,9%-a.
  • A Roszatom világelső külföldi megrendelésállományát tekintve. Tizenegy országban harmincöt építendő atomreaktorra van megrendelése.
  • A világon a második legnagyobb urántartalékkal rendelkezik, és a világon a harmadik az uránbányászat terén.
  • A dúsított urán világpiacán 36%-os a részesedése, illetve a nukleáris üzemanyag terén 17%-os a világpiaci részesedése.
  • Gyárt radiológiai berendezéseket és radiofarmakológiai készítményeket, illetve állít elő tudományos célt szolgáló izotópokat, továbbá gyárt nukleáris és nem nukleáris innovatív termékeket. 
  • A vállalat stratégiája a tiszta energiatermelést szolgáló projektek fejlesztését szolgálja, beleértve az alternatív energiaforrások, így a szélenergetika fejlesztését is.
  • A Roszatom több mint 300 vállalatot és szervezetet tömörít és övé a világ egyetlen atomjégtörő flottája is.
  • A Roszatom felel az egységes orosz atomenergetikai politika megvalósításáért, illetve a békés atomenergetika célját szolgáló nemzetközi kötelezettségek orosz teljesítéséért.
Címkék: Makacs tények
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/57307/pics/lead_800x600.jpg
Makacs tények
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A hat új atomerőművi blokk lendületet adna a francia gazdaságnak a koronavírus okozta sokk után

2020.05.29. 11:05
Ha Franciaország 6 új EPR típusú atomerőművi blokk építése mellett teszi le a voksát, akkor ez kellően …

Így járul hozzá a paksi atomerőmű az Északi-sarkvidék megmentéséhez

2020.05.20. 20:35
A Paksi Atomerőmű működésének előnyeiről nem kell különösebben győzködni a józanul gondolkodó embereket Magyarországon. Az, hogy Németországhoz …

A koronavírus-járvány ellenére alig csökkent a hazai áramfogyasztás

2020.05.14. 10:50
A járvány egyik következményeként azt láthatjuk, hogy a globális villamosenergia-fogyasztás az idei év első negyedévében 2,5 százalékkal csökkent, …

Fókuszban a nukleáris biztonság és a klímavédelem

2020.05.13. 12:05
2020. május 11-én az InfoRádió Energiavilág című műsorának adtam telefonos interjút az orosz atomjégtörőkkel és a balesetálló üzemanyagokkal kapcsolatban.

Csak az atommal és a megújulókkal tartható kordában a felmelegedés

2020.05.06. 12:20
A Nemzetközi Energia Ügynökség a közelmúltban publikálta a Global Energy Review 2020 című tanulmányát, amelyben a koronavírus-járványnak a globális …

A magyar energia- és klímapolitika követendő példa

2020.04.29. 21:50
A magyarországi energia- és klímapolitika követendő példa lehet más országok számára is, hiszen 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet, döntően a Paks …

A Paks II. projekt újabb fontos uniós zöld lámpát kapott

2020.04.23. 12:15
A Paks II. projekt újabb mérföldkövéhez érkezett, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházással kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó …

Meglepő módon a hazai villamosenergia-fogyasztás a koronavírus-járvány alatt is növekszik

2020.04.17. 21:30
Jelenleg azt láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány jelentős hatással van az egyes országok …

A világjárványból a klímaügy is tanulhat

2020.04.07. 13:20
Néhány héttel ezelőtt még senki sem gondolta, hogy a koronavírus-járvány miatt alapjaiban változik meg az életünk. A nanométeres mérettartományból hirtelen ránk szakadt fenyegetés rávilágított …

Létfontosságú a paksi atomerőműben dolgozók munkája a járvány idején is

2020.03.25. 14:40
Az olyan kritikus helyzetekben is, mint amilyet a globális koronavírus-járvány okoz, természetesnek vesszük, hogy a villamos energia folyamatosan a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?