A Roszatom közzétette a 2017-es üzleti évéről szóló jelentését

 

Az éves üzleti jelentés alapján masszívan növekedtek a Roszatom pénzügyi mutatói. A cég bevételei 2017-ben 10,2%-kal emelkedtek az előző évhez képest és 967,4 milliárd rubelt tettek ki. A vállalat külföldi bevételei 6,1 milliárd dollárt értek el, amely 9,4%-os növekedés a 2016-os külföldi bevételi adatokhoz képest.

 

A 2017-es évben a Roszatom növelte jelenlétét a külföldi piacokon. Összesen 11 kormányközi megállapodást és 16 jelentős ágazati szerződést kötött. A vállalat 10 évre szóló megrendelésállománya 133,5 milliárd dollár. A tavalyi üzleti év kiemelkedő eseménye volt az Indiával kötött keretmegállapodás a Kudankulami Atomerőmű 5-ös és 6-os blokkjának építéséről, illetve életbe lépett az egyiptomi El Dabaa-ban létesítendő 4 atomerőművi blokk építéséről szóló egyezmény.

Tavaly folytatódott a külföldi atomerőművek építése. Üzembe helyezték Kínában a Tianwani Atomerőmű 3-as blokkját, Indiában az első beton kiöntésével megkezdték a Kudankulami Atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának építését. Bangladesben szintén elrajtolt az ország első atomerőművének építése, illetve az iráni Busherben megkezdődtek a II-es kiépítés munkálatai. A törökországi Akkuyuban épülő atomerőmű területén az előkészítő fázis építési-szerelési munkálatai zajlanak.

Oroszországban az atomerőművek 202,9 TWh elektromos energiát termeltek, ez a mennyiség az oroszországi energiatermelés 18,9%-át teszi ki. Folytatódott az új orosz atomerőművi blokkok építése és üzembe helyezése. A Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokk, illetve a Rosztovi Atomerőmű 4-es blokkjának fizikai indítása mellett megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés 1-es blokkjának kereskedelmi üzeme.

Az előző évekhez hasonlóan az összes létesítmény biztonságosan és üzembiztosan működött. Nem történt egyetlen olyan esemény sem, amely a személyzet, a lakosság, illetve a környezet biztonságát fenyegette volna.

2017-ben a Roszatom aktívan fejlesztett és új termékekkel lépett a piacra. A 2020-ig termelésbe álló szélenergetikai létesítmények beépített teljesítménye 970 MW-ra nőtt, amivel a Roszatom 43%-os részesedéssel rendelkezik az orosz szélenergetikai piacon. A Roszatom az ország déli részén a Krasznodari területen, Adige Köztársaságban, a Sztavropoli területen és Rosztov megyében létesít szélerőműparkokat.

A Roszatom az orvosi célú atomenergetikai alkalmazások terén 2017-ben megkezdte az orosz oktatási és tudományügyi minisztérium társfinanszírozásával a cseljabinszki regionális egészségközpont bázisán egy sugárterápiás lineáris elektrongyorsító létesítését. Nemzetközi tendert nyerve radiofarmakológiai készítmények előállítására ciklotron-radiokémiai komplexumot szállít Thaiföldnek.

A vállalat digitalizációs programjának részeként a szuperszámítógépekhez, az additív technológiákhoz, illetve a bonyolult mérnöki rendszerek életciklus-tervezéséhez kapcsolódó perspektivikus projektek megvalósítása vette kezdetét.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a jelentés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az eredmények az emberi életminőség javításához való Roszatom-hozzájárulást és az új lehetőségek megteremtését példázzák a környezet és a természet megőrzését biztosítva.

„A világ számára tiszta, biztonságos és megfizethető árú energiát adunk, illetve az atomtechnológiák terén innovációkat biztosítunk.”

A 2018-as év prioritásairól szólva a többoldalú együttműködést emelte ki.

A Roszatom nemcsak nemzeti szinten, de globális szinten is kész a kormányzati és az üzleti élet szereplőivel, valamint a nemzetközi szervezetekkel az együttműködésre.

„Meggyőződésem, hogy csak együttes munkával és egymás képességeinek egyesítésével lehetséges a Föld fenntartható fejlődésének biztosítása” – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov vezérigazgató.

A Roszatom üzleti jelentésének teljes szövege itt olvasható.

Még néhány érdekesség a cégről:

  • A Roszatom Oroszország első számú elektromosenergia-termelő nagyvállalata, amely 202,9 milliárd kilowattóra elektromos energiát állított elő tavaly, ami a teljes orosz termelés 18,9%-a.
  • A Roszatom világelső külföldi megrendelésállományát tekintve. Tizenegy országban harmincöt építendő atomreaktorra van megrendelése.
  • A világon a második legnagyobb urántartalékkal rendelkezik, és a világon a harmadik az uránbányászat terén.
  • A dúsított urán világpiacán 36%-os a részesedése, illetve a nukleáris üzemanyag terén 17%-os a világpiaci részesedése.
  • Gyárt radiológiai berendezéseket és radiofarmakológiai készítményeket, illetve állít elő tudományos célt szolgáló izotópokat, továbbá gyárt nukleáris és nem nukleáris innovatív termékeket. 
  • A vállalat stratégiája a tiszta energiatermelést szolgáló projektek fejlesztését szolgálja, beleértve az alternatív energiaforrások, így a szélenergetika fejlesztését is.
  • A Roszatom több mint 300 vállalatot és szervezetet tömörít és övé a világ egyetlen atomjégtörő flottája is.
  • A Roszatom felel az egységes orosz atomenergetikai politika megvalósításáért, illetve a békés atomenergetika célját szolgáló nemzetközi kötelezettségek orosz teljesítéséért.
Címkék: Makacs tények
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/57307/pics/lead_800x600.jpg
Makacs tények
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Áramfogyasztási rekordok időszakát éljük

2020.01.14. 18:05
Ma már teljesen természetesnek vesszük, hogy a villamos energia mindig a rendelkezésünkre áll, mindennapjainkat lehetetlen elképzelni áramszolgáltatás nélkül. Gondoljuk csak végig, mit is szoktunk tenni, …

Atomerőművek nélkül nem teljesíthetőek a klímavédelmi célok

2020.01.06. 20:55
Az Európai Parlament is elfogadta, hogy atomerőművek nélkül nem teljesíthetőek a klímavédelmi célok. Az interjú a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című …

Az atomenergia hazai ellenzői szakmai kérdésekben félretájékoztatnak

2020.01.06. 13:35
Széles körben elfogadott tény, hogy a globális klímavédelmi célok elérése érdekében az atomerőművek és a megújuló energiaforrások növekvő …

Ungár Péter leülhet, elégtelen!

2019.07.01. 16:40
A Paks II atomerőmű építésének zöldpárti ellenzői még mindig ott tartanak, hogy az atomerőmű helyett a házakat kellene szigetelni, és szereljen mindenki a háztetőre napelemet, mert ezzel meg is van oldva az ország …

Pokoli hőségben – pokoli fogyasztás!

2019.06.25. 23:20
Az elmúlt hetekben hazánkban is melegrekordok dőltek meg. A forróság nemcsak az emberek közérzetére és a környezetre van jelentős kihatással, hanem a hazai villamosenergia-rendszert is folyamatosan próbára …

A klímavédelem nem működik atom nélkül

2019.06.06. 20:50
Az OECD égisze alatt működő Nemzetközi Energia Ügynökség atomenergiával foglalkozó, májusban publikált szakmai tanulmánya felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőművek üzemidő-hosszabbításának …

Magyarország célja, hogy garantálja a jövőbeni ellátás- és nemzetbiztonságot

2019.06.05. 22:25
A hazai ellenzék továbbra is a Paks II. projektet támadja mindenféle csúsztatásokkal és valótlanságokkal, miközben teljesen …

Európára és a világra csak az atommal vár zöld jövő

2019.05.22. 21:50
Néhány nappal az európai parlamenti választás előtt a hazai ellenzék és médiatámogatóik még mindig ott tartanak, hogy a Paks II. Atomerőmű elleni kampányukkal remélik uniós …

Atomreneszánsz – Amerikában is!

2019.05.03. 22:20
A Paks II. Atomerőmű megépítésének ellenzői nem hajlandók tudomásul venni, hogy a globális klímaváltozás és a fejlődő országok energiaéhsége miatt a világ szükségszerűen fordul az atomenergia felé. Miközben a …

Orosz rulett – német módra

2019.04.12. 07:30
A Paks II. Atomerőmű megépítésének ellenzői a valós nemzetközi trendeket és célkitűzéseket teljesen figyelmen kívül hagyva évek óta folyamatosan ugyanazt a mantrát ismételgetik. Azt állítják, hogy az atomenergia ideje …

Ezeket a cikkeket olvastad már?