Európa klímacéljainak teljesítésében az atomenergia segít

A finn Olkiluoto 3 projekt Fotó: TVO

A Foratom, az európai atomenergia-ipar hangja arra szólította fel az Európai Bizottságot és más európai uniós intézményeket, hogy ismerjék el és jutalmazzák az atomenergia hosszú távú alkalmazását (LTO), belátva annak szerepét a hosszú távra szóló európai klímacélok kapcsán – hangzott el nemrég Brüsszelben.

 

„Az atomerőművek hosszú távú üzemeltetése több okból kifolyólag is kifizetődő. Alacsony tőkebefektetést jelent, relatív rövid idő alatt meg lehet valósítani a korszerűsítést, és ami a legfontosabb: a legalacsonyabb költségek mellett teszi lehetővé a megbízható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és megfizethető villamosenergia-termelés megőrzését” – hangsúlyozza Yves Desbazeille, a Foratom főigazgatója.

„Ha az Európai Unió teljesíteni kívánja a klímavédelmi célkitűzéseit, akkor az atomerőművek hosszú távú üzemeltetésének megkerülhetetlen szerepet kell kapnia az EU jövőbeli energiamixében. Éppen ezért az EU intézményeinek fel kell ismerniük és ösztönözniük kell a hosszú távú üzemeltetést, hogy kiaknázhassák a rendszer számára a benne rejlő előnyöket.”

Jelenleg 14 tagállamban 126 működő atomreaktor üzemel, amelyek az EU teljes villamosenergia-termelésének negyedét biztosítják. Az Európai Bizottság a nukleáris indikatív programjában (PINC), amelyet 2017-ben adott ki, megállapította, hogy az atomenergia vezető szerepét Európa jövőbeni energiamixében egészen 2050-ig fogja fenntartani. A cél teljesítéséhez szükség lesz a hosszú távú üzemeltetéséhez, és a befektetés ára 40-50 milliárd euróra fog rúgni 2050-ig. A bizottság szerint jelenleg a következő tíz évben 50 reaktort fenyeget a korai bezárás veszélye, ha feltételezzük, hogy az üzemeltetőik nem hosszabbítják meg az üzemidejüket.

A Hinkley Point C beruházás:

 

„Az 50 reaktor idő előtti bezárása jelentősen lelassítaná Európa szén-dioxid-mentesítését, a szén-dioxid-kibocsátást a jelenlegi szinten tartaná, elveszítve hozzávetőleg hét évnyi megújuló energiatermelési bővítést” – teszi hozzá Yves Desbazeille. „Vessünk egy pillantást Németországra, amely nagymértékben elmaradt a 2020-as kibocsátási céljától. Ha az ország 2011-ben úgy döntött volna, hogy az atomenergia helyett 20 GW szénerőmű kapacitást szüntet meg, akkor elérte volna a kibocsátási céljainak teljesülését és most jogosan ismernénk el Európa klímabajnokaként.”

Az Európai Atomfórum (Foratom) a brüsszeli székhelyű atomenergia-ipari szövetség Európában. Tagsága 15 nemzeti atomipari szövetségből áll, ezeken a szervezeteken keresztül a Foratom közel 3000, az iparágban dolgozó európai vállalatot képvisel és mintegy 800 000 munkahelyet támogat.

 

Forrás: Foratom

Címkék: Atomkörkép
1
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/56300/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-07-31 11:52:50
Nem is értem, hogy az atomenergia hasznosságával, CO kibocsátás terén meglévő előnyeivel kapcsolatban, egyes begyepesedett agyú ellenzéki képviselők, - elsősorban a szépreményű LMP, és az MLP - köreiben hogyan merült fel mindennek az ellenkezője ?!
N O R M Á L I S ?!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

A Paksi Atomerőmű történelmi csúcsot döntött

2020.02.06. 06:20
2019-ben a hazai villamosenergia-ellátás alapvető pillére ismét a Paksi Atomerőmű volt. A négy paksi blokk éves bruttó villamosenergia-termelése 16,29 TWh volt.

A Belojarszki Atomerőmű tisztán MOX-üzemanyagot használ

2020.01.29. 22:15
A Belojarszki Atomerőmű BN-800-as gyorsneutronos reaktorában először alkalmaznak tisztán MOX-üzemanyagot.

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Ezeket a cikkeket olvastad már?