A nukleáris orvostudomány fejlesztése nemzetközi együttműködéssel

A Rusatom Healthcare Rt. (a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern egészségügyi és sugártechnológiával kapcsolatos projektjeit koordináló társaság) és a Dél-afrikai Atomenergiai Társaság, a NECSA együttműködési szerződést írtak alá a nukleáris technológiák nem energetikai célú felhasználásáról szóló alkalmazásáról.

 

A dokumentumot a BRICS tagországok csúcstalálkozójának „oldalvizén” írták alá, amelyet 2018. július 25-27-e között tartottak Johannesburgban. Az együttműködés fő területei a nukleáris orvostudomány és gyógyászat, különösen a rák diagnózisa és kezelése Afrikában és más kontinenseken.

Dr. Kelvin Kemm, a NECSA igazgatótanácsának elnöke bejelentette:

„Ez egy izgalmas idő számunkra, már régóta tervezzük, hogy bővítjük nukleáris gyógyászati tevékenységünk körét, és bízunk benne, hogy orosz kollégáinkkal ezt sikerrel meg is fogjuk valósítani.”

Gyenyisz Cserednyicsenko, a Rusatom Healthcare Rt. vezérigazgatója megjegyezte, hogy mindkét fél rendelkezik a szükséges ismeretekkel ezen a területen, és úgy véli, hogy az együttműködés új piacokat nyit számukra, és felgyorsítja a technológiai fejlődést a nukleáris technológiák területén.

„A nukleáris medicina használata egyre gyorsabban terjed világszerte és kulcsszerepet játszik a rák és egyéb, nem fertőző betegségek korai felismerésében” – emelte ki Cserednyicsenko.

Figyelembe véve ezt a tényt és a nukleáris medicina legutóbbi sikereit a Rusatom Healthcare és a NECSA azt tervezi, hogy elkezdi az együttműködést két, radioaktív izotópok előállítására szolgáló reaktor építése érdekében Dél-Afrikában. A reaktorok kisméretűek és viszonylag olcsók. Kifejezetten azért fejlesztették ki őket, hogy olyan izotópokat állítsanak elő, amelyeket a nukleáris gyógyászatban használnak.

A felek további tervei között szerepel egy kereskedelmi célú ciklotron létrehozása Dél-Afrikában azzal a céllal, hogy tovább növeljék a nukleáris kapacitást a dél-afrikai régió nukleáris medicinai szükségleteinek kielégítésére. A ciklotron ugyancsak olcsó eszköz a különböző radiogyógyszerek előállítására.

Dr. Kemm elmondta, hogy standard onkológiai központok létrehozását tervezik Afrika államaiban, Dél-Afrikában és Oroszországi Föderációban.

„A hatékony rákgyógyításban a korai felismerés döntően fontos, de jelenleg Afrika lakosságának csak elenyésző hányada fér hozzá ehhez az életmentő technológiához. A programban részt vevő országok mindegyikében együttműködünk a helyi hatóságokkal, az üzleti és egészségügyi szervezetekkel, hogy ezt megváltoztassuk.”

„Közös tapasztalatainkra alapozva arra számítunk, hogy a Földön emberek millióinak az életét tudjuk majd megváltoztatni” – mondta zárszavában Cserednyicsenko.

 

Címkék: Atomkörkép
1
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/56200/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Ákos 2018-07-28 19:15:40
Nukleáris medicína terén most a legnagyobb őrület a célzott radionuklid terápia (lehet a magyar szakirodalom máshogyan fordítja le, idk..), aminek a lényege az, hogy egy alfa-sugárzót (Ac-225, Bi-213) csatolnak hozzá olyan anyaghoz ami csak a rákos sejtet támadja, ezzel akár a problémásabb ráktípusokat is kezelni lehetne.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Sikeresen vizsgázott a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

2020.08.12. 14:35
Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO) moszkvai központjának szakértői elvégezték a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második, VVER-1200 …

Újabb VVER-1200 típusú blokk fizikai indítása vette kezdetét

2020.08.07. 21:15
Alig néhány héttel a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkjának fizikai indítása után 2020. augusztus 7-én megkezdték …

Jelentős orosz hozzájárulás az ITER-hez

2020.07.31. 21:45
Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója részt vett a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER - International Thermonuclear Experimental Reactor) …

Paks II. második referenciablokkja is üzemre kész

2020.07.19. 22:40
Ma már szinte közhelyszámba megy, hogy amennyiben komolyan vesszük a globális klímavédelmi célok teljesülését, akkor az atomerőművek és a megújuló energiaforrások növekvő részarányára …

AZ MVM ZRT. ÉS A RUSATOM SERVICE RT. KÖZÖS VÁLLALATOT ALAPÍTOTT

2020.07.08. 20:25
Az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt. – a Roszatom állami konszern leányvállalata – vegyesvállalatot alapított Magyarországon European Power Services Zrt. néven.

BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30. 12:10
A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak …

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

2020.06.19. 20:00
Az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával a kormány módosította azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy már az OAH létesítési engedélyének kézhezvétele előtt – külön engedély …

Együttműködési szándéknyilatkozat a bulgáriai Belene Atomerőmű építési projektről

2020.06.18. 22:10
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern 2020. június 18-án együttműködési megállapodást kötött a Framatome …

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

2020.06.17. 18:20
A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai …

A félelem rossz tanácsadó, ha atomenergiáról van szó

2020.06.16. 11:30
Pieter Cleppe írása az EURACTIV médiahálózat oldalán jelent meg. Célja egyezik a média küldetésével, ezért igyekszik a fenntartható és felelősségteljes kommunikációt …

Ezeket a cikkeket olvastad már?