A nukleáris orvostudomány fejlesztése nemzetközi együttműködéssel

A Rusatom Healthcare Rt. (a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern egészségügyi és sugártechnológiával kapcsolatos projektjeit koordináló társaság) és a Dél-afrikai Atomenergiai Társaság, a NECSA együttműködési szerződést írtak alá a nukleáris technológiák nem energetikai célú felhasználásáról szóló alkalmazásáról.

 

A dokumentumot a BRICS tagországok csúcstalálkozójának „oldalvizén” írták alá, amelyet 2018. július 25-27-e között tartottak Johannesburgban. Az együttműködés fő területei a nukleáris orvostudomány és gyógyászat, különösen a rák diagnózisa és kezelése Afrikában és más kontinenseken.

Dr. Kelvin Kemm, a NECSA igazgatótanácsának elnöke bejelentette:

„Ez egy izgalmas idő számunkra, már régóta tervezzük, hogy bővítjük nukleáris gyógyászati tevékenységünk körét, és bízunk benne, hogy orosz kollégáinkkal ezt sikerrel meg is fogjuk valósítani.”

Gyenyisz Cserednyicsenko, a Rusatom Healthcare Rt. vezérigazgatója megjegyezte, hogy mindkét fél rendelkezik a szükséges ismeretekkel ezen a területen, és úgy véli, hogy az együttműködés új piacokat nyit számukra, és felgyorsítja a technológiai fejlődést a nukleáris technológiák területén.

„A nukleáris medicina használata egyre gyorsabban terjed világszerte és kulcsszerepet játszik a rák és egyéb, nem fertőző betegségek korai felismerésében” – emelte ki Cserednyicsenko.

Figyelembe véve ezt a tényt és a nukleáris medicina legutóbbi sikereit a Rusatom Healthcare és a NECSA azt tervezi, hogy elkezdi az együttműködést két, radioaktív izotópok előállítására szolgáló reaktor építése érdekében Dél-Afrikában. A reaktorok kisméretűek és viszonylag olcsók. Kifejezetten azért fejlesztették ki őket, hogy olyan izotópokat állítsanak elő, amelyeket a nukleáris gyógyászatban használnak.

A felek további tervei között szerepel egy kereskedelmi célú ciklotron létrehozása Dél-Afrikában azzal a céllal, hogy tovább növeljék a nukleáris kapacitást a dél-afrikai régió nukleáris medicinai szükségleteinek kielégítésére. A ciklotron ugyancsak olcsó eszköz a különböző radiogyógyszerek előállítására.

Dr. Kemm elmondta, hogy standard onkológiai központok létrehozását tervezik Afrika államaiban, Dél-Afrikában és Oroszországi Föderációban.

„A hatékony rákgyógyításban a korai felismerés döntően fontos, de jelenleg Afrika lakosságának csak elenyésző hányada fér hozzá ehhez az életmentő technológiához. A programban részt vevő országok mindegyikében együttműködünk a helyi hatóságokkal, az üzleti és egészségügyi szervezetekkel, hogy ezt megváltoztassuk.”

„Közös tapasztalatainkra alapozva arra számítunk, hogy a Földön emberek millióinak az életét tudjuk majd megváltoztatni” – mondta zárszavában Cserednyicsenko.

 

Címkék: Atomkörkép
1
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/56200/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Ákos 2018-07-28 19:15:40
Nukleáris medicína terén most a legnagyobb őrület a célzott radionuklid terápia (lehet a magyar szakirodalom máshogyan fordítja le, idk..), aminek a lényege az, hogy egy alfa-sugárzót (Ac-225, Bi-213) csatolnak hozzá olyan anyaghoz ami csak a rákos sejtet támadja, ezzel akár a problémásabb ráktípusokat is kezelni lehetne.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?