Idahói Nemzeti Laboratórium - új, toleráns fűtőanyagot teszteltek

Az Idahói Nemzeti Laboratórium kísérleti reaktora  Fotó: Idahói Nemzeti Laboratórium (INL)

Az Amerikai Egyesült Államok nukleáris ipara mérföldkőhöz érkezett, ugyanis új és továbbfejlesztett fűtőanyagot hozott létre a jelenlegi reaktorpark számára.

A Framatome toleráns (balesetbiztos) üzemanyagát (ATF) a közelmúltban helyezték be az Idahói Nemzeti Laboratórium (INL) fejlett tesztreaktorba (ATR) tesztelésére.

Ez a második, folyamatban lévő kísérlet az ATR-ben, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma balesetbiztos üzemanyagprogramjának keretében zajlik. Korábban az idén a General Electric (GE) ATF tüzelőanyag-burkolatot szerelt fel a grúziai Edwin I. Hatch atomerőműben.

Mi az a balesetbiztos üzemanyag?

A balesetbiztos üzemanyag iparági szakkifejezés, melyet az olyan új, fejlett burkolatok és üzemanyag-pasztillák leírására használnak, amelyek növelik a nukleáris üzemanyag biztonságát és műszaki paramétereit.

2012-ben, a fukushimai atomerőmű-balesetet követően hívták életre ezt a programot, amelynek alapvető célja, hogy támogassa az amerikai nukleáris ipar céljait a fejlett üzemanyag-koncepció piacra jutása érdekében 2025-ig.

Burkolat és üzemanyag-pasztilla tesztelése

A Framatome új krómbevonatú cirkónium teszt fűtőelem-pálcája, belsejében az új, belül hegesztett üzemanyag-pasztillákkal  Fotó: Framatome

A Framatome két új anyaggal kísérletezik az Idahói Nemzeti Laboratóriumban – egy krómbevonatú burkolattal és krómtartalmú üzemanyag-pasztillákkal. A speciális bevonat úgy van tervezve, hogy megvédje az üzemanyag burkolatát a károsodástól és oxidációtól magasabb hőmérsékleten. Az üzemanyag-pasztillák új összetételétől azt várják, hogy segítségével a pasztillák élettartama meghosszabbodik, és jobban teljesítenek egy esetleges üzemzavar idején, ennek köszönhetően a kereskedelmi atomerőművek megfizethetőbbek lesznek és a működésük hatékonyabb lesz.

A laboratóriumban 26 fűtőelemkazettát tesztelnek egy speciális vizsgálati hurokban, amely a kereskedelmi könnyűvizes reaktor hűtőközeg áramlási és egyéb paramétereit írja le.  Az ATR képes rövid időn belül "öregebbé tenni" az üzemanyag-mintákat és mindössze néhány hónap leforgása alatt megkettőzni évek vagy akár évtizedek neutronsugárzás hatását. Az üzemanyag tesztelésével kapcsolatos adatokat ezt követően felhasználják üzemanyag amerikai nukleáris hatóság (NRC) általi minősítéséhez.

Hová a nagy sietség?

Új, továbbfejlesztett Framatome üzemanyag-pasztillák sorakoztak fel, hogy betöltsék őket a burkolat belsejébe.  Fotó: Framatome

A GE, a Framatome és a Westinghouse az Energiaügyi Minisztériummal együttműködve azon dolgoznak, hogy az üzemanyagot 2025-re kereskedelmi forgalomba állítsák. Ez a felgyorsított időkeret kritikus a jelenlegi reaktorflotta szempontjából. Többségük ugyanis 60 évre szóló üzemeltetési engedéllyel rendelkezik és amennyiben elmarad a megújítás, a 2030-as években le kell őket állítani. Ha az ATF üzemanyagokat sikerül még ezelőtt piacra dobni, úgy megnövekedhetne a reaktorok teljesítménye és javulna az üzemidő-hosszabbítás esélye.

Mi következik ezután?

Az idahói laboratóriumban 2021 januárjában fogják vizsgálni a jelenlegi kísérleteket további, a GE-től és a Westinghouse-tól várhatóan idén ősszel érkező kísérleti fűtőelemekkel. Ezt követően az üzemanyagok egy reaktor tesztberendezésbe lesznek behelyezve annak érdekében, hogy a további hatósági minősítés érdekében meghatározzák az új koncepció gyenge pontjait.

 

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/55806/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Üzembe helyezték a fehérorosz atomerőmű egyes számú blokkját

2020.11.19. 15:35
Ismét termel áramot, és rákapcsolták a hálózatra Fehéroroszország első atomerőművének egyes számú blokkját, miután feszültségváltó …

A törökországi Akkuyui Atomerőmű telephelyére megérkezett az első blokk reaktortartálya

2020.11.11. 15:30
Mintegy 3000 kilométeres utat megtéve megérkezett az Akkuyui Atomerőmű telephelyére az 1-es egység reaktortartálya, …

Kimúlóban a szektás zöldpolitika

2020.11.09. 10:10
Globális szinten és az Európai Unió országaiban is mindinkább teret nyer az a meggyőződés, hogy az atomerőművek növekvő részaránya nélkül a klímavédelmi célok elérése csak vágyálom marad.

My future energy

2020.11.09. 09:25
A Roszatom My future energy (A jövőm energiája) címmel angol nyelvű nemzetközi online kvízjátékot indít 2020. november 10-én, amelynek apropója, hogy idén lett 75 éves az orosz atomenergetikai ipar. A játékosoknak aznap 24 óra áll a rendelkezésükre …

Megdöbbentő képek a szélerőművek hulladékának elhelyezéséről

2020.11.06. 17:10
Miközben a zöldszervezetek és a támogatóik azt hirdetik, hogy a zöldenergia tiszta, és kizárólag megújuló energiaforrások alkalmazásával megoldható egy …

Áramot termel az ötödik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.11.03. 16:30
2020. november 3-án helyi idő szerint 12.03 órakor hálózatra kapcsolták a Belorusz Atomerőmű első 3+ generációs VVER-1200 típusú blokkját, amely betáplálta az első …

Atomadu a klímajátszmában – Nagy kihívás előtt áll a globális atomenergetikai ipar

2020.11.03. 13:45
A világjárvány sem tudja feledtetni a globális problémák egyik legsúlyosabbikát, a klímaváltozás ügyét, amely a …

Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020.10.23. 11:40
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra.

Világszínvonalú a Műegyetemen indult atomenergia-ipari menedzserképzés

2020.10.16. 16:40
A Műegyetem világszerte hetedik azon egyetemek sorában, amelyek a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez megszerezték a Nemzetközi Atomenergia …

Ezeket a cikkeket olvastad már?