A Ruppuri Atomerőmű építési területén beöntötték az első betont

A Ruppuri Atomerőmű építési területén beöntötték az első betont a második blokk reaktorépületének alaplemezébe.

2018. július 14-én a bangladesi Pabna tartományban épülő Ruppuri Atomerőműben ünnepi ceremónia keretében öntötték be az első adag betont a második blokk alaplemezébe. Az ünnepségen részt vett Sheikh Hasina, a Bangladesi Népköztársaság miniszterelnöke, Jurij Boriszov, az orosz védelmi iparért felelős miniszterelnök-helyettes és Alekszandr Loksin, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern operatív irányításáért felelős első vezérigazgató-helyettese.

„Nyolc hónappal ezelőtt a Ruppuri Atomerőmű első blokkjának első betonját ünnepeltük. Ma újra találkoztunk, hogy elkezdhessük az atomerőmű második blokkjának építését. Ez azt jelenti, hogy a munkálatok a terv szerint haladnak. Az az ígéretünk, amely szerint mindent megteszünk azért, hogy a bangladesi atomerőmű időben megépüljön, sikeresen valóra válik az orosz és a bengáli fél együttműködésének köszönhetően” – jegyezte meg Alekszandr Loksin.

Loksin szavai szerint Dél-Ázsiában orosz technológiával összesen nyolc blokk épül, beleértve a Ruppuri Atomerőmű második blokkját is.

A területen zajló tervezési és építési munkákat az Atomsztrojekszport, a Roszatom mérnöki vállalata végzi. A Ruppuri Atomerőmű reaktorszigetének teljes berendezését, valamint a segédberendezéseket az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó holdingja szállítja. Az Atomenergomas vállalatai készítik el a reaktortartályokat, azok belső berendezéseit, valamint a gőzfejlesztőket, a hőcserélőket és a különböző szivattyúkat.

A dél-ázsiai régiót már jól ismeri a Roszatom. A Bangladessel határos Indiában orosz technológiával üzemel a Kudankulami Atomerőmű első és második blokkja, épül a harmadik és a negyedik blokk, zajlanak az ötödik, illetve hatodik blokk előkészítési munkái, emellett folyamatban van egy második helyszínen megépülő atomerőmű tervezése is.

Az orosz fél egyedülálló és hosszú távú tapasztalattal rendelkezik az atomerőművek építését tekintve, amelyek a legösszetettebb, magas technológiai színvonalat igénylő mérnöki létesítmények. A Roszatom mindezt meg tudja valósítani a déli forró és párás éghajlati viszonyok közepette is. A Ruppuri Atomerőmű összetett klimatikus viszonyokkal bíró régióban épül, ugyanis májustól októberig tart a monszun, amely áradásokat okoz a Gangesz mentén.

A Ruppuri Atomerőmű története

A Ruppuri Atomerőmű létesítését a 2011. november 2-án megkötött, orosz-bangladesi kormányközi megállapodás alapján végzik. A Ruppuri Atomerőmű két, VVER-1200-as, 2400 MW összteljesítményű blokkja orosz tervek szerint épül 160 km-re Dakkától, Banglades fővárosától a 2015. december 25-én aláírt szerződés szerint. A Ruppuri Atomerőmű fővállalkozója az Atomsztrojekszport, a Roszatom mérnöki vállalatcsoportja.

Az első bangladesi atomerőmű VVER-1200-as blokkjainak prototípusául az oroszországi Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés blokkjai szolgálnak. A 3+ generációs blokktípus teljes mértékben megfelel az összes nemzetközi biztonsági követelménynek. 2017-ben az orosz blokkot a befolyásos nemzetközi energetikai kiadvány, a POWER (USA) a világ legjobb három blokkja közé sorolta.

A 2015-ös, 2016-os évben előkészítő munkálatok zajlottak az építési területen, elkészült a tervdokumentáció, valamint a telephely- és a létesítési engedély. 2017-ben az eredeti terveknek megfelelően folytatódott az előkészítés, 2017. november 4-én a bangladesi engedélyező hatóság, a BAERA kiadta az építési engedélyt. 2017. november 30-án a bangladesi Pabna tartományban – ünnepélyes keretek között – megkezdődött a Ruppuri Atomerőmű 1-es blokkjának alapozása az első adag beton alaptestbe öntésével. A blokk építése az elfogadott ütemterv szerint halad. Naponta 5000 tonna cementet használnak fel a helyszínen és az építési munkákban 4200 dolgozó vesz részt.

A BAERA 2018. július 8-án adta meg az engedélyt a Ruppuri Atomerőmű második blokkjának építésére. Így a blokkon az „első betonnal”  elkezdődött a Ruppuri Atomerőmű kettes blokk építésének legfőbb szakasza.

Az első blokk építési területére megérkezett az a nagy teherbírású daru, amelynek segítségével a berendezés egyik legfontosabb biztonsági rendszerelemét, az úgynevezett zónaolvadék-csapdát  emelik a helyére. A tervek szerint a Ruppur egyes blokk üzemkezdete 2023-ban, a kettes blokké pedig 2024-ben várható. A bangladesi Ruppuri Atomerőmű építésének minden egyes szakaszát szigorúan ellenőrzi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és a nemzeti atomenergetikai hivatal.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/55717/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?