A Ruppuri Atomerőmű építési területén beöntötték az első betont

A Ruppuri Atomerőmű építési területén beöntötték az első betont a második blokk reaktorépületének alaplemezébe.

2018. július 14-én a bangladesi Pabna tartományban épülő Ruppuri Atomerőműben ünnepi ceremónia keretében öntötték be az első adag betont a második blokk alaplemezébe. Az ünnepségen részt vett Sheikh Hasina, a Bangladesi Népköztársaság miniszterelnöke, Jurij Boriszov, az orosz védelmi iparért felelős miniszterelnök-helyettes és Alekszandr Loksin, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern operatív irányításáért felelős első vezérigazgató-helyettese.

„Nyolc hónappal ezelőtt a Ruppuri Atomerőmű első blokkjának első betonját ünnepeltük. Ma újra találkoztunk, hogy elkezdhessük az atomerőmű második blokkjának építését. Ez azt jelenti, hogy a munkálatok a terv szerint haladnak. Az az ígéretünk, amely szerint mindent megteszünk azért, hogy a bangladesi atomerőmű időben megépüljön, sikeresen valóra válik az orosz és a bengáli fél együttműködésének köszönhetően” – jegyezte meg Alekszandr Loksin.

Loksin szavai szerint Dél-Ázsiában orosz technológiával összesen nyolc blokk épül, beleértve a Ruppuri Atomerőmű második blokkját is.

A területen zajló tervezési és építési munkákat az Atomsztrojekszport, a Roszatom mérnöki vállalata végzi. A Ruppuri Atomerőmű reaktorszigetének teljes berendezését, valamint a segédberendezéseket az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó holdingja szállítja. Az Atomenergomas vállalatai készítik el a reaktortartályokat, azok belső berendezéseit, valamint a gőzfejlesztőket, a hőcserélőket és a különböző szivattyúkat.

A dél-ázsiai régiót már jól ismeri a Roszatom. A Bangladessel határos Indiában orosz technológiával üzemel a Kudankulami Atomerőmű első és második blokkja, épül a harmadik és a negyedik blokk, zajlanak az ötödik, illetve hatodik blokk előkészítési munkái, emellett folyamatban van egy második helyszínen megépülő atomerőmű tervezése is.

Az orosz fél egyedülálló és hosszú távú tapasztalattal rendelkezik az atomerőművek építését tekintve, amelyek a legösszetettebb, magas technológiai színvonalat igénylő mérnöki létesítmények. A Roszatom mindezt meg tudja valósítani a déli forró és párás éghajlati viszonyok közepette is. A Ruppuri Atomerőmű összetett klimatikus viszonyokkal bíró régióban épül, ugyanis májustól októberig tart a monszun, amely áradásokat okoz a Gangesz mentén.

A Ruppuri Atomerőmű története

A Ruppuri Atomerőmű létesítését a 2011. november 2-án megkötött, orosz-bangladesi kormányközi megállapodás alapján végzik. A Ruppuri Atomerőmű két, VVER-1200-as, 2400 MW összteljesítményű blokkja orosz tervek szerint épül 160 km-re Dakkától, Banglades fővárosától a 2015. december 25-én aláírt szerződés szerint. A Ruppuri Atomerőmű fővállalkozója az Atomsztrojekszport, a Roszatom mérnöki vállalatcsoportja.

Az első bangladesi atomerőmű VVER-1200-as blokkjainak prototípusául az oroszországi Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés blokkjai szolgálnak. A 3+ generációs blokktípus teljes mértékben megfelel az összes nemzetközi biztonsági követelménynek. 2017-ben az orosz blokkot a befolyásos nemzetközi energetikai kiadvány, a POWER (USA) a világ legjobb három blokkja közé sorolta.

A 2015-ös, 2016-os évben előkészítő munkálatok zajlottak az építési területen, elkészült a tervdokumentáció, valamint a telephely- és a létesítési engedély. 2017-ben az eredeti terveknek megfelelően folytatódott az előkészítés, 2017. november 4-én a bangladesi engedélyező hatóság, a BAERA kiadta az építési engedélyt. 2017. november 30-án a bangladesi Pabna tartományban – ünnepélyes keretek között – megkezdődött a Ruppuri Atomerőmű 1-es blokkjának alapozása az első adag beton alaptestbe öntésével. A blokk építése az elfogadott ütemterv szerint halad. Naponta 5000 tonna cementet használnak fel a helyszínen és az építési munkákban 4200 dolgozó vesz részt.

A BAERA 2018. július 8-án adta meg az engedélyt a Ruppuri Atomerőmű második blokkjának építésére. Így a blokkon az „első betonnal”  elkezdődött a Ruppuri Atomerőmű kettes blokk építésének legfőbb szakasza.

Az első blokk építési területére megérkezett az a nagy teherbírású daru, amelynek segítségével a berendezés egyik legfontosabb biztonsági rendszerelemét, az úgynevezett zónaolvadék-csapdát  emelik a helyére. A tervek szerint a Ruppur egyes blokk üzemkezdete 2023-ban, a kettes blokké pedig 2024-ben várható. A bangladesi Ruppuri Atomerőmű építésének minden egyes szakaszát szigorúan ellenőrzi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és a nemzeti atomenergetikai hivatal.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/55717/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Sikeresen vizsgázott a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

2020.08.12. 14:35
Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO) moszkvai központjának szakértői elvégezték a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második, VVER-1200 …

Újabb VVER-1200 típusú blokk fizikai indítása vette kezdetét

2020.08.07. 21:15
Alig néhány héttel a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkjának fizikai indítása után 2020. augusztus 7-én megkezdték …

Jelentős orosz hozzájárulás az ITER-hez

2020.07.31. 21:45
Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója részt vett a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER - International Thermonuclear Experimental Reactor) …

Paks II. második referenciablokkja is üzemre kész

2020.07.19. 22:40
Ma már szinte közhelyszámba megy, hogy amennyiben komolyan vesszük a globális klímavédelmi célok teljesülését, akkor az atomerőművek és a megújuló energiaforrások növekvő részarányára …

AZ MVM ZRT. ÉS A RUSATOM SERVICE RT. KÖZÖS VÁLLALATOT ALAPÍTOTT

2020.07.08. 20:25
Az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt. – a Roszatom állami konszern leányvállalata – vegyesvállalatot alapított Magyarországon European Power Services Zrt. néven.

BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30. 12:10
A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak …

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

2020.06.19. 20:00
Az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával a kormány módosította azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy már az OAH létesítési engedélyének kézhezvétele előtt – külön engedély …

Együttműködési szándéknyilatkozat a bulgáriai Belene Atomerőmű építési projektről

2020.06.18. 22:10
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern 2020. június 18-án együttműködési megállapodást kötött a Framatome …

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

2020.06.17. 18:20
A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai …

A félelem rossz tanácsadó, ha atomenergiáról van szó

2020.06.16. 11:30
Pieter Cleppe írása az EURACTIV médiahálózat oldalán jelent meg. Célja egyezik a média küldetésével, ezért igyekszik a fenntartható és felelősségteljes kommunikációt …

Ezeket a cikkeket olvastad már?