Elsőrendű a nukleáris biztonság

A fehérorosz atomerőmű II. reaktortartályának beemelése Forrás: Belorusz Atomerőmű

A világ egyes országai folyamatos kihívásokkal szembesülnek a villamosenergia-termelést tekintetve, hiszen egyszerre kell megfelelni az ellátásbiztonsági, a versenyképességi és a klímavédelmi követelményeknek is. Ez egyáltalán nem könnyű feladat. Éppen ezért számos ország az atomenergia fejlesztésében látja a szükséges lépések egyik alapvető pillérét.

 

Nincs ez másképpen Fehéroroszország esetében sem, hiszen – a Paks II Atomerőműhöz hasonlóan két, VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokk épül Asztravecben is. A tervek szerint a blokkok 2019-ben, illetve 2020-ban készülhetnek el, és a jövőben az ország villamos energia termelésének 30 százalékát biztosíthatják.

 

Fehérorosz kihívások

Ez utóbbi, jövőbeli nukleáris részarány különösen fontos az ország számára, hiszen jelen pillanatban az ország villamos energia termelésének döntő, szinte 100 százalékát  gáz- és szénerőművek biztosítják. Emellett még szükség van további 10-15 százalék import áramra is. Nem beszélve arról, hogy az ország éves földgázszükséglete eléri a 10-11 milliárd köbmétert. Éppen ezért a minszki kormányzatnak különösen életbevágó, hogy diverzifikálja az ország energetikai rendszerét. Ennek egyik alapvető pillére a két új blokk által biztosított 2400 MW nukleáris kapacitás, amely éves szinten 5 milliárd köbméter földgázfogyasztás megtakarítását fogja eredményezni, ezzel is elősegítve a klímavédelmet, a párizsi klímaegyezményben foglalt célok teljesülését.

Emellett a fehérorosz vállalkozóknak is kivételes lehetőséget biztosít a két új blokkot építő Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern. A szerelési, építési munkák jelentős részét helyi vállalkozók végezhetik el, ez pedig esélyt jelent számukra arra, hogy a jövőben más külföldi atomenergetikai projektben is részt vehessenek. A Paks II projekt keretében a Roszatom ezt a lehetőséget Magyarország számára is biztosítja.

Helyére emelik a Leningrád II. kiépítés II., VVER-1200 típusú blokkjának a belső kupoláját. E kiépítés keretében megépülő blokkok számítanak a Paks II. Atomerőmű referenciájának. Az első blokk már június 12-én elérte a 100 százalékos teljesítményszintet.

Legfontosabb a nukleáris biztonság

Az atomenergetikai iparban a nukleáris biztonság elsőrendűséget élvez, így az megelőz bármilyen más, szakmai vagy politikai természetű szempontot is. Ez a társadalmi elfogadottság érdekében nélkülözhetetlen. Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy egy atomerőműben dolgozó és a környékén élő embereknek is alapvető fontosságú kérdés az erőmű jövőbeli hosszú távú és biztonságos üzemeltetése.

A fehérorosz kormányzat a kezdetektől fogva így gondolja és ez alapján felelősen cselekszik az Asztravecben épülő két új blokkal kapcsolatban. Az utóbbi években számos nemzetközi vizsgálat volt a projekttel összefüggésben. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség – a kormányzat meghívására – például 2017. január 16. és 20. között is átfogó ellenőrzést, vizsgálatot tartott az új blokkoknál. Az úgynevezett SEED vizsgálat keretében szakmai alapon azt értékelték, hogy az új erőmű mennyire képes ellenállni a külső veszélyeknek, hatásoknak. A vizsgálat megállapította, hogy Fehéroroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy a megépülő két új blokk képes legyen ellenállni a lehető legrosszabb külső hatásoknak is. A misszió szakértői külön kiemelték a külső veszélyeket elemző program magas színvonalát, valamint azt is, hogy a védelmi rendszerekbe 17, a fukusimai atomerőmű-baleset tapasztalatait hasznosító intézkedést is beleépítettek. A NAÜ ajánlásokat is tett, amelyeket Fehéroroszország természetesen minden részletre kiterjedően végrehajt.

A külső veszélyforrásokkal kapcsolatban fontos azt is megemlíteni, hogy például az atomerőmű két kilométeres körzetében nincsenek tűz- és füstforrások, így erdőtüzek nem lehetnek hatással az erőmű biztonságára. Az árvízveszéllyel kapcsolatban is készültek elemzések, amelyek azt támasztják alá, hogy az atomerőművet semmilyen szélsőséges esetben sem fenyegeti árvíz. A további vizsgálatok azt is igazolják, hogy a két új blokk képes ellenállni a lehetséges földrengéseknek is. A repülőgép rázuhanás megakadályozását, a károk megelőzését szolgálja a blokkok külső héján kívül például a polgári és a katonai repülőgépek légifolyosóinak a telephely meghatározott nagyságú légterétől való áttétele.

 

Fehérorosz „stresszteszt”

Az európai közvélemény különösen figyel a fehéroroszországi atomerőmű-építésre. Fehéroroszország magatartását a nyíltság, a kezdeményezőkészség jellemzi az új atomerőmű építésével kapcsolatban, hiszen elsőrendűnek tartják a hazai és a nemzetközi közvéleményben, hogy a nukleáris biztonsággal összefüggésben felmerülő aggályokra nemzetközi szakértők és szervezetek hiteles értékelést és válaszokat adjanak. Ennek érdekében Fehéroroszország maga kezdeményezte azt, hogy a jövőben üzemelő két új blokkra is végezzék el a fukusimai atomerőmű-balesetet követően az Európai Unió területén az atomerőművek esetében előírt Célzott Biztonsági Felülvizsgálatot, azaz a stressztesztet.

Fehéroroszország az európai és a nemzetközi követelményeknek megfelelően elvégezte a vizsgálatot és az atomerőműre vonatkozó nemzeti stressztesztről szóló jelentést szakértői értékelés céljából 2017. október végén hivatalosan benyújtotta az Európai Bizottság és az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) részére. A szakértői értékelés célja, hogy a fehérorosz nukleáris biztonsági fejlesztéseket úgy maximalizálja, hogy egy nemzetközi, független és kiegészítő értékelést biztosít annak érdekében, hogy a stressztesztben meghatározott témák esetében minden kérdésben szakmailag megalapozott válaszok szülessenek, figyelembe véve az addigi vizsgálatok eredményeit és tapasztalatait is.

Az ENSREG a fehéroroszországi atomerőmű esetében befejezte a stresszteszt értékelését, amely megerősítette, hogy a nemzeti jelentést az Európai Uniós stresszteszt követelményeinek megfelelően dolgozták ki, a felülvizsgálat során a fehérorosz fél minden felmerülő kérdésre részletes választ adott. Az új erőmű megfelel az Európai Unió és az ENSREG előírásainak, műszaki biztonsága magas szintű és földrengésbiztonsága is kiemelkedő. A felülvizsgálati csoport pozitívumként emelte ki például a passzív biztonságvédelmi rendszereket, a blokktípusban alkalmazott zónaolvadék-csapdát, a kettős falú hermetikus védőépületet, valamint a képzési központban lévő teljes körű, egyedi képességű szimulátort, amely képes a súlyos balesetek szimulálására is. Különösen előremutatónak és követendő példának értékelték a fehérorosz fél hozzáállását, elismerve, hogy jelentős munkát végez annak érdekében, hogy a különféle nemzetközi szervezetekkel, hatóságokkal, vagy éppen kutatóintézetekkel szoros kapcsolatot építsen ki az új blokkok biztonságos üzemelése érdekében. Az ENSREG bizonyos ajánlásokat is tesz a biztonság további növeléséért. Mindez alapvetően azt is jelenti, hogy a nemzetközi szakértőkből álló felülvizsgálati csoport szerint az ajánlások egyértelműen teljesíthetőek a biztonsági elveknek és követelményeknek megfelelően. Bizonyára Fehéroroszország az eddigi felelős hozzáállást követve maradéktalanul végre fogja hajtani a jelentésben foglalt ajánlásokat/javító intézkedéseket.

A 3+ generációs blokkok biztonságvédelmi rendszerei:

 

Mindezek egyértelműen azt mutatják, hogy a nukleáris iparban a nukleáris biztonság elsőrendűséget élvez és az új beruházásoknál – így a fehérorosz projektnél is – minden esetben figyelembe veszik a hazai és a nemzetközi elveket, illetve követelményeket is.

Címkék: Makacs tények
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/55329/pics/lead_800x600.jpg
Makacs tények
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A hat új atomerőművi blokk lendületet adna a francia gazdaságnak a koronavírus okozta sokk után

2020.05.29. 11:05
Ha Franciaország 6 új EPR típusú atomerőművi blokk építése mellett teszi le a voksát, akkor ez kellően …

Így járul hozzá a paksi atomerőmű az Északi-sarkvidék megmentéséhez

2020.05.20. 20:35
A Paksi Atomerőmű működésének előnyeiről nem kell különösebben győzködni a józanul gondolkodó embereket Magyarországon. Az, hogy Németországhoz …

A koronavírus-járvány ellenére alig csökkent a hazai áramfogyasztás

2020.05.14. 10:50
A járvány egyik következményeként azt láthatjuk, hogy a globális villamosenergia-fogyasztás az idei év első negyedévében 2,5 százalékkal csökkent, …

Fókuszban a nukleáris biztonság és a klímavédelem

2020.05.13. 12:05
2020. május 11-én az InfoRádió Energiavilág című műsorának adtam telefonos interjút az orosz atomjégtörőkkel és a balesetálló üzemanyagokkal kapcsolatban.

Csak az atommal és a megújulókkal tartható kordában a felmelegedés

2020.05.06. 12:20
A Nemzetközi Energia Ügynökség a közelmúltban publikálta a Global Energy Review 2020 című tanulmányát, amelyben a koronavírus-járványnak a globális …

A magyar energia- és klímapolitika követendő példa

2020.04.29. 21:50
A magyarországi energia- és klímapolitika követendő példa lehet más országok számára is, hiszen 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet, döntően a Paks …

A Paks II. projekt újabb fontos uniós zöld lámpát kapott

2020.04.23. 12:15
A Paks II. projekt újabb mérföldkövéhez érkezett, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházással kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó …

Meglepő módon a hazai villamosenergia-fogyasztás a koronavírus-járvány alatt is növekszik

2020.04.17. 21:30
Jelenleg azt láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány jelentős hatással van az egyes országok …

A világjárványból a klímaügy is tanulhat

2020.04.07. 13:20
Néhány héttel ezelőtt még senki sem gondolta, hogy a koronavírus-járvány miatt alapjaiban változik meg az életünk. A nanométeres mérettartományból hirtelen ránk szakadt fenyegetés rávilágított …

Létfontosságú a paksi atomerőműben dolgozók munkája a járvány idején is

2020.03.25. 14:40
Az olyan kritikus helyzetekben is, mint amilyet a globális koronavírus-járvány okoz, természetesnek vesszük, hogy a villamos energia folyamatosan a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?