A környezetvédők ostoba háborúja az atomenergia ellen

Amerika legnagyobb környezetvédelmi csoportjai ritkán vagy egyáltalán nem beszélnek arról, milyen haszonnal jár az atomenergia a klímaváltozásban. Hogy miért nem? Mert anyagilag nem érdekeltek ebben.

Erre a következtetésre jutott Matthew C. Nisbet, az Északkeleti Egyetem kommunikációs professzora nemrég megjelent tanulmányában. Nisbet 19 zöld jótékonysági szervezet – beleértve az olyan ismerős neveket, mint Hewlett, Kresge és MacArthur Alapítványok – által adott klímaváltozást és energiát célzó anyagi támogatásokat vizsgálta meg. 2011 és 2015 között a 19 alapítvány közel 2502 adományt adott hozzávetőleg 557 millió dollár értékben az olyan környezetvédelmi csoportoknak, mint a Sierre Clubnak (a legnagyobb egyedüli kedvezményezett, közel 49 millió dolláros támogatással), a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsának és a Környezetvédelmi Alapnak.

Az 557 millió dollárból a nagy környezetvédelmi csoportok 187 millió dollárt kaptak arra, hogy népszerűsítsék a megújuló energiát és hatékonyságot. További 92,5 milliót kaptak a „klímaváltozás kommunikációjára, médiára és mobilizálásra”, és csaknem 82 millió dollárt a hidraulikus rétegrepesztés elleni küzdelemre és olyan „akciók segítésére, amelyek korlátozzák/ellenzik a fosszilis tüzelőanyagokat.” De „semmiféle adomány nem jutott az atomenergia támogatására, ugyanakkor az adományokból 175 000 dollárt szántak atomenergia-ellenességre annak ára és a biztonsági okok miatt.”

Hangsúlyozzuk: egy ötéves időszak alatt Amerika legnagyobb alapítványainak némelyike több mint félmilliárd dollárt osztott szét néhány, Amerika legnagyobb környezetvédelmi csoportjának és egyetlen pennyt sem költöttek az atomenergia népszerűsítésére annak ellenére, hogy az atom több mint 20%-át adja az Amerikai Egyesült Államok villamosenergia-termelésének és kétszer annyi kibocsátás-mentes áramot termel, mint az összes amerikai nap- és szélenergia együttvéve.

Nisbet tanulmánya azért jelentős, mert bemutatja az atomenergia-ellenes felfogását, amely néhány amerikai nagy jótékonysági szervezetére jellemző. Fontos továbbá az is, hogy rávilágít arra: ugyanezek a jótékonysági szervezetek figyelmen kívül hagyják a világ vezető klímakutatóinak a következtetéseit.

2013-ban négy tudós, James Hansen, korábbi NASA klimatológus, Kerry Emanuel, a Massachusettsi Technológiai Intézet, Tom Wigley, az ausztráliai Adelaide Egyetem és Ken Caldeira a Carnegie Intézetből nyílt levelet jelentetett meg, melyben megállapították, hogy a megújuló energiaforrások, mint a szél és a nap „nem képesek olyan gyorsan növekedni, hogy a globális gazdaság igényéhez igazodva olcsó és megbízható erőforrást biztosítsanak.”

Így folytatták: „az éghajlat stabilizálásnak nincs olyan hiteles útja, amelyben ne játszana meghatározó szerepet az atomenergia.” Arra a következtetésre jutottak, hogy amennyiben a környezetvédők „valóban aggódnak a klímaváltozás miatt”, el kellene kezdeniük „lándzsát törni a korszerű nukleáris energia fejlesztése és alkalmazása mellett.”

2014-ben az Egyesült Nemzetek Kormányközi Panelja a Klímaváltozásért kimondta, hogy a szén-dioxid-kibocsátás nagyarányú csökkentése „megkívánja az olyan technológiák intenzívebb használatát, mint a megújuló energiaforrások és az atomenergia.” 2015-ben a Nemzetközi Energiaügynökség a nukleáris energiáról úgy beszélt, mint „a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének meghatározó eleméről.” Úgy számolt, hogy a globális atomenergia-kapacitásnak 2050-re több mint duplájára kell növekednie (hozzávetőleg 750 gigawattra), hogy meglegyen a remény arra, hogy a hőmérséklet növekedését csökkentsék a széles körben elfogadott 2 fokos forgatókönyv szerinti szintre.

Ugyanakkor a Sierre Clubhoz hasonló szervezetek arra használják millióikat, hogy folytassák annak a mítosznak a terjesztését, hogy az Egyesült Államok egész gazdaságát képes kizárólag a nap- és a szélenergiára alapozva működtetni, annak ellenére, hogy ezt számtalan elemzés cáfolja. Ami még rosszabb, a Sierre Club-félék nem veszik figyelembe a táj- és a tengerpusztító energia terjedését – és az óriás számú madár- és denevérgyilkosságokat – ezzel járna az, ha kizárólag a megújulókra támaszkodnának.

Több tucat vidéki közösség Maine-től Kaliforniáig már most elutasítja a Nagy Szelet. A mostani elutasítók között van az északi Hopkinton városa, amely törvényben tiltja meg az összes szélprojektet.

A csattanó nyilvánvaló: Nisbet tanulmánya azt bizonyítja, hogy Amerika legismertebb alapítványai nem segítik elő az energiapolitikáról és a klímaváltozásról való vitát, hanem éppen akadályozzák azzal, hogy megadják magukat az atomellenes klikkeknek.

A szerző Robert Bryce a Manhattan Intézet vezető munkatársa és a közeljövőben megjelenő, Az áram: Hogyan magyarázza a villamos energia a világot? című dokumentumfilm producere.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/54685/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?