A NAÜ-projekt ütemtervet fejleszt a jövő atomerőművei számára

A nukleáris energiarendszerek komplex fizikai és intézményi infrastruktúrái könnyedén átívelnek több emberöltőt is. A NAÜ által kifejlesztett új eszköz megkönnyíti a tervezést és a fejlesztést.

Már elérhető az az új eszköz, amely abban segíti a nemzeti hatóságokat, hogy stratégiai döntéseket hozzanak az atomenergia fejlesztéséről. Az elmúlt négy év során a NAÜ és 16 ország által kifejlesztett új eszköz segít kidolgozni az ’ütemterveket’, azaz az elképzeléseket és terveket arra nézve, hogy hosszú távon hogyan valósítható meg, fokozható és ellenőrizhető a fenntartható atomenergia-rendszer. Az eszközt arra is fel lehet használni, hogy kiderítse, milyen előnye származik az egyes országoknak mind nemzeti szinten, mind más országokkal együttműködve az atomtechnológiai és az infrastrukturális innovációkból.

Az atomenergia-rendszerek részét képezi az összes nukleáris létesítmény az uránbányászattól kezdve a villamosenergia-termelésen át a radioaktív hulladékgazdálkodásig, emellett a nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezése, valamint a kapcsolódó jogi és szabályozási intézményi keretek is idetartoznak.

A nukleáris energiarendszerek összetett fizikai és intézményi infrastruktúrái könnyedén átívelnek több emberöltőt. A rendszerek fejlesztése vagy bővítése átfogó tervezést, bevezetési időt és erőforrásokat igényel, különösen abban az esetben, amikor új és innovatív komponenseket terveznek és állítanak kereskedelmi forgalomba.

Az Átállási ütemterv a globálisan fenntartható atomenergia-rendszerekhez elnevezésű vagy röviden a ROADMAPS projektet a múlt hónapban véglegesítették a tizenhat ország szakértői. A végleges jelentést a NAÜ fogja közzétenni.

„A nemzeti atomenergia-rendszer ütemterve megkönnyíti a választ több kulcskérdésre” – fejtette ki Vlagyimir Kuznyecov, a NAÜ Innovatív Atomreaktorok Nemzetközi Projektje (INPRO) vezetője. „A legfontosabb az, hogy hogyan jussunk el a jelenlegi rendszertől egy jövőbeli fenntartható nemzeti atomenergia-rendszerhez, és hogyan tegyük ezt hatékonyan, elkerülve a túlzott mértékű nemzeti infrastrukturális beruházásokat.”

A fenntarthatóság olyan atomenergia-rendszer létrehozását jelenti, amely „megfelel a jelenlegi igényeknek úgy, hogy közben megadja a lehetőséget a jövő generációinak arra, hogy gondoskodni tudjanak saját szükségleteikről.”

Annak eldöntéséhez, hogy egy rendszer fenntarthatónak tekinthető-e, az értékeléséhez az INPRO-t alkalmazzák, ez az atomenergia-rendszer komplex és holisztikus értékelési módszere számos kulcsfontosságú területen, úgy mint gazdaság, infrastruktúra, hulladékgazdálkodás, proliferációs rezisztencia, biztonság és környezet.

Az ütemterv megoldást kínál az olyan kérdések esetében is, mint az atomenergia-rendszerek evolúciója, a termékek hazai előállítása vagy teljes importja, olyan szolgáltatások nyújtása, mint a komplett atomerőművek, az üzemanyag, a karbantartás és az üzemeltetési szolgáltatások csakúgy, mint az innovatív technológiák és a többi országgal való együttműködés előnyei.

„A technológia felhasználói és a beszállítók által közösen végrehajtott ütemterv stratégiai betekintést adhat a termékek és szolgáltatások nemzetközi piacaiba az atomenergia számos, békés célú felhasználása érdekében” – mondta Kuznyecov. Ily módon a technológiai beszállítók jobban megtervezhetik ipari kapacitásaik bővítését vagy csökkentését, míg a technológia felhasználói világosabb képet kapnak arról, hol szerezhetők be a szükséges termékek és szolgáltatások, és hol fordulhatnak elő problémák.

Öt ország: Örményország, Belarusz, Románia, Oroszország és Ukrajna kísérleti alapon alkalmazta a ROADMAPS eszközt és nemzeti tervek példáit dolgozta ki. Esettanulmányaik értékes visszajelzést adtak a megközelítés finomhangolásához.

A NAÜ a tagországok számára elérhetővé teszi az eszközt, és az új szolgáltatás részeként egy alkalmazásban olyan képzést nyújt, amely segíti az országokat a forgatókönyvek modellezésében és a döntéstámogatás elemzésében azért, hogy fejlesszék a fokozott mértékben fenntartható atomenergia-rendszereket.

Szerző: Elisabeth Dyck, a NAÜ Nukleáris Energetikai Osztálya

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/54684/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kell-e tartani az atomenergetika Elon Muskjától?

2018.07.16. 05:40
Az atomenergia jövőjét jelentősen befolyásolja a kis teljesítményű reaktorok, az ITER fúziós reaktor, illetve a negyedik generációs reaktorok fejlesztése.

Kártérítést fizetnek az RWE és a Vattenfall részére atomerőműveik leállítása miatt

2018.07.13. 05:30
A német parlament felsőháza, a Bundesrat a nyári szabadság előtti utolsó ülésén jóváhagyta a Szövetségi …

Az uniós bíróság helybenhagyta a Hinkley Point atomerőmű támogatását

2018.07.12. 16:20
Az MTI hírei szerint az Európai Unió Bírósága helybenhagyja az Európai Bizottság azon határozatát, amely jóváhagyta, hogy az Egyesült Királyság …

A Los Alamos-i nukleáris kutatólaboratórium azonnal leszedi a drónokat

2018.07.12. 04:35
Az amerikai Los Alamos-i nukleáris kutatólaboratóriumban drónvédelmi rendszert létesítettek az intézet körüli, pilóta nélküli repülőeszközök …

A Ruppuri Atomerőmű második blokkja megkapta az építési engedélyt

2018.07.10. 07:20
2018. július 8-án a Bangladesi Atomenergia Hivatal, a BAERA megadta az engedélyt a megrendelő Bangladesi Atomenergia Bizottságnak (BAEC) a Ruppuri Atomerőmű 2-es …

A japán kormány az atomenergetika részarányát 20-22 százalékra készül növelni 2030-ig

2018.07.06. 21:25
A japán kormány első ízben jelölte meg a nemzeti energetikai stratégiában, hogy a távol-keleti szigetországban 20-22 …

Atomerőművi technológiák kapcsolódása

2018.07.04. 15:50
2018 június végén a globális atomipar újabb „áttöréseket” ért el. A világ első francia, EPR típusú atomerőművi blokkja, meglepő módon nem Európában, hanem Kínában kezdte meg a működését.

Új kompozit anyag atomreaktorokhoz

2018.07.02. 10:25
A nyizsnyij-novgorodi tudósok olyan kerámiakompozit anyagot hoztak létre, amelyet akár atomreaktorok esetében is használhatnak.

A környezetvédők ostoba háborúja az atomenergia ellen

2018.06.29. 05:20
Amerika legnagyobb környezetvédelmi csoportjai ritkán vagy egyáltalán nem beszélnek arról, milyen haszonnal jár az atomenergia a klímaváltozásban. Hogy miért nem? Mert anyagilag nem …

100 százalékos teljesítményszinten Paks II. Atomerőmű referencia blokkja

2018.06.17. 22:50
A majdani Paks II. Atomerőmű referenciablokkja, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés VVER-1200 típusú, 3+ generációs 1-es blokkja 2018. június …

Ezeket a cikkeket olvastad már?