A NAÜ-projekt ütemtervet fejleszt a jövő atomerőművei számára

A nukleáris energiarendszerek komplex fizikai és intézményi infrastruktúrái könnyedén átívelnek több emberöltőt is. A NAÜ által kifejlesztett új eszköz megkönnyíti a tervezést és a fejlesztést.

Már elérhető az az új eszköz, amely abban segíti a nemzeti hatóságokat, hogy stratégiai döntéseket hozzanak az atomenergia fejlesztéséről. Az elmúlt négy év során a NAÜ és 16 ország által kifejlesztett új eszköz segít kidolgozni az ’ütemterveket’, azaz az elképzeléseket és terveket arra nézve, hogy hosszú távon hogyan valósítható meg, fokozható és ellenőrizhető a fenntartható atomenergia-rendszer. Az eszközt arra is fel lehet használni, hogy kiderítse, milyen előnye származik az egyes országoknak mind nemzeti szinten, mind más országokkal együttműködve az atomtechnológiai és az infrastrukturális innovációkból.

Az atomenergia-rendszerek részét képezi az összes nukleáris létesítmény az uránbányászattól kezdve a villamosenergia-termelésen át a radioaktív hulladékgazdálkodásig, emellett a nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezése, valamint a kapcsolódó jogi és szabályozási intézményi keretek is idetartoznak.

A nukleáris energiarendszerek összetett fizikai és intézményi infrastruktúrái könnyedén átívelnek több emberöltőt. A rendszerek fejlesztése vagy bővítése átfogó tervezést, bevezetési időt és erőforrásokat igényel, különösen abban az esetben, amikor új és innovatív komponenseket terveznek és állítanak kereskedelmi forgalomba.

Az Átállási ütemterv a globálisan fenntartható atomenergia-rendszerekhez elnevezésű vagy röviden a ROADMAPS projektet a múlt hónapban véglegesítették a tizenhat ország szakértői. A végleges jelentést a NAÜ fogja közzétenni.

„A nemzeti atomenergia-rendszer ütemterve megkönnyíti a választ több kulcskérdésre” – fejtette ki Vlagyimir Kuznyecov, a NAÜ Innovatív Atomreaktorok Nemzetközi Projektje (INPRO) vezetője. „A legfontosabb az, hogy hogyan jussunk el a jelenlegi rendszertől egy jövőbeli fenntartható nemzeti atomenergia-rendszerhez, és hogyan tegyük ezt hatékonyan, elkerülve a túlzott mértékű nemzeti infrastrukturális beruházásokat.”

A fenntarthatóság olyan atomenergia-rendszer létrehozását jelenti, amely „megfelel a jelenlegi igényeknek úgy, hogy közben megadja a lehetőséget a jövő generációinak arra, hogy gondoskodni tudjanak saját szükségleteikről.”

Annak eldöntéséhez, hogy egy rendszer fenntarthatónak tekinthető-e, az értékeléséhez az INPRO-t alkalmazzák, ez az atomenergia-rendszer komplex és holisztikus értékelési módszere számos kulcsfontosságú területen, úgy mint gazdaság, infrastruktúra, hulladékgazdálkodás, proliferációs rezisztencia, biztonság és környezet.

Az ütemterv megoldást kínál az olyan kérdések esetében is, mint az atomenergia-rendszerek evolúciója, a termékek hazai előállítása vagy teljes importja, olyan szolgáltatások nyújtása, mint a komplett atomerőművek, az üzemanyag, a karbantartás és az üzemeltetési szolgáltatások csakúgy, mint az innovatív technológiák és a többi országgal való együttműködés előnyei.

„A technológia felhasználói és a beszállítók által közösen végrehajtott ütemterv stratégiai betekintést adhat a termékek és szolgáltatások nemzetközi piacaiba az atomenergia számos, békés célú felhasználása érdekében” – mondta Kuznyecov. Ily módon a technológiai beszállítók jobban megtervezhetik ipari kapacitásaik bővítését vagy csökkentését, míg a technológia felhasználói világosabb képet kapnak arról, hol szerezhetők be a szükséges termékek és szolgáltatások, és hol fordulhatnak elő problémák.

Öt ország: Örményország, Belarusz, Románia, Oroszország és Ukrajna kísérleti alapon alkalmazta a ROADMAPS eszközt és nemzeti tervek példáit dolgozta ki. Esettanulmányaik értékes visszajelzést adtak a megközelítés finomhangolásához.

A NAÜ a tagországok számára elérhetővé teszi az eszközt, és az új szolgáltatás részeként egy alkalmazásban olyan képzést nyújt, amely segíti az országokat a forgatókönyvek modellezésében és a döntéstámogatás elemzésében azért, hogy fejlesszék a fokozott mértékben fenntartható atomenergia-rendszereket.

Szerző: Elisabeth Dyck, a NAÜ Nukleáris Energetikai Osztálya

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/54684/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hiteltelen „atomszakértők”

2019.04.13. 14:00
Paks II. és az atomenergetika felkent – biológus, közgazdász és egyéb foglalkozású –„szakértőit” hallgatva erőt vett rajtam a déjà vu-érzés. Mintha hallottam volna már hasonlót. Jó harminc éve, a …

Megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokk üzembe helyezése

2019.04.12. 22:20
2019. április 11-én megkezdték a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, innovációs 2-es blokkjának üzembe …

Ötmilliárd kilowattóra villamos energia

2019.04.05. 14:40
A Leningrádi Atomerőmű VVER-1200-as reaktorral szerelt új blokkja első alkalommal érte el az ötmilliárd kilowattóra villamosenergia termelést.

Ártalmas kampányzöldségek Paks II ügyében

2019.04.02. 14:10
Az elmúlt években már többször kudarcot vallottak vele, ám a hazai ellenzékiek továbbra sem tanulnak saját hibáikból, és ismételten újra megpróbálják kijátszani – ezúttal az uniós …

ASE Nemzetközi Fotópályázat magyar díjazottal

2019.03.27. 18:20
Megnyitották az ASE Nemzetközi Fotópályázat legjobb munkáit bemutató kiállítást – magyar fotós is van a díjazottak között.

„Megdobbant” a harmadik VVER-1200-as reaktorszív

2019.03.25. 17:10
2019. március 22-én, helyi idő szerint 22 óra 1 perckor a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének II., VVER-1200 típusú blokkja az előzetes terveknek megfelelően elérte a minimális …

A Roszatom atomerőművek építéséről szóló szerződést kötött Kínában

2019.03.13. 11:55
2019. március 7-én Pekingben az ASZE, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat mérnökdivíziója és a CNNC kínai állami atomenergetikai …

A kiégett fűtőelemek jövője

2019.03.10. 19:20
Az alábbi, rövidebb hangvételű interjú a Szabad Föld 2019. március 8-ai lapszámában jelent meg.

Hárfás Zsolt okleveles gépészmérnök az írásai, blogjának tanúsága szerint bizakodó a kiégett fűtőelemek …

Indításra kész az új novovoronyezsi reaktor

2019.03.01. 08:55
2019. február 24-én, helyi idő szerint 13 óra 18 perckor az ütemtervnek megfelelően a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítése 2-es blokkján berakták a reaktorba az utolsó üzemanyag-kazettát is.

Novovoronyezsi Atomerőmű II. - megkezdődött a második blokk fizikai indítása

2019.02.20. 16:20
2019. február 19-én a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésében – az ütemtervnek megfelelően – megkezdődött a második, 3+ …

Ezeket a cikkeket olvastad már?