A NAÜ-projekt ütemtervet fejleszt a jövő atomerőművei számára

A nukleáris energiarendszerek komplex fizikai és intézményi infrastruktúrái könnyedén átívelnek több emberöltőt is. A NAÜ által kifejlesztett új eszköz megkönnyíti a tervezést és a fejlesztést.

Már elérhető az az új eszköz, amely abban segíti a nemzeti hatóságokat, hogy stratégiai döntéseket hozzanak az atomenergia fejlesztéséről. Az elmúlt négy év során a NAÜ és 16 ország által kifejlesztett új eszköz segít kidolgozni az ’ütemterveket’, azaz az elképzeléseket és terveket arra nézve, hogy hosszú távon hogyan valósítható meg, fokozható és ellenőrizhető a fenntartható atomenergia-rendszer. Az eszközt arra is fel lehet használni, hogy kiderítse, milyen előnye származik az egyes országoknak mind nemzeti szinten, mind más országokkal együttműködve az atomtechnológiai és az infrastrukturális innovációkból.

Az atomenergia-rendszerek részét képezi az összes nukleáris létesítmény az uránbányászattól kezdve a villamosenergia-termelésen át a radioaktív hulladékgazdálkodásig, emellett a nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezése, valamint a kapcsolódó jogi és szabályozási intézményi keretek is idetartoznak.

A nukleáris energiarendszerek összetett fizikai és intézményi infrastruktúrái könnyedén átívelnek több emberöltőt. A rendszerek fejlesztése vagy bővítése átfogó tervezést, bevezetési időt és erőforrásokat igényel, különösen abban az esetben, amikor új és innovatív komponenseket terveznek és állítanak kereskedelmi forgalomba.

Az Átállási ütemterv a globálisan fenntartható atomenergia-rendszerekhez elnevezésű vagy röviden a ROADMAPS projektet a múlt hónapban véglegesítették a tizenhat ország szakértői. A végleges jelentést a NAÜ fogja közzétenni.

„A nemzeti atomenergia-rendszer ütemterve megkönnyíti a választ több kulcskérdésre” – fejtette ki Vlagyimir Kuznyecov, a NAÜ Innovatív Atomreaktorok Nemzetközi Projektje (INPRO) vezetője. „A legfontosabb az, hogy hogyan jussunk el a jelenlegi rendszertől egy jövőbeli fenntartható nemzeti atomenergia-rendszerhez, és hogyan tegyük ezt hatékonyan, elkerülve a túlzott mértékű nemzeti infrastrukturális beruházásokat.”

A fenntarthatóság olyan atomenergia-rendszer létrehozását jelenti, amely „megfelel a jelenlegi igényeknek úgy, hogy közben megadja a lehetőséget a jövő generációinak arra, hogy gondoskodni tudjanak saját szükségleteikről.”

Annak eldöntéséhez, hogy egy rendszer fenntarthatónak tekinthető-e, az értékeléséhez az INPRO-t alkalmazzák, ez az atomenergia-rendszer komplex és holisztikus értékelési módszere számos kulcsfontosságú területen, úgy mint gazdaság, infrastruktúra, hulladékgazdálkodás, proliferációs rezisztencia, biztonság és környezet.

Az ütemterv megoldást kínál az olyan kérdések esetében is, mint az atomenergia-rendszerek evolúciója, a termékek hazai előállítása vagy teljes importja, olyan szolgáltatások nyújtása, mint a komplett atomerőművek, az üzemanyag, a karbantartás és az üzemeltetési szolgáltatások csakúgy, mint az innovatív technológiák és a többi országgal való együttműködés előnyei.

„A technológia felhasználói és a beszállítók által közösen végrehajtott ütemterv stratégiai betekintést adhat a termékek és szolgáltatások nemzetközi piacaiba az atomenergia számos, békés célú felhasználása érdekében” – mondta Kuznyecov. Ily módon a technológiai beszállítók jobban megtervezhetik ipari kapacitásaik bővítését vagy csökkentését, míg a technológia felhasználói világosabb képet kapnak arról, hol szerezhetők be a szükséges termékek és szolgáltatások, és hol fordulhatnak elő problémák.

Öt ország: Örményország, Belarusz, Románia, Oroszország és Ukrajna kísérleti alapon alkalmazta a ROADMAPS eszközt és nemzeti tervek példáit dolgozta ki. Esettanulmányaik értékes visszajelzést adtak a megközelítés finomhangolásához.

A NAÜ a tagországok számára elérhetővé teszi az eszközt, és az új szolgáltatás részeként egy alkalmazásban olyan képzést nyújt, amely segíti az országokat a forgatókönyvek modellezésében és a döntéstámogatás elemzésében azért, hogy fejlesszék a fokozott mértékben fenntartható atomenergia-rendszereket.

Szerző: Elisabeth Dyck, a NAÜ Nukleáris Energetikai Osztálya

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/54684/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?