A NAÜ-projekt ütemtervet fejleszt a jövő atomerőművei számára

A nukleáris energiarendszerek komplex fizikai és intézményi infrastruktúrái könnyedén átívelnek több emberöltőt is. A NAÜ által kifejlesztett új eszköz megkönnyíti a tervezést és a fejlesztést.

Már elérhető az az új eszköz, amely abban segíti a nemzeti hatóságokat, hogy stratégiai döntéseket hozzanak az atomenergia fejlesztéséről. Az elmúlt négy év során a NAÜ és 16 ország által kifejlesztett új eszköz segít kidolgozni az ’ütemterveket’, azaz az elképzeléseket és terveket arra nézve, hogy hosszú távon hogyan valósítható meg, fokozható és ellenőrizhető a fenntartható atomenergia-rendszer. Az eszközt arra is fel lehet használni, hogy kiderítse, milyen előnye származik az egyes országoknak mind nemzeti szinten, mind más országokkal együttműködve az atomtechnológiai és az infrastrukturális innovációkból.

Az atomenergia-rendszerek részét képezi az összes nukleáris létesítmény az uránbányászattól kezdve a villamosenergia-termelésen át a radioaktív hulladékgazdálkodásig, emellett a nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezése, valamint a kapcsolódó jogi és szabályozási intézményi keretek is idetartoznak.

A nukleáris energiarendszerek összetett fizikai és intézményi infrastruktúrái könnyedén átívelnek több emberöltőt. A rendszerek fejlesztése vagy bővítése átfogó tervezést, bevezetési időt és erőforrásokat igényel, különösen abban az esetben, amikor új és innovatív komponenseket terveznek és állítanak kereskedelmi forgalomba.

Az Átállási ütemterv a globálisan fenntartható atomenergia-rendszerekhez elnevezésű vagy röviden a ROADMAPS projektet a múlt hónapban véglegesítették a tizenhat ország szakértői. A végleges jelentést a NAÜ fogja közzétenni.

„A nemzeti atomenergia-rendszer ütemterve megkönnyíti a választ több kulcskérdésre” – fejtette ki Vlagyimir Kuznyecov, a NAÜ Innovatív Atomreaktorok Nemzetközi Projektje (INPRO) vezetője. „A legfontosabb az, hogy hogyan jussunk el a jelenlegi rendszertől egy jövőbeli fenntartható nemzeti atomenergia-rendszerhez, és hogyan tegyük ezt hatékonyan, elkerülve a túlzott mértékű nemzeti infrastrukturális beruházásokat.”

A fenntarthatóság olyan atomenergia-rendszer létrehozását jelenti, amely „megfelel a jelenlegi igényeknek úgy, hogy közben megadja a lehetőséget a jövő generációinak arra, hogy gondoskodni tudjanak saját szükségleteikről.”

Annak eldöntéséhez, hogy egy rendszer fenntarthatónak tekinthető-e, az értékeléséhez az INPRO-t alkalmazzák, ez az atomenergia-rendszer komplex és holisztikus értékelési módszere számos kulcsfontosságú területen, úgy mint gazdaság, infrastruktúra, hulladékgazdálkodás, proliferációs rezisztencia, biztonság és környezet.

Az ütemterv megoldást kínál az olyan kérdések esetében is, mint az atomenergia-rendszerek evolúciója, a termékek hazai előállítása vagy teljes importja, olyan szolgáltatások nyújtása, mint a komplett atomerőművek, az üzemanyag, a karbantartás és az üzemeltetési szolgáltatások csakúgy, mint az innovatív technológiák és a többi országgal való együttműködés előnyei.

„A technológia felhasználói és a beszállítók által közösen végrehajtott ütemterv stratégiai betekintést adhat a termékek és szolgáltatások nemzetközi piacaiba az atomenergia számos, békés célú felhasználása érdekében” – mondta Kuznyecov. Ily módon a technológiai beszállítók jobban megtervezhetik ipari kapacitásaik bővítését vagy csökkentését, míg a technológia felhasználói világosabb képet kapnak arról, hol szerezhetők be a szükséges termékek és szolgáltatások, és hol fordulhatnak elő problémák.

Öt ország: Örményország, Belarusz, Románia, Oroszország és Ukrajna kísérleti alapon alkalmazta a ROADMAPS eszközt és nemzeti tervek példáit dolgozta ki. Esettanulmányaik értékes visszajelzést adtak a megközelítés finomhangolásához.

A NAÜ a tagországok számára elérhetővé teszi az eszközt, és az új szolgáltatás részeként egy alkalmazásban olyan képzést nyújt, amely segíti az országokat a forgatókönyvek modellezésében és a döntéstámogatás elemzésében azért, hogy fejlesszék a fokozott mértékben fenntartható atomenergia-rendszereket.

Szerző: Elisabeth Dyck, a NAÜ Nukleáris Energetikai Osztálya

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/54684/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Sikeresen vizsgázott a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

2020.08.12. 14:35
Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO) moszkvai központjának szakértői elvégezték a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második, VVER-1200 …

Újabb VVER-1200 típusú blokk fizikai indítása vette kezdetét

2020.08.07. 21:15
Alig néhány héttel a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkjának fizikai indítása után 2020. augusztus 7-én megkezdték …

Jelentős orosz hozzájárulás az ITER-hez

2020.07.31. 21:45
Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója részt vett a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER - International Thermonuclear Experimental Reactor) …

Paks II. második referenciablokkja is üzemre kész

2020.07.19. 22:40
Ma már szinte közhelyszámba megy, hogy amennyiben komolyan vesszük a globális klímavédelmi célok teljesülését, akkor az atomerőművek és a megújuló energiaforrások növekvő részarányára …

AZ MVM ZRT. ÉS A RUSATOM SERVICE RT. KÖZÖS VÁLLALATOT ALAPÍTOTT

2020.07.08. 20:25
Az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt. – a Roszatom állami konszern leányvállalata – vegyesvállalatot alapított Magyarországon European Power Services Zrt. néven.

BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30. 12:10
A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak …

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

2020.06.19. 20:00
Az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával a kormány módosította azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy már az OAH létesítési engedélyének kézhezvétele előtt – külön engedély …

Együttműködési szándéknyilatkozat a bulgáriai Belene Atomerőmű építési projektről

2020.06.18. 22:10
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern 2020. június 18-án együttműködési megállapodást kötött a Framatome …

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

2020.06.17. 18:20
A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai …

A félelem rossz tanácsadó, ha atomenergiáról van szó

2020.06.16. 11:30
Pieter Cleppe írása az EURACTIV médiahálózat oldalán jelent meg. Célja egyezik a média küldetésével, ezért igyekszik a fenntartható és felelősségteljes kommunikációt …

Ezeket a cikkeket olvastad már?