A NAÜ betegségeket terjesztő szúnyogok elleni drónt tesztelt

Képaláírás: A drón, amely a Zika és egyéb betegségek hordozóit semmisíti meg - Kép: WeRobotics

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sikeresen tesztelték azokat a drónokat, amelyek steril szúnyogokat szórnak.

A teszt része azoknak az erőfeszítéseknek, amelyekben a nukleáris technológiát alkalmazzák ahhoz, hogy visszaszorítsák a rovart, amely a Zika és egyéb betegségek terjesztéséért felelős. A NAÜ beszámolója szerint az új rendszert a múlt hónapban tesztelték Brazíliában.

A Steril Rovartechnika (SIT) a rovarok születésszabályozásának egyik formája, amely radioaktivitást használ a hím szúnyogok sterilizáláshoz, amelyeket aztán elengedve hiába párosodnak a nőstény szúnyogokkal, nem születnek utódaik. Ennek köszönhetően a rovarpopuláció száma idővel csökken – jegyezte meg a NAÜ. A SIT-et már több mint ötven éve használják a mezőgazdasági kártevők elleni küzdelemben, mint például a mediterrán gyümölcslégy esetében, és csak mostanában kezdték el alkalmazni a betegségeket terjesztő szúnyogok ellen.

A NAÜ és a FAO az elmúlt évben egy svájci-amerikai nonprofit csoporttal, a WeRobotics-szal karöltve dolgozott azon, hogy kifejlesszen egy drón alapú szúnyogszóró mechanizmust a SIT alkalmazásához a kártevő rovarok megfékezésére.

Jeremy Bouyer, a FAO és a NAÜ Egyesített Élelmezési és Mezőgazdasági Nukleáris Technológiai Részlegének rovarszakértője elmondta, hogy a drónok használata igazi áttörést jelent és utat nyit a nagyszabású, költséghatékony szórásokhoz a sűrűn lakott területek felett is. A drónnal húsz hektárt öt percen belül tudnak kezelni – tette hozzá.

A betegség terjedéséért felelős Aedes szúnyogok életük során 100 méternél nagyobb térségben nem terjednek el és ez a NAÜ szerint kihívást jelent a SIT hatékony használatához a nagy területeken. A szúnyogok ráadásul törékenyek és a repülőgépek nagy magasságból végzett szórásának esetében károsodhat a szárnyuk és a lábuk.

Adam Klapotcz, a WeRobotics társalapítója elmondta, hogy a drónokkal végzett kezdeti tesztek 10%-nál alacsonyabb halálozási rátát produkáltak a steril szúnyogok esetében a teljes hűtésük, szállításuk és a légi kibocsátásuk idején.

Egy drón 10 kg-nál könnyebb és egy repülés során 50 000 steril szúnyogot képes szállítani. 10 000 eurós (12 370 USA dolláros) árával a szúnyogok szórásának árát felére mérsékli. A NAÜ és partnerei jelenleg azon dolgoznak, hogy csökkentsék a drón súlyát, és képessé tegyék arra, hogy 150 000 szúnyogot tudjon szállítani egy út alatt.

A SIT fejlesztésére való törekvések a szúnyogok megfékezéséhez még sürgetőbbé váltak azzal, hogy a 2015-2016-os években a Zika-vírus Brazíliában és Latin-Amerikában kezdett elterjedni – jelentette be a NAÜ. A bécsi székhelyű szervezet a Technológiai Együttműködési Programján keresztül segíti az érintett országokat a betegség diagnosztizálásban és abban, hogy növeljék a regionális kapacitást ahhoz, hogy alkalmazni tudják a SIT-et. Brazília azt tervezi, hogy jövő év januárjában kezdi el használni a drónalapú rendszert a kiválasztott városi és vidéki területeken.

A drón fejlesztését az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége támogatta.

Kutató és szerző: World Nuclear News

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/54429/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kell-e tartani az atomenergetika Elon Muskjától?

2018.07.16. 05:40
Az atomenergia jövőjét jelentősen befolyásolja a kis teljesítményű reaktorok, az ITER fúziós reaktor, illetve a negyedik generációs reaktorok fejlesztése.

Kártérítést fizetnek az RWE és a Vattenfall részére atomerőműveik leállítása miatt

2018.07.13. 05:30
A német parlament felsőháza, a Bundesrat a nyári szabadság előtti utolsó ülésén jóváhagyta a Szövetségi …

Az uniós bíróság helybenhagyta a Hinkley Point atomerőmű támogatását

2018.07.12. 16:20
Az MTI hírei szerint az Európai Unió Bírósága helybenhagyja az Európai Bizottság azon határozatát, amely jóváhagyta, hogy az Egyesült Királyság …

A Los Alamos-i nukleáris kutatólaboratórium azonnal leszedi a drónokat

2018.07.12. 04:35
Az amerikai Los Alamos-i nukleáris kutatólaboratóriumban drónvédelmi rendszert létesítettek az intézet körüli, pilóta nélküli repülőeszközök …

A Ruppuri Atomerőmű második blokkja megkapta az építési engedélyt

2018.07.10. 07:20
2018. július 8-án a Bangladesi Atomenergia Hivatal, a BAERA megadta az engedélyt a megrendelő Bangladesi Atomenergia Bizottságnak (BAEC) a Ruppuri Atomerőmű 2-es …

A japán kormány az atomenergetika részarányát 20-22 százalékra készül növelni 2030-ig

2018.07.06. 21:25
A japán kormány első ízben jelölte meg a nemzeti energetikai stratégiában, hogy a távol-keleti szigetországban 20-22 …

Atomerőművi technológiák kapcsolódása

2018.07.04. 15:50
2018 június végén a globális atomipar újabb „áttöréseket” ért el. A világ első francia, EPR típusú atomerőművi blokkja, meglepő módon nem Európában, hanem Kínában kezdte meg a működését.

Új kompozit anyag atomreaktorokhoz

2018.07.02. 10:25
A nyizsnyij-novgorodi tudósok olyan kerámiakompozit anyagot hoztak létre, amelyet akár atomreaktorok esetében is használhatnak.

A környezetvédők ostoba háborúja az atomenergia ellen

2018.06.29. 05:20
Amerika legnagyobb környezetvédelmi csoportjai ritkán vagy egyáltalán nem beszélnek arról, milyen haszonnal jár az atomenergia a klímaváltozásban. Hogy miért nem? Mert anyagilag nem …

100 százalékos teljesítményszinten Paks II. Atomerőmű referencia blokkja

2018.06.17. 22:50
A majdani Paks II. Atomerőmű referenciablokkja, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés VVER-1200 típusú, 3+ generációs 1-es blokkja 2018. június …

Ezeket a cikkeket olvastad már?