Valerij Limarenko: Lehetőségek és kihívások

2017 végén az Atomsztrojekszport (ASZE), a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalathoz tartozó mérnöki cégcsoport megrendelésállománya meghaladta a 92 milliárd USA dollárt – mondta el a Ria Novosztyi hírügynökségnek Valerij Limarenko, az ASZE elnöke.

Ez a szint hasonló a 2016. évi értékhez, annak ellenére, hogy befejezték a munkát azokon a létesítményeken, amelyek most kezdtek el üzemelni. „Ez már önmagában is siker az adott nemzetközi politikai helyzetet tekintve” – mondta.

„A portfóliónk nagy részét hagyományosan a nagy atomerőművek építése teszi ki. A tavaly Indiával kötött szerződés két további blokk építésére jelentősen hozzájárult portfóliónk szélesítéséhez. Ha figyelembe vesszük ezt a megrendelést, a vállalat portfóliója jelenleg 33 atomerőművi blokkot tartalmaz.”

Időközben a vállalat megrendelésállománya 35-re nőtt, miután június elején két újabb kínai blokk építéséről kötött megállapodást a Roszatom.

Ez kihívást is jelent, ugyanis a szerződés szerinti portfólióban lévő munka mennyisége nagyobb, mint amivel az ASZE vagy az ipar egésze korábban találkozott.

„Ez hatalmas kihívást jelent számunkra, és erre válaszul indított el a cégcsoport egy átalakítási programot, amelynek célja az irányítási rendszer és a munkaminőség fejlesztése a tervezéstől a létesítmények átadásáig.” A programot az iparág vezetőségével közösen valósítjuk meg. „Nem egyszerű ez, hiszen a változások jelentős erőfeszítést kívánnak. De tisztában vagyunk azzal, hogy szükség van a változásra ahhoz, hogy a kötelezettségeinknek eleget tudjunk tenni” – magyarázta Limarenko.

Ez egy olyan feladat, amelyet az ASZE önmagában nem tud megoldani, ezért a Roszatom vezetőségét is bevonják a munkába. „A projektek hatalmas portfóliója nagyszámú különböző szakembert igényel – elsősorban a tervezés területén, ugyanis a tervezési munka jelenti az első lépést.” Ráadásul forráshiány is jelen van. „Mindamellett ez nem azt jelenti, hogy nincs elég emberünk, hanem arról van szó, hogy a projektek minőségével kapcsolatos elvárások jelentősen megnőttek, és olyan magasan képzett emberekre van szükségünk, akik elsősorban az európai ügyfeleknek tudnak dolgozni.”

A problémát több szinten kezelik. „Először a saját alkalmazottainkkal kell dolgoznunk, hogy fejlesszük a szakértelmüket és így blokkról blokkra egyre tapasztaltabbak legyenek. Másodszor: új munkatársakat kell toborozni a piacról, harmadszor: fiatal szakembereket kell alkalmaznunk, … és végül: be kell vonnunk azokat a helyi alvállalkozókat is, akik segítenek majd abban, hogy a projektdokumentációnkat hozzáigazítsuk azokhoz a piacokhoz, amelyeken jelen vagyunk.”

A projektekhez kapcsolódó termékek és szolgáltatásokkal kapcsolatban Limarenko kevesebb problémát lát a magas szintű készségek és a magas termelékenység miatt. „Hosszú ideje foglalkoztunk ezekkel a kérdésekkel és megbirkózunk velük. Digitális technológiákat vezetünk be, és hisszük, hogy ez meg fogja oldani a munkaerőforrás kérdését.” A fő hiány a projektmenedzsment emberi erőforrásaiban mutatkozik. „Senki nem készít fel ilyen szakembereket, és nagyon kevesen vannak a piacon ... a gyakorlatban magunk neveljük ki őket.” A projektcsapatok növekedési üteme sorsdöntő, ugyanis ez határozza meg a projektek számát.

Ami az építést illeti, az ASZE a csak a reaktorszigetet építi meg és a továbbiakat a helyi alvállalkozókra bízza. „Ettől függetlenül meg kell dupláznunk a dolgozóink létszámát, hogy biztosítsuk a létesítmények időben történő megépítését az elkövetkező néhány évben.”

Irán és India

Limarenko beszélt az iráni Busheri Atomerőmű II-es kiépítésének előkészületeiről is.

„A legfontosabbnak a nukleáris létesítmények biztonságát tartjuk. Ebből a célból komplex technikai és tervezési megoldásokat dolgoztak ki, amelyeknek a megvalósítása most zajlik. Ezek egyike a főépületek alatt lévő talaj megerősítése. Ehhez a legfejlettebb technológiákat és a világon meglévő tapasztalatokat használjuk fel.”

Elmondta, hogy a talaj megerősítése nagy kihívást jelentett. Először a bangladesi Ruppuri Atomerőműben került rá sor, utána Busher következik, tervezik a Paks 2 építése kapcsán is, és ha megvalósítható, akkor az egyiptomi El-Dabaai Atomerőmű esetében is. „Korábban ezt ritkán alkalmazták az atomenergia terén – jegyezte meg –, de ez a módszer nagy lehetőségeket rejt magában, ugyanis képessé tesz minket arra, hogy a létesítményeket olyan helyen építsük meg, amely egyébként alkalmatlan lenne rá.”

„Rendelkezésre állnak olyan technológiák, amelyek úgy változtatják meg a telephely állapotát, hogy ott speciális paraméterekkel lehetővé válik az atomerőmű építése” – mondta Limarenko, hozzátéve, hogy a Busheri Atomerőmű sem épülhetne meg a talaj megerősítése nélkül.

„Örömmel jegyzem meg, hogy az iráni vállalatok szakértelme igen magas ezen a téren. Ennek tudható be az iráni vállalkozó sikere a talajerősítésre kiírt nemzetközi nyílt tenderen. Biztosak vagyunk abban, hogy az iráni alvállalkozó a vállalt kötelezettségeit kitűnően végzi majd el és a talaj megerősítését minőségileg kifogástalanul és a határidőre teljesíti.”

Limarenko hozzátette, hogy az alvállalkozó „jó eredményeket” kapott a kísérleti területen, és már megkezdte a talaj megerősítését a 2. blokk reaktorépülete alatt.

Megjegyezte, hogy jó ütemben halad az Indiai Kudankulam Atomerőmű építése is, ahol a második szakaszban a 3. és 4. blokkot építik. A harmadik szakaszt illetően (5. és 6. blokk) 2017-ben kötötték meg a szükséges megállapodásokat és szerződést, és megkezdődött a végrehajtási szakasz. „Jelenleg folyamatban van az első munkadokumentum kiadása és a berendezés megrendelésére vonatkozó versenyeljárás előkészítése.”

Digitális átállás

Az ASZE olyan nagyszabású digitális átalakítási programot is folytat, amelynek célja a teljesen digitális mérnöki technológiákra való áttérés és a Multi-D platform fejlesztése az új piacokra való bejutásra. „A jelenlegi Multi-D technológiának köszönhetően az ASZE a következő logikus lépésnél tart: átáll az egyedi folyamatok digitalizásáról a Multi-D technológia keretén belül az egyedi digitális ipari és technológiai platformra az aatomerőművek és az egyéb komplex mérnöki létesítmények irányításában és építésében” – magyarázta Limarenko.

„Az egyedi platformmegoldást figyelembe véve már kifejlesztették a digitális platform szerkezetét, a mérnöki folyamatok adatkezelési koncepcióját, és elkezdtek a megoldáson dolgozni.”

Hozzátette, hogy a Multi-D digitális platform már népszerűvé vált a piacon. „Dolgozunk azon a lehetőségen, hogy a technológia elemeit bemutassuk számos olaj- és gázipari nagyvállalat, vasúti vállalat és hasonlók számára. A Roszatommal párhuzamosan az ASZE is részt vesz abban a programban, hogy olyan egyedi digitális termékportfóliót hozzon létre,  amely magában foglalja a Multi-D technológia legfontosabb moduljait.”

Erre külföldön is kereslet van. A külföldi vásárlók, a finnországi Hanhikivi 1-es, a magyarországi Paks II, az egyiptomi El-Dabaa és az iráni Busher II szigorú előírásokat fogalmaztak meg az információs technológiákra vonatkozóan, amelyek lehetővé teszik az adott számítógépes modell használatát az ügyfél telephelyén. A főszerződésekbe beletartozik az adatkezelő rendszer (Multi-D IMS, Information Managment System) adatainak fejlesztése, adatbevitele és -átadása az ügyfeleknek, valamint az is, hogy a projekt összes résztvevőjének munkája egy közös információs térben történjen, amelyért az ASZE felelős.

Limarenko elmondta, hogy az EDF is érdeklődik az ASZE-nek az atomerőművek teljes életciklusára vonatkozó információkezelési rendszere iránt, a létesítmény információs modelljével  kapcsolatos módszert alkalmazva, amelyet a Multi-D IMS eszközben dolgozott ki az ASZE. Az EDF jelenleg egy atomerőművi blokk kísérleti projektjében használja a Multi-D rendszert.

Címkék: Makacs tények
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/54368/pics/lead_800x600.jpg
Makacs tények
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Áramfogyasztási rekordok időszakát éljük

2020.01.14. 18:05
Ma már teljesen természetesnek vesszük, hogy a villamos energia mindig a rendelkezésünkre áll, mindennapjainkat lehetetlen elképzelni áramszolgáltatás nélkül. Gondoljuk csak végig, mit is szoktunk tenni, …

Atomerőművek nélkül nem teljesíthetőek a klímavédelmi célok

2020.01.06. 20:55
Az Európai Parlament is elfogadta, hogy atomerőművek nélkül nem teljesíthetőek a klímavédelmi célok. Az interjú a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című …

Az atomenergia hazai ellenzői szakmai kérdésekben félretájékoztatnak

2020.01.06. 13:35
Széles körben elfogadott tény, hogy a globális klímavédelmi célok elérése érdekében az atomerőművek és a megújuló energiaforrások növekvő …

Ungár Péter leülhet, elégtelen!

2019.07.01. 16:40
A Paks II atomerőmű építésének zöldpárti ellenzői még mindig ott tartanak, hogy az atomerőmű helyett a házakat kellene szigetelni, és szereljen mindenki a háztetőre napelemet, mert ezzel meg is van oldva az ország …

Pokoli hőségben – pokoli fogyasztás!

2019.06.25. 23:20
Az elmúlt hetekben hazánkban is melegrekordok dőltek meg. A forróság nemcsak az emberek közérzetére és a környezetre van jelentős kihatással, hanem a hazai villamosenergia-rendszert is folyamatosan próbára …

A klímavédelem nem működik atom nélkül

2019.06.06. 20:50
Az OECD égisze alatt működő Nemzetközi Energia Ügynökség atomenergiával foglalkozó, májusban publikált szakmai tanulmánya felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőművek üzemidő-hosszabbításának …

Magyarország célja, hogy garantálja a jövőbeni ellátás- és nemzetbiztonságot

2019.06.05. 22:25
A hazai ellenzék továbbra is a Paks II. projektet támadja mindenféle csúsztatásokkal és valótlanságokkal, miközben teljesen …

Európára és a világra csak az atommal vár zöld jövő

2019.05.22. 21:50
Néhány nappal az európai parlamenti választás előtt a hazai ellenzék és médiatámogatóik még mindig ott tartanak, hogy a Paks II. Atomerőmű elleni kampányukkal remélik uniós …

Atomreneszánsz – Amerikában is!

2019.05.03. 22:20
A Paks II. Atomerőmű megépítésének ellenzői nem hajlandók tudomásul venni, hogy a globális klímaváltozás és a fejlődő országok energiaéhsége miatt a világ szükségszerűen fordul az atomenergia felé. Miközben a …

Orosz rulett – német módra

2019.04.12. 07:30
A Paks II. Atomerőmű megépítésének ellenzői a valós nemzetközi trendeket és célkitűzéseket teljesen figyelmen kívül hagyva évek óta folyamatosan ugyanazt a mantrát ismételgetik. Azt állítják, hogy az atomenergia ideje …

Ezeket a cikkeket olvastad már?