Oroszország és Kína atomenergetikai együttműködési megállapodásai

Pekingben 2018. június 8-án egy sor stratégiai megállapodást írtak alá, amelyek az elkövetkező évtizedekre vonatkozóan meghatározzák Oroszország és Kína együttműködését az atomenergetika terén.

Az ünnepélyes aláírásra Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke és Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke között létrejött találkozó keretében került sor. A megállapodáscsomagot az orosz és a kínai kormányfő a 2016. november 7-i, az atomenergia békés célú felhasználásával kapcsolatos stratégiai együttműködési nyilatkozatával összhangban dolgozták ki.

A megállapodáscsomag az eddigi legjelentősebb az orosz-kínai atomenergetikai együttműködés történetében. Egyediségét az adja, hogy több csúcstechnológiai projektről van szó, amelyek egyedülállóak a világ nukleáris iparában.

 

Nézzük mik is ezek pontosan!

  1. A Tianwani Atomerőmű területén új blokkokat, a 7. és 8. számú blokkokat közösen építik a felek. Az adott projekt kapcsán kormányközi jegyzőkönyvet és keretszerződést írtak alá VVER-1200-as, 3+ generációs reaktorok építésére vonatkozóan.
  2. Megállapodás született az orosz technológiájú atomerőművek kínai sorozatgyártásáról. Kormányközi jegyzőkönyvet és keretszerződést írtak alá két orosz technológiájú VVER-1200-as reaktorokblokk létesítéséről a Hszidapu Atomerőmű területén. Ezek a megállapodások lehetővé teszik további új blokkok létesítését.
  3. A felek együttműködnek a kínai CFR600-as demonstrációs gyorsneutronos reaktor megépítésében, erről kormányközi megállapodást és keretszerződést írtak alá. Az orosz fél, amely nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a gyorsneutronos reaktorok fejlesztésében és működtetésében, részt vesz a demonstrációs reaktor konkrét részegységeinek beszállításában, szolgáltatások nyújtásában, illetve a fűtőanyag-ellátásban. Lényeges ennek kapcsán, hogy az CFR600 projektet kínai szakemberek fejlesztik.
  4. Az orosz fél a kínai radioizotópos termoelektromos generátorokhoz izotópos hőfejlesztő blokkokat szállít, amelyeket a kínai űrprogram Hold-programjához használnak fel.

 

„Oroszország és Kína a globális atomenergetikai ipar vezető államai. A megállapodások aláírása kiválóan példázza a kínai barátainkkal ápolt partneri viszony megerősítését. Régi és megbízható partnereinkkel, a kínai Atomenergia-ügynökséggel, a Kínai Energetikai Hivatallal és a CNNC állami atomenergetikai konszernnel a bizalom példátlan szintjére jutottunk. A tianwani telephelyen az orosz és a kínai szakemberek kialakították az atomerőművek közös tervezésének és építésének gyakorlatát. Kínában folytatjuk a legmodernebb 3+ generációs blokkok építését, sőt, ma megállapodtunk arról, hogy új VVER-1200-as blokkok építését kezdjük el egy új telephelyen. Nagyszabású terveink vannak az atomenergetikai együttműködés további fejlesztésére, és nem csak a nagy teljesítményű atomerőművek terén” – hangsúlyozta Alerkszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

Az aláírt szerződésekkel összhangban az orosz fél tervezi a Tianwani Atomerőmű 7-es és 8-as blokkja, valamint a Hszidapu Atomerőmű 3. és 4. blokkja számára az atomerőmű nukleáris szigetét, továbbá ő lesz a beszállítója a nukleáris sziget kulcsfontosságú berendezéseinek.  A Tianwani Atomerőmű 7-es blokkjának üzembe helyezésére 2026-ban, a 8-as blokkra pedig 2027-ban kerül sor. A Hszidapu Atomerőmű 3. és 4. számú blokkjainak üzembe helyezését 2028-ra tervezik.

 

Tianwani Atomerőmű

Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje a Tainwani Atomerőmű. A főszerződést a VVER-1000 reaktorokkal  készülő  1. és 2. blokkokról 1997-ben írták alá, és az első blokkot már 2007-ben átadták a megrendelőnek. 2010-ben írták alá a szerződést, a Tianwan-II-es kiépítés 3. és 4. blokkjának megvalósítására. Blokkról blokkra nő az együttműködés hatékonysága, a 3. és a 4. blokkok már határidő előtt készültek el, a 3. blokk indítására 2017. december 30-án került sor, mindössze 60 hónappal az építkezés kezdetét követően. Jelenleg a 4-es blokkot készítik fel a fűtőanyag feltöltéséhez – május elején sikeresen befejeződött blokk fizikai indítását megelőző melegjáratás. A 4. blokk indítását 2018 végére tervezik. A 4. blokk üzembe állításával Kína több mint 4300 MW beépített atomerőművi teljesítménnyel fog rendelkezni.

 

Gázcentrifuga gyár és gyorsneutronos reaktor

Oroszország és Kína a teljes üzemanyagciklus terén valósít meg programokat. Ennek megfelelően építettek egy gázcentrifugákat használó urándúsító üzemet és egy gyorsneutronos kísérleti reaktort (CEFR), amely 2014. december 22-én érte el a 100%-os teljesítményt.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/53814/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?