hirdetés

Fókuszban az Atomexpo 2018

A Paks II-projekt ellenzői szerint az atomenergia ideje már lejárt és a világ a megújulók kizárólagossága felé halad. Az atomszakma Szocsiban tartott seregszemléje ennek az ellenkezőjéről szólt.

 

A 2018. május 14-16. között Szocsiban megrendezett jubileumi, X. Atomexpo 2018 fórumon a tavalyi résztvevői csúcsot is megdöntve, 68 országból összességében 4000 szakember és vendég vett részt. A résztvevő cégek száma meghaladta a hatszázat. A világ atomenergetikai iparának 136 vállalata standdal is megjelent a kapcsolódó, 20 ezer négyzetméteres kiállításon. Ezek a számok egyértelműen alátámasztják a fórum mottóját: „Globális partnerség – közös siker”.

Jelenleg 30 országban üzemel atomerőmű, és ami különösen érdekes, még egyszer ennyi ország érdeklődik az atomerőművi villamosenergia-termelés, valamint az atomenergia békés célú egyéb alkalmazásai iránt. A fejlett és a fejlődő országok egyaránt egyetértenek abban, hogy villamos energiát nagy mennyiségben, folyamatosan, minden másodpercben gazdaságosan, valamint a globális klímavédelmi és egyéb céloknak is megfelelve csak és kizárólag atomerőművek által lehet megtermelni.

A fórum plenáris ülésén részt vettek a főbb iparági szervezetek vezetői: Jukia Amano NAÜ főigazgató, Agneta Rising WNA főigazgató, Jacques Regaldo, a WANO elnöke, valamint William D. Magwood IV, az OECD NEA főigazgatója. A vita résztvevői a globális nukleáris ipar számára legfontosabb témákkal foglalkoztak és a következő időszakra vonatkozó iránymutatásokat terjesztettek elő az egész nukleáris ipar számára.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója kiemelte: jelenleg egyre több ország törekszik az atomenergia fejlesztésére. Ez termékeny talajt jelent a partnerség számára mind a kereskedelmi nukleáris projektek, mind az alapkutatások, mind pedig az alkalmazott tudományokba bevont kisebb innovatív cégek szempontjából is. A partnerség lehetőséget biztosít arra, hogy kölcsönösen előnyös megoldásokat lehessen találni.

Agneta Rising, a Nukleáris Világszövetség főigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy az új atomerőművi kapacitások növekedése alapvetően hozzájárul egy fenntartható globális energiaszerkezet kialakításához, a kibocsátás csökkentéséhez, valamint a villamosenergia-kereslet kielégítéséhez. Ugyanakkor többre van szükség annak érdekében, hogy az atomerőművek szilárd alapot biztosíthassanak a megbízható és alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termeléshez, ezáltal is segítve a tiszta áramtermelési lehetőségeket. 2015 és 2019 között 5 év alatt 12 országban 55 új atomerőművi blokk kezdte meg vagy fogja megkezdeni a villamosenergia-termelést. Az összességében 55 GW villamos teljesítménnyel évente 400 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás előzhető meg. Mindez azt is jelenti, hogy a globális nukleáris kapacitás majdnem 15 százalékkal növekszik.

Olyan jövőbeli energiarendszer elérése a cél, amelyben 2050-ig az atomenergia a globális villamosenergia-fogyasztás 25 százalékát biztosíthatja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelés részeként. Ehhez azonban 1000 GW új atomerőművi kapacitás szükséges. E cél elérésének érdekében ugyanakkor egyenlő versenyfeltételekre van szükség az energiapiacokon, optimalizálni kell az összes, már meglévő alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrást, valamint ösztönözni kell a jövőbeli tiszta energiára való átállással kapcsolatos beruházásokat.

„Együtt kell dolgoznunk, mert minden alacsony szén-dioxid-kibocsátású lehetőségre szükségünk van annak érdekében, hogy a jövőben egy tiszta energiarendszer működjön. Szükségünk van az egész nukleáris közösségre – a kutatás, a kormányzat, a szabályozás, a tervezés, a működés, a leszerelés és a hulladékgazdálkodás terén –, hogy saját szerepüket a közös harmonikus célunk felé irányítsuk.”

A WNA főigazgatója beszédében arra is rámutatott, hogy amikor a biztonságról beszélünk, néha elfelejtjük, hogy az atomenergia a legmegbízhatóbb energiaforrás, amely növeli a gazdasági fejlődést és védi a környezetet. Egyre több környezetvédő válik pro-nukleárissá.

A Globális partnerség – közös siker szlogenre rímelt, hogy Szocsiban nagy sikert aratott a Roszatom és a National Geographic dokumentumfilmjének bemutatója, amely a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében született. A Wild Edens (Édenek a vadonban) című új dokumentumfilm-sorozat első része az Altaj-hegység, a Kamcsatka-félsziget és az Északi-sarkkörön túli területek különleges növény- és állatvilágát tárja a nézők elé. A National Geographic nyáron tűzi műsorára a dokumentumfilmet.

Az ismert ausztrál környezetvédő, Ben Heard, a Bright New World (Szép új világ) civil szervezet alapítója a dokumentumfilm bemutatóján arról beszélt, hogy az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának növekedése az egész civilizációt fenyegeti.

„Ez már nem csupán feltételezés, hanem maga a valóság, viszont még nem késő olyan döntéseket hozni, amelyeknek köszönhetően jobbá válhat végül a világ annál, amiről valaha is álmodni mertünk."

A Roszatom, amely a világ vezető atomenergetikai vállalataként biztonságos és tiszta energiát állít elő, aggódik a globális felmelegedés miatt. Alekszej Lihacsov, a társaság vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy ezért is támogatta a vállalat az Édenek a vadonban projektet.

„Szeretnénk felhívni a közvélemény figyelmét a globális felmelegedésre és arra a veszélyre, amelyet a növekvő szén-dioxid-kibocsátás jelent a bolygónk számára – hangsúlyozta a Roszatom vezérigazgatója.

A fórum a Hogyan lesz zöld és tiszta az atomenergia? című kerekasztal-beszélgetésén Jevgenyij Pakermanov, a Rusatom Overseas elnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a Nemzetközi Energiaügynökség szerint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-termelési módok megduplázódnak a globális termelésben és 2040-ig a részesedésük eléri majd a 40 százalékot. A megújuló energiaforrások mellett az atomenergia az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiamix gerincét fogja képezni. A szakértői vitát követően a résztvevők egyhangúlag arra a következtetésre jutottak, hogy az atomenergia és a megújuló energiaforrások közötti partnerség alapot teremthet a jövő tiszta, fenntartható és biztonságos energiapiacának.

 

A Nemzetközi Fórum és kiállítás magyar vonatkozásai

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter újságírói kérdésekre válaszolva többek közt elmondta, hogy a projekt eddig 10 számlájának 80 százalékát, közel 78 millió eurót a magyar-orosz megállapodásnak megfelelően – mindenféle költség nélkül – a magyar állam május 3-án az orosz hitelezőnek már előtörlesztette. A miniszter és a magyar delegációi többi tagja a fórum alkalmából egyeztetéseket folytatott a Roszatom vezetőivel a Paks II-projekt megvalósításával összefüggésben. Az idei év legfontosabb feladata a létesítési engedélykérelem benyújtása a hazai nukleáris hatósághoz. A mellékletekkel együtt több mint 300 000 oldalas dokumentációt a magyar fél már megkapta az orosz féltől. Ezt 3 hónapos tanulmányozás/áttekintés után nyújtják majd be a hatósághoz, amelyet az nemzetközi szakértők bevonásával 15 hónapos határidővel fog elbírálni. A projekt az ütemezésnek megfelelően halad és ennek megfelelően a két új, VVER-1200 típusú blokk 2026-ban, illetve 2027-ben kezdheti meg kereskedelmi üzemét.

 

Rangos elismerést kapott a Paks II. Atomerőmű Zrt.

Az Atomexpo Awards nemzetközi pályázat keretében a társadalmi kommunikáció kategóriájának döntőjében a cég oklevélben részesült az atomenergia alkalmazásának megkerülhetetlen szerepét közérthető és interaktív módon bemutató interaktív tájékoztató kamion üzemeltetéséért. Az elismerést a cég vezérigazgatója, Lenkei István vehette át.

Fotó: Paks II

Kirill Komarov, a Roszatom fejlesztésekért és a nemzetközi üzleti tevékenységért felelős első vezérigazgató-helyettese az M1 televízió kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Paks II-projekttel összefüggésben a magyarországi cégek eddig közel 900 millió euró értékben jutottak megrendeléshez úgy, hogy a projekt még csak az elején tart. Ez hozzájárul a magyar-orosz megállapodásban foglalt 40 százalékos magyar részvételi törekvés eléréséhez.

A fórummal kapcsolatos további vonatkozások az előző cikkemben olvashatóak. A Roszatom oldalán pedig további képeket találtam az Atomexpo 2018-ról, melyeket egy galériában közlök:

 

 

 

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/52773/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szakmai látogatás a Novovoronyezsi Atomerőműben

2019.07.09. 12:10
2019. július 3-án tizenkét országból 23 szakember látogatott el a Novovoronyezsi Atomerőműbe a Roszatom Műszaki Akadémia szervezésében.

65 éves a világ első atomerőműve

2019.06.28. 14:40
Mindennapi életünk során gyakran kezdünk bele olyan új dolgokba, álmokba, amelyektől jobb jövőt és szebb életet remélünk nemcsak a családunknak, hanem a tágabb közösségünknek is. Nem volt ez másként akkor sem, …

Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben járt

2019.06.24. 21:00
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter 2019. június …

Továbbra is a Roszatom adja a nukleáris üzemanyagot Szlovákiának

2019.06.06. 20:35
A TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat és a szlovák Villamos Művek, a Slovenské elektrárne vezetői aláírták a szlovák atomerőművek …

Oroszország és Kína orosz tervezésű atomerőmű létesítéséről írt alá szerződést

2019.06.05. 22:55
Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének oroszországi látogatása során Moszkvában az orosz és a kínai …

Hálózatra termel a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

2019.06.04. 21:00
A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, VVER-1200 típusú reaktorral szerelt 2. blokkján megkezdődött a kereskedelmi üzemeltetést …

Tíz évvel halasztanák el a nukleáris energia részarányának csökkentését

2019.05.27. 14:50
Franciaország az energia- és éghajlatváltozási tervezetében az atomenergia a villamosenergia-termelési mixben betöltött jelenlegi …

Vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörőt

2019.05.26. 20:05
A szentpétervári Balti Hajógyár dokkjában 2019. május 25-én ünnepélyesen vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörő hajót, amellyel az orosz atomjégtörő flottát …

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

2019.05.03. 06:30
2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második …

Leszerelési projekt Svédországban

2019.04.29. 17:15
Az erőművi szervizszolgáltatásokat nyújtó német Uniper Anlagenservice által vezetett konzorcium a Roszatomhoz tartozó NUKEM Technologies vállalattal közösen megbízást kapott két-két reaktor leszerelésére a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?