Süli János megkapta a bizottsági zöld lámpákat

2018. május 15-én Süli Jánost, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet két bizottság is meghallgatta.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága a miniszterjelölt kinevezését 10 igen, 3 nem és 2 tartózkodás, a Fenntartható Fejlődés bizottsága pedig 7 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett támogatta.

2026-ban, illetve 2027-ben az új blokkok megkezdhetik kereskedelmi üzemüket és az országos hálózatra csatlakozhatnak. „Most voltunk kint Szocsiban és ezt a Roszatommal is megerősítettük, így ezeket a blokkokat ’26-ra és ’27-re át fogjuk adni, hogy Magyarországon a további termelés alapjait biztosíthassák” – emelte ki Süli János a Fenntartható Fejlődés bizottsága ülésén.

Süli János miniszterjelölt az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés bizottsági meghallgatásának idején

 

A miniszterjelölt a két új paksi blokk szükségességével, indokoltságával kapcsolatban hangsúlyozta: a MAVIR (a hazai rendszerirányító) adatain is látszik, hogy az elmúlt években átlag 30 százalék villamosenergia-importra volt szükségünk. A jelenlegi magyar helyzet azt mutatja, hogy a hazai villamosenergia-termelés felét adja Paks, a másik felét az egyéb erőművek. A villamosenergia-fogyasztás szemszögéből nézve 35 százalékot biztosít a jelenleg üzemelő 4 paksi blokk, 35 százalékot az egyéb erőmű, a maradék pedig az import. 2018. március 2-án például az import részaránya elérte a 48 százalékot, de tavaly január 11-én ez az arány még magasabb, 54 százalék volt. Ez a kitettség óriási kockázatot jelent, hiszen az erőműpark Európában is öregszik, a hagyományos szenes erőművek már több évtizedesek és hamarosan leállnak. Emellett évek óta növekszik a hazai villamosenergia-igény. Tavalyi villamosenergia-felhasználásunk minden eddigi rekordot megdöntött, hiszen éves szinten 45 TWh-t fogyasztottunk.

Az új blokkokat fűtőelemcsere miatt elég lesz csak 18 havonta leállítani, ami magas teljesítmény-kihasználási tényezőt eredményezhet. A garantáltan megtérülő Paks II beruházás olcsó, fenntartható, az időjárástól független és biztonságos energiaellátást fog biztosítani mind a lakosság, mind az ipar számára.

Süli János a MAVIR anyagaira hivatkozva kiemelte, hogy ma már nem azon kell elmélkedni, hogy megépüljön-e a paksi két új blokk, hanem azon kellene vitatkozni, hogy a magyar energiaellátásnak mi lesz a következő „energetikai lába”. Az atomerőmű és a megújulók nem egymás ellenfelei, hanem szervesen kiegészíthetik egymást.

Schmuck Erzsébet, a bizottság elnöke (LMP) ismertette az LMP álláspontját a paksi bővítéssel kapcsolatban: szerintük ez a beruházás az évszázad legrosszabb beruházása, komoly környezeti kockázatokat látnak benne. Emellett úgy vélik, hogy a jövő nem az atomenergiáé, hanem a megújuló energiáké.

A miniszterjelölt aktuális MAVIR adatokkal is szolgált. Az ülés adott pillanatában a hazai rendszerterhelés 5350 MW volt, ebből a hazai termelés 2600, az import pedig 2750 MW-ra adódott. Ez pedig 50 százalék feletti importot jelentett.

Süli János miniszterjelölt az Országgyűlés Gazdasági bizottságának meghallgatásán

Süli János az Országgyűlés Gazdasági bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta, hogy a két új blokk megépítésével kapcsolatos orosz-magyar szerződés fix áras, a benne szereplő 12,5 milliárd eurós beruházási összegtől eltérni nem lehet. Ebből az összegből 10 milliárd euró az orosz hitel, 2,5 milliárd a hazai forrás. A szerződés szerint Magyarországnak joga van az előtörlesztésre, ezt azt jelenti, hogy ha kedvezőbb feltételekkel lehet a piacon hitelhez jutni, vagy a gazdasági/költségvetési helyzet megengedi, akkor a hitel költség nélkül előtörleszthető. Magyarország az első kifizetéssel kapcsolatban már élt is ezzel a lehetőséggel.

A miniszterjelölt az idei év nagy feladatának a létesítési engedélykérelem nukleáris hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz való benyújtását tartja. Ez összességében több mint 300 000 oldalas dokumentációt jelent, amelyet a hatóság nemzetközi szakértők bevonásával 15 hónapos határidővel fog elbírálni. Az ütemezés alapján ennek az engedélynek a megszerzése leghamarabb 2019 végére, vagy 2020 elejére várható. Mindezek révén pedig tartható a két új blokk átadására a 2026-ra, illetve 2027-re kitűzött határidő. A projekt már rendelkezik két lényeges, jogerős engedéllyel: a környezetvédelmi- és a telephelyengedéllyel.

Volner János képviselő (Jobbik) többek között megfogalmazta: néhány évig párhuzamosan fognak termelni a régi paksi blokkok és az új blokkok, ezért többlettermelés lesz. Tudunk-e ezzel az áramfelesleggel mit kezdeni? Az osztrák állam Paks II ellenes álláspontjával kapcsolatban pedig kiemelte, hogy ha a régi és az új blokkok egyszerre fognak termelni, akkor vélhetően olyan mélyre fogják nyomni az áramárakat, amely veszélyezteti majd az osztrák gazdasági érdekeket. Az osztrák sógorok gyakorlatilag a saját érdekeiket képviselik, természetesen a megújuló energiák iránti mellett törnek lándzsát.

Süli János válaszában kiemelte, hogy hazánkban a villamosenergia-rendszer tartósan jelentős importtal üzemel, ez az arány eléri a közel 30 százalékot, ami ellátás- és nemzetbiztonsági szempontból óriási kockázatot jelent. A felelősség mindig az aktuális kormányzaté abban a tekintetben, hogy rendelkezésre álljon a szükséges mennyiségű villamos energia.

Pakson nemcsak atomerőmű fog épülni, hanem egy 20,6 MW kapacitású naperőműpark is, amelynek másfél hónappal ezelőtt történt meg az alapkőletétele. Ez is azt bizonyítja, hogy az atomerőmű és a megújulók nem egymás ellenfelei, hanem egymást egészítik ki.

Bánki Erik, a Gazdasági bizottság elnöke (Fidesz) a miniszterjelölt meghallgatásának zárásaként elmondta, hogy egy olyan projektről van szó, amely pénzügyileg finanszírozható, az általa előállított olcsó energia hozzájárul ahhoz, hogy a rezsicsökkentés eredményei megtarthatók legyenek. Emellett a hazai iparunk versenyképességének legfőbb kérdése, hogy milyen mennyiségben és milyen áron tudunk villamos energiát biztosítani. A villamosenergia-importtól való függőség visszaszorítása pedig valójában már nem is gazdasági, hanem nemzetbiztonsági kérdés. Mindezekre tekintettel a Paks II beruházásnak abszolút létjogosultsága van.

Címkék: Atomkörkép
1
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/52683/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-05-17 10:16:42
Az ellenzéki "képviselők" - élükön természetesen az LMP-s örök aggódókkal - majd megint hisztiznek egy sort, aztán vége lesz egyszer ennek az értelmetlen marháskodásnak.
Úgy járnak, mint a
"MI VAGYUNK A TÖBBSÉG ?????"
ricsajozói.
Megunják, és elmennek >>>>>>>> haza.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?