Süli János megkapta a bizottsági zöld lámpákat

2018. május 15-én Süli Jánost, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet két bizottság is meghallgatta.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága a miniszterjelölt kinevezését 10 igen, 3 nem és 2 tartózkodás, a Fenntartható Fejlődés bizottsága pedig 7 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett támogatta.

2026-ban, illetve 2027-ben az új blokkok megkezdhetik kereskedelmi üzemüket és az országos hálózatra csatlakozhatnak. „Most voltunk kint Szocsiban és ezt a Roszatommal is megerősítettük, így ezeket a blokkokat ’26-ra és ’27-re át fogjuk adni, hogy Magyarországon a további termelés alapjait biztosíthassák” – emelte ki Süli János a Fenntartható Fejlődés bizottsága ülésén.

Süli János miniszterjelölt az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés bizottsági meghallgatásának idején

 

A miniszterjelölt a két új paksi blokk szükségességével, indokoltságával kapcsolatban hangsúlyozta: a MAVIR (a hazai rendszerirányító) adatain is látszik, hogy az elmúlt években átlag 30 százalék villamosenergia-importra volt szükségünk. A jelenlegi magyar helyzet azt mutatja, hogy a hazai villamosenergia-termelés felét adja Paks, a másik felét az egyéb erőművek. A villamosenergia-fogyasztás szemszögéből nézve 35 százalékot biztosít a jelenleg üzemelő 4 paksi blokk, 35 százalékot az egyéb erőmű, a maradék pedig az import. 2018. március 2-án például az import részaránya elérte a 48 százalékot, de tavaly január 11-én ez az arány még magasabb, 54 százalék volt. Ez a kitettség óriási kockázatot jelent, hiszen az erőműpark Európában is öregszik, a hagyományos szenes erőművek már több évtizedesek és hamarosan leállnak. Emellett évek óta növekszik a hazai villamosenergia-igény. Tavalyi villamosenergia-felhasználásunk minden eddigi rekordot megdöntött, hiszen éves szinten 45 TWh-t fogyasztottunk.

Az új blokkokat fűtőelemcsere miatt elég lesz csak 18 havonta leállítani, ami magas teljesítmény-kihasználási tényezőt eredményezhet. A garantáltan megtérülő Paks II beruházás olcsó, fenntartható, az időjárástól független és biztonságos energiaellátást fog biztosítani mind a lakosság, mind az ipar számára.

Süli János a MAVIR anyagaira hivatkozva kiemelte, hogy ma már nem azon kell elmélkedni, hogy megépüljön-e a paksi két új blokk, hanem azon kellene vitatkozni, hogy a magyar energiaellátásnak mi lesz a következő „energetikai lába”. Az atomerőmű és a megújulók nem egymás ellenfelei, hanem szervesen kiegészíthetik egymást.

Schmuck Erzsébet, a bizottság elnöke (LMP) ismertette az LMP álláspontját a paksi bővítéssel kapcsolatban: szerintük ez a beruházás az évszázad legrosszabb beruházása, komoly környezeti kockázatokat látnak benne. Emellett úgy vélik, hogy a jövő nem az atomenergiáé, hanem a megújuló energiáké.

A miniszterjelölt aktuális MAVIR adatokkal is szolgált. Az ülés adott pillanatában a hazai rendszerterhelés 5350 MW volt, ebből a hazai termelés 2600, az import pedig 2750 MW-ra adódott. Ez pedig 50 százalék feletti importot jelentett.

Süli János miniszterjelölt az Országgyűlés Gazdasági bizottságának meghallgatásán

Süli János az Országgyűlés Gazdasági bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta, hogy a két új blokk megépítésével kapcsolatos orosz-magyar szerződés fix áras, a benne szereplő 12,5 milliárd eurós beruházási összegtől eltérni nem lehet. Ebből az összegből 10 milliárd euró az orosz hitel, 2,5 milliárd a hazai forrás. A szerződés szerint Magyarországnak joga van az előtörlesztésre, ezt azt jelenti, hogy ha kedvezőbb feltételekkel lehet a piacon hitelhez jutni, vagy a gazdasági/költségvetési helyzet megengedi, akkor a hitel költség nélkül előtörleszthető. Magyarország az első kifizetéssel kapcsolatban már élt is ezzel a lehetőséggel.

A miniszterjelölt az idei év nagy feladatának a létesítési engedélykérelem nukleáris hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz való benyújtását tartja. Ez összességében több mint 300 000 oldalas dokumentációt jelent, amelyet a hatóság nemzetközi szakértők bevonásával 15 hónapos határidővel fog elbírálni. Az ütemezés alapján ennek az engedélynek a megszerzése leghamarabb 2019 végére, vagy 2020 elejére várható. Mindezek révén pedig tartható a két új blokk átadására a 2026-ra, illetve 2027-re kitűzött határidő. A projekt már rendelkezik két lényeges, jogerős engedéllyel: a környezetvédelmi- és a telephelyengedéllyel.

Volner János képviselő (Jobbik) többek között megfogalmazta: néhány évig párhuzamosan fognak termelni a régi paksi blokkok és az új blokkok, ezért többlettermelés lesz. Tudunk-e ezzel az áramfelesleggel mit kezdeni? Az osztrák állam Paks II ellenes álláspontjával kapcsolatban pedig kiemelte, hogy ha a régi és az új blokkok egyszerre fognak termelni, akkor vélhetően olyan mélyre fogják nyomni az áramárakat, amely veszélyezteti majd az osztrák gazdasági érdekeket. Az osztrák sógorok gyakorlatilag a saját érdekeiket képviselik, természetesen a megújuló energiák iránti mellett törnek lándzsát.

Süli János válaszában kiemelte, hogy hazánkban a villamosenergia-rendszer tartósan jelentős importtal üzemel, ez az arány eléri a közel 30 százalékot, ami ellátás- és nemzetbiztonsági szempontból óriási kockázatot jelent. A felelősség mindig az aktuális kormányzaté abban a tekintetben, hogy rendelkezésre álljon a szükséges mennyiségű villamos energia.

Pakson nemcsak atomerőmű fog épülni, hanem egy 20,6 MW kapacitású naperőműpark is, amelynek másfél hónappal ezelőtt történt meg az alapkőletétele. Ez is azt bizonyítja, hogy az atomerőmű és a megújulók nem egymás ellenfelei, hanem egymást egészítik ki.

Bánki Erik, a Gazdasági bizottság elnöke (Fidesz) a miniszterjelölt meghallgatásának zárásaként elmondta, hogy egy olyan projektről van szó, amely pénzügyileg finanszírozható, az általa előállított olcsó energia hozzájárul ahhoz, hogy a rezsicsökkentés eredményei megtarthatók legyenek. Emellett a hazai iparunk versenyképességének legfőbb kérdése, hogy milyen mennyiségben és milyen áron tudunk villamos energiát biztosítani. A villamosenergia-importtól való függőség visszaszorítása pedig valójában már nem is gazdasági, hanem nemzetbiztonsági kérdés. Mindezekre tekintettel a Paks II beruházásnak abszolút létjogosultsága van.

Címkék: Atomkörkép
1
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/52683/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-05-17 10:16:42
Az ellenzéki "képviselők" - élükön természetesen az LMP-s örök aggódókkal - majd megint hisztiznek egy sort, aztán vége lesz egyszer ennek az értelmetlen marháskodásnak.
Úgy járnak, mint a
"MI VAGYUNK A TÖBBSÉG ?????"
ricsajozói.
Megunják, és elmennek >>>>>>>> haza.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Fókuszban az Atomexpo 2018

2018.05.18. 12:20
A 2018. május 14-16. között Szocsiban megrendezett jubileumi, X. Atomexpo 2018 fórumon a tavalyi résztvevői csúcsot is megdöntve, 68 országból összességében 4000 szakember és vendég vett részt. A résztvevő cégek száma meghaladta a …

Európának a károsanyag-kibocsátás csökkentését kell támogatni

2018.05.11. 17:30
A francia elnök nemrég arról nyilatkozott az Európai Parlamentben, hogy Európának meg kell őriznie szuverenitását az energetikai és az éghajlatváltozással …

Új tanulmány a nagyszabású finn atomprojekt pozitív hatásairól

2018.05.10. 15:55
A Hanhikivi-1 atomerőművi projekt számtalan módon befolyásolja majd szűkebb környezete, az Oulu régió életét és a majdani atomerőmű működése kihatással van …

Kurszkban új típusú nyomott vizes atomerőmű épül

2018.05.04. 10:55
2018. április 29-én az első adag beton alaplemezbe történő öntésével megkezdődött a nyugat-oroszországi Kurszki Atomerőmű II. kiépítés első blokkjának építése.

Emberi szervezetben lebomló csontimplantátumok

2018.04.30. 06:30
A Kurcsatov Intézet nano-bioanyagok és -szerkezetek részlege biológiailag lebomló (az emberi szervezeten belül felszívódó) csontimplantátumokat és orvosi csonthelyreállító termékeket dolgoztak ki.

A világon egyedülálló úszó atomerőművi blokk indult útnak

2018.04.28. 11:55
Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba, az orosz atomflotta kikötőjébe vontatják, ahol ünnepélyesen fogadják a jövő hónapban. A reaktorokba 2018 őszén helyezik …

Újfajta üzemanyag a Busheri Atomerőműnek

2018.04.28. 09:55
A szerződés alapján az orosz fél az eddig szállított UTVS típusú üzemanyagkazetták helyett TVS-2M kazettákat fog szállítani a VVER-1000 típusú reaktorral üzemelő iráni atomerőmű számára.

Villamos energia emberi vérből?

2018.04.27. 06:25
A Kurcsatov Intézet biotechnológiai és a bioenergetikai részlegének szakemberei felismerték, hogy miként nyerhetnek elektromos áramot glükózból, amelyet a vér és egyéb testnedvek tartalmaznak.

Jövőteremtők – A Kurcsatov Intézet atomenergetikai vívmányai

2018.04.26. 10:15
A Kurcsatov Intézetben az 1950-es években kezdődtek meg a békés célú atom- és a termonukleáris energiával kapcsolatos kutatások és fejlesztések. Mik is történtek …

A mini robotok azt tanulják, hogyan hozzanak létre csoportot

2018.04.25. 06:20
A több mint húsz robot különböző jellemzőkkel bír. A kutatóintézetben azt „tanítják” meg nekik, hogyan működjenek csoportként, hasonlóan ahhoz, ahogy a hangyák a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?