Látványosan beindulhat a paksi bővítés

Mindig öröm, ha Paks II-vel kapcsolatos friss híreket oszthatok meg és az sem véletlen, hogy a most Szocsiban zajló Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon is nagy az érdeklődés Paks II. beruházása iránt.

 

A konferencián a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló projekt megvalósításának támogatására szándéknyilatkozatot írt alá kedden Vagyim Tyitov, a Rosatom Central Europe igazgatója és Lenkei István, a Magyar Atomfórum Egyesület elnöke, aki egyben Paks II. Zrt. vezérigazgatója is.

A szándéknyilatkozat természetesen tartalmazza, hogy a felek törekednek Paks II. Atomerőmű legmagasabb műszaki színvonalon történő megépítésére. Az együttműködés célja a tervezett magyar beszállítói hányad elérése, ennek érdekében a felek szakmai információkat cserélnek és a célcsoportot tájékoztatják az aktuális kérdésekről. Például a Magyar Atomfórum Egyesület együttműködik Paks II. beruházás fővállalkozójával, a Roszatommal, hogy az atomfórumos cégek – nem kizárva másokat sem – első kézből értesüljenek az információkról, köztük a megjelenő tenderekről. Szakértői programokat szerveznek annak érdekében, hogy a cégeket helyzetbe hozzák, és alvállalkozóként bekapcsolódhassanak Paks II. bővítési munkálataiba.

A konferencián a már meglévő keretmegállapodás alapján szerződést írt alá kedden Jevgenyij Szalkov, a Rusatom Service vezérigazgatója és Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a műszaki tanácsadói tevékenységről és az alkatrészszállításról.

 

Az Atomexpo megnyitóján Süli János a Magyar Időknek elmondta, hogy február végén az orosz fél már megkapta a felvonulási területet. Azóta pedig megszerezte az irodaépületre vonatkozó engedélyt, bár az összesen 80 kiszolgáló épület még csak a tervezőasztalon létezik. Ezeknek el kell készülniük a főépület felhúzása előtt, amelynek az engedélye legkorábban a jövő év végén születhet meg a miniszter szavai szerint. A kiszolgálóépületek között lesznek irodák, étterem, lakatosműhely, betonüzem, továbbá egy olyan összeszerelőcsarnok, amelyben a helyszínre közúton egyben nem szállítható berendezéseket állítják össze. A leghamarabb látható munka a felvonulási területen az lesz, amikor a magyar fél – kötelezettségének megfelelve – megkezdi a 20/10 kilovoltos villamosenergia-alállomás és a hálózat kiépítését.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/52656/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Fókuszban az Atomexpo 2018

2018.05.18. 12:20
A 2018. május 14-16. között Szocsiban megrendezett jubileumi, X. Atomexpo 2018 fórumon a tavalyi résztvevői csúcsot is megdöntve, 68 országból összességében 4000 szakember és vendég vett részt. A résztvevő cégek száma meghaladta a …

Európának a károsanyag-kibocsátás csökkentését kell támogatni

2018.05.11. 17:30
A francia elnök nemrég arról nyilatkozott az Európai Parlamentben, hogy Európának meg kell őriznie szuverenitását az energetikai és az éghajlatváltozással …

Új tanulmány a nagyszabású finn atomprojekt pozitív hatásairól

2018.05.10. 15:55
A Hanhikivi-1 atomerőművi projekt számtalan módon befolyásolja majd szűkebb környezete, az Oulu régió életét és a majdani atomerőmű működése kihatással van …

Kurszkban új típusú nyomott vizes atomerőmű épül

2018.05.04. 10:55
2018. április 29-én az első adag beton alaplemezbe történő öntésével megkezdődött a nyugat-oroszországi Kurszki Atomerőmű II. kiépítés első blokkjának építése.

Emberi szervezetben lebomló csontimplantátumok

2018.04.30. 06:30
A Kurcsatov Intézet nano-bioanyagok és -szerkezetek részlege biológiailag lebomló (az emberi szervezeten belül felszívódó) csontimplantátumokat és orvosi csonthelyreállító termékeket dolgoztak ki.

A világon egyedülálló úszó atomerőművi blokk indult útnak

2018.04.28. 11:55
Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba, az orosz atomflotta kikötőjébe vontatják, ahol ünnepélyesen fogadják a jövő hónapban. A reaktorokba 2018 őszén helyezik …

Újfajta üzemanyag a Busheri Atomerőműnek

2018.04.28. 09:55
A szerződés alapján az orosz fél az eddig szállított UTVS típusú üzemanyagkazetták helyett TVS-2M kazettákat fog szállítani a VVER-1000 típusú reaktorral üzemelő iráni atomerőmű számára.

Villamos energia emberi vérből?

2018.04.27. 06:25
A Kurcsatov Intézet biotechnológiai és a bioenergetikai részlegének szakemberei felismerték, hogy miként nyerhetnek elektromos áramot glükózból, amelyet a vér és egyéb testnedvek tartalmaznak.

Jövőteremtők – A Kurcsatov Intézet atomenergetikai vívmányai

2018.04.26. 10:15
A Kurcsatov Intézetben az 1950-es években kezdődtek meg a békés célú atom- és a termonukleáris energiával kapcsolatos kutatások és fejlesztések. Mik is történtek …

A mini robotok azt tanulják, hogyan hozzanak létre csoportot

2018.04.25. 06:20
A több mint húsz robot különböző jellemzőkkel bír. A kutatóintézetben azt „tanítják” meg nekik, hogyan működjenek csoportként, hasonlóan ahhoz, ahogy a hangyák a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?