Új tanulmány a nagyszabású finn atomprojekt pozitív hatásairól

A Hanhikivi-1 atomerőművi projekt számtalan módon befolyásolja majd szűkebb környezete, az Oulu régió életét és a majdani atomerőmű működése kihatással van Finnország egészére is. Erről tanúskodik az Oulu Regionális Tanács és a Raahi körzeti üzleti szolgáltatásokat nyújtó cég megbízásából készült tanulmány.

A kezdetektől fogva látható, hogy a Fennovoima atomerőművi projekt, nemzeti és regionális szinten, nagyságrendileg euró milliárdokra rúgó eredményt hoz majd.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány a Hanhikivi-1 projektre költött eddigi milliárdokat milliókra lebontva mutatja be a projekt által kiváltott hatások mindegyikét. Tudható, hogy a projekt mennyi pénzbe kerül, milyen hatással van az infrastruktúra fejlődésére, mennyibe kerül az atomerőmű megépítése és üzemeltetése, mennyi munkaórára és mekkora anyagmennyiségre van szükség. Azt is kiszámították, hogy az építési szakaszban az atomerőművi projekt Észak-Ostrobothnia finn régió GDP-jének 3,0-4,9 százalékát fogja majd kitenni.

A  projekt hatásairól szóló tanulmány a régió erőforrásainak szélesebb körű felmérésén alapul, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) finanszíroz. A regionális erőforrásokra vonatkozó tanulmányt a Ramboll tervező és tanácsadó cég végezte.

Tuomas Kallio, az Oului Régió Tanácsának projektvezetője szerint a tanulmány legnagyobb erénye, hogy átfogó értékelést ad a régió anyagi eszközeinek mozgásáról. A tanulmány jó kiindulási pontot jelent a hatékonyság növeléséhez. Emellett fontos információkat nyújt a régió energetikai projektjeinek hatásairól. Kallio szerint Észak-Ostrobothniában az energetikai ipar jelenleg erős növekedési és megújulási fázisban van. A mostani tendencia az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldások felé mutat.

„Nagyon hasznos tanulmány” – állítja Joonas Hokkanen, a Ramboll ménöki tanácsadó cég vezető szakértője.

A kutatás jelentőségét tovább erősíti az a tény, hogy a Hanhikivi-1projekt az építési szakaszban összesen 2,5-3,9 milliárd eurós forgalmat fog generálni Finnországban. Az atomerőmű üzemeltetése során az éves forgalom változása hozzávetőleg 460-560 millió euróra fog rúgni.

Joonas Hokkanen és Pasi Pitkänen, a Raahe Kerületi Üzleti Szolgáltatások igazgatója úgy vélik, hogy a régió, a régió önkormányzatai és a helyi vállalatok különbözőképpen hasznosíthatják majd a tanulmányt, amely jó információforrást jelent a földhasználat tervezéséhez, a szolgáltatások fejlesztéséhez, az üzleti támogatásokhoz és a képzések tervezéséhez.

„A tanulmányt nem hagyják majd a polcon porosodni” – állítják mindketten.

A munkások száma elérheti a négyezret is az építkezésen

A Hanhikivi-1 a legnagyobb hatást a foglalkoztatottságra gyakorolja majd: a Fennovoima úgy becsüli, hogy az atomerőmű építésekor több mint 20 000 szakember fog dolgozni a Pyhäjoki telephelyen. A helyszínen a legsűrűbb építkezési időszakban több mint 4000 ember fog egyszerre dolgozni. Az üzembe helyezést követően az atomerőmű közvetlenül 450-500 különböző területről érkezett szakembert foglalkoztat majd.

A munkaerőpiacra gyakorolt hatás még nagyobb, ha az atomerőművi projekt teljes életciklusát vesszük figyelembe. Ha a dominóhatást is tekintetbe vesszük (például a szolgáltató ágazatban megjelenő munkahelyek számát stb.), akkor ez 17 400 – 26 000 hazai dolgozót jelent a felmérés szerint.

A dominóhatást figyelembe véve az atomerőmű működése alatt 2500-2600 munkahelyet hoz létre, hozzávetőleg 1700-at Észak-Ostrobothnia és 800-900-at Finnország többi részében. A kutatás szerint az atomerőmű 450-500 munkahelye további 260 munkahelyet teremt például a kereskedelemben és 280-at a vendéglátóiparban. További munkahelyek jönnek majd létre egyéb területeken is, mint például az energiaellátás, a hulladékgazdálkodás, az ingatlanügyletek, a képzés és a kultúra.

A dominóhatás részben a különféle szolgáltatások megnövekedett használatának köszönhető, ami cserébe növeli a szolgáltatóiparban lévő munkahelyek számát. Az infrastruktúra építése során felhasznált szolgáltatások értéke 55 millió euró lesz. Az atomerőmű építésének idején a felhasznált szolgáltatások összege 200-395 millió euróra tehető majd.

Több száz millió euró adóbevétel

A Hanhikivi-1 projekt a finn nemzetgazdaság előnyére is válik, az adóbevétel ugyanis több mint félmilliárd euróra nő a projekt életciklusa alatt. Hozzávetőleg évente 70 millió eurót fizetnek be különböző típusú adók formájában az infrastruktúra kiépítésének idején, 342-564 millió eurót az atomerőmű építési szakaszában, 49 milliót pedig az atomerőmű üzemeltetése során.

Az állam még a helyi önkormányzatoknál is nagyobb hasznot húz a projektből az áfa vagy a termékadó bevételek formájában.

Ha az infrastruktúra építésének és az erőmű építésének adóbevétele összeadódik, az állam 108-163 millió eurót kap Észak-Ostrobothnia adóbevételéből. Ezenkívül pedig további 92-137 millió euró összegű áfabevételhez jut. Észak-Ostrobothnia önkormányzatai 60-90 millió euróra rúgó hasznot húznak a projektből a megnövekedett önkormányzati adóbevételek, a vállalatok társasági adójából származó bevételei és az ingatlanadó-bevételek formájában. Az egyszeri befektetések pedig további 300 millió eurót jelenthetnek.

Több mint 300 millió eurós egyszeri befektetés

A Fennovoima atomerőművi projekt 6,5-7 milliárd euró értékű beruházás. Ebből a finn befektetés összege 1,8-2,7 milliárd euró. Ezen túlmenően az építési szakaszban mintegy 210-400 millió eurónyi új beruházás keletkezik a dominóhatás miatt. Az atomerőmű üzemeltetése során a beruházások értéke évente 25-30 millió euró lesz. Ezek a beruházások lehetnek olyan alkatrészek, amelyeket a vállalat az atomerőmű részére vásárol, vagy például a bővülő szolgáltatások miatt szükséges építési projektek.

A Fennovoima fejlesztési menedzsere, Juha Miikkulainen elismeri, hogy egy laikus számára különösen nehéz lehet megérteni a nagy nemzetközi projekteket és azok konkrét hatását. A hatások fokozatosan jelentkeznek és az emberek hosszú távon tapasztalják majd a pozitív változásokat.

„A helyi lakosok hasznot húznak abból, hogy a térség sokkal pezsgőbb lesz, de kétlem, hogy bárki is emlékezni fog majd például arra, hogy hány étterem volt Pyhäjokiban akkor, amikor a projekt elkezdődött vagy hány munkahely volt Oulainenben az elmúlt évtizedben” – mondja Miikkulainen

Tényekre alapozva

Joonas Hokkanen, a Ramboll-tanulmány készítőinek képviseletében azt hangsúlyozza, hogy a tanulmány hatásvizsgálata tényeken alapul, a modellezési megközelítést más nagyszabású projektekkel kapcsolatban tesztelték, és a finn Természettudományi Intézetet is bevonták a munkába.

Az adatokat számos állami statisztikából és nyilvántartásból, valamint a Fennovoima-tól és a RAOS Project üzemi beszállítótól nyerték. Az értékelésben 25 és 40 százalék között szerepeltek a hazai lakosok.

Hokkanen szerint a tanulmány egyedülálló. A gazdaság, a foglalkoztatás és az általános tevékenységi szint javítását célzó projekt példájaként említi Olkiluoto atomerőművét, amelynek része volt abban, hogy bevételt generáljon Satakuntának, míg az ország fennmaradó részeinek a gazdasága visszaesett. A pozitív hatást érzékelték Satakuntában, de az atomerőmű közvetlen hatása és a dominóhatás, az adóbevételek vagy a környezeti hatások részletes modellezése nem történt meg.

Új tevékenység meglepő területeken

A Fennovoima fejlesztési menedzsere, Juha Miikkulainen szerint a kulcskérdés az, hogy miként lehet majd hasznosítani a tanulmány eredményeit. Meggyőződése, hogy ebből a szempontból a régió ipari és szolgáltató vállalkozásai vannak a legjobb helyzetben.  Az adatokat fel tudják használni a jövőbeni tevékenységük tervezésekor vagy a fejlesztési beruházásaik irányításakor, és főleg befektetéseik időzítésének idején.

„Szerintem a jelentés jól kiemeli azt a tényt, hogy a dominóhatás miatt bizonyos   ágazatokban új tevékenységek jelennek majd meg.”

Miikkulainen úgy véli, hogy a tanulmányban alkalmazott új megközelítés és a tájékoztatás hozzájárul a térség általános gazdasági fejlődésével kapcsolatos bizonytalanság csökkentéséhez, és megerősíti a hitet abban, hogy az északi termékek és szolgáltatások iránti kereslet hosszú távon nőni fog.

„Az építkezés mozgalmas évei, a több ezer vállalat, a több tízezer alkalmazott, az évtizedekig tartó stabil működés együttesen lehetőségeket kínál egészen új ágazatok vállalatai számára.”

Egy apró példaként említi az atomerőműben használt több ezer daru és más emelőszerkezet rendszeres ellenőrzését, amely évtizedekig tartó megrendelést jelenthet egy kisebb, erre szakosodott cégnek.

„Ahogy a projekt halad előre egyre több ilyen típusú szolgáltató vállalatra lesz szükség, amely közel lesz a Hanhikivi-1-hez. Néhányat még ezután kell majd csak megalapítani.”

A cikk szerzője Kristiina Tuikkala, az eredeti cikk idekattintva olvasható.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/52443/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Hamis zöld próféciák és a rögvalóság

2019.11.12. 11:30
Az atomerőművek, különösen a Paks II. Atomerőmű ellenzőinek eszmefuttatásairól a klasszikussá vált vicc jut eszembe: igaz-e, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak? – A hír igaz csak nem osztogatnak, …

Fókuszban a Paks II. Atomerőmű megvalósítása

2019.11.06. 22:35
A magyarországi villamosenergia-rendszer folyamatos kihívásokkal szembesül, hiszen évről évre növekvő villamosenergia-fogyasztással, újabb és újabb téli és nyári rendszerterhelési csúcsokkal …

A harmadik orosz VVER-1200 típusú blokk is megkezdte kereskedelmi üzemét

2019.11.01. 14:45
2019. november első napján 30 nappal a tervezett határidő előtt, kereskedelmi üzembe állt a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés II. blokkja.

Atomenergia nélkül a klímavédelmi harc nem nyerhető meg

2019.11.01. 08:35
Az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel járó éghajlatváltozás nyomán globális egyetértés alakult ki mára arra vonatkozóan, hogy karbonsemleges technológiák …

Roszatom az ITER-ben

2019.10.21. 13:20
2019. október 17-én Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója felkereste a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER) építési területét Franciaországban. A projekt azt hivatott igazolni, hogy a fúziós energia ipari méretekben …

Ezeket a cikkeket olvastad már?