Új tanulmány a nagyszabású finn atomprojekt pozitív hatásairól

A Hanhikivi-1 atomerőművi projekt számtalan módon befolyásolja majd szűkebb környezete, az Oulu régió életét és a majdani atomerőmű működése kihatással van Finnország egészére is. Erről tanúskodik az Oulu Regionális Tanács és a Raahi körzeti üzleti szolgáltatásokat nyújtó cég megbízásából készült tanulmány.

A kezdetektől fogva látható, hogy a Fennovoima atomerőművi projekt, nemzeti és regionális szinten, nagyságrendileg euró milliárdokra rúgó eredményt hoz majd.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány a Hanhikivi-1 projektre költött eddigi milliárdokat milliókra lebontva mutatja be a projekt által kiváltott hatások mindegyikét. Tudható, hogy a projekt mennyi pénzbe kerül, milyen hatással van az infrastruktúra fejlődésére, mennyibe kerül az atomerőmű megépítése és üzemeltetése, mennyi munkaórára és mekkora anyagmennyiségre van szükség. Azt is kiszámították, hogy az építési szakaszban az atomerőművi projekt Észak-Ostrobothnia finn régió GDP-jének 3,0-4,9 százalékát fogja majd kitenni.

A  projekt hatásairól szóló tanulmány a régió erőforrásainak szélesebb körű felmérésén alapul, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) finanszíroz. A regionális erőforrásokra vonatkozó tanulmányt a Ramboll tervező és tanácsadó cég végezte.

Tuomas Kallio, az Oului Régió Tanácsának projektvezetője szerint a tanulmány legnagyobb erénye, hogy átfogó értékelést ad a régió anyagi eszközeinek mozgásáról. A tanulmány jó kiindulási pontot jelent a hatékonyság növeléséhez. Emellett fontos információkat nyújt a régió energetikai projektjeinek hatásairól. Kallio szerint Észak-Ostrobothniában az energetikai ipar jelenleg erős növekedési és megújulási fázisban van. A mostani tendencia az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldások felé mutat.

„Nagyon hasznos tanulmány” – állítja Joonas Hokkanen, a Ramboll ménöki tanácsadó cég vezető szakértője.

A kutatás jelentőségét tovább erősíti az a tény, hogy a Hanhikivi-1projekt az építési szakaszban összesen 2,5-3,9 milliárd eurós forgalmat fog generálni Finnországban. Az atomerőmű üzemeltetése során az éves forgalom változása hozzávetőleg 460-560 millió euróra fog rúgni.

Joonas Hokkanen és Pasi Pitkänen, a Raahe Kerületi Üzleti Szolgáltatások igazgatója úgy vélik, hogy a régió, a régió önkormányzatai és a helyi vállalatok különbözőképpen hasznosíthatják majd a tanulmányt, amely jó információforrást jelent a földhasználat tervezéséhez, a szolgáltatások fejlesztéséhez, az üzleti támogatásokhoz és a képzések tervezéséhez.

„A tanulmányt nem hagyják majd a polcon porosodni” – állítják mindketten.

A munkások száma elérheti a négyezret is az építkezésen

A Hanhikivi-1 a legnagyobb hatást a foglalkoztatottságra gyakorolja majd: a Fennovoima úgy becsüli, hogy az atomerőmű építésekor több mint 20 000 szakember fog dolgozni a Pyhäjoki telephelyen. A helyszínen a legsűrűbb építkezési időszakban több mint 4000 ember fog egyszerre dolgozni. Az üzembe helyezést követően az atomerőmű közvetlenül 450-500 különböző területről érkezett szakembert foglalkoztat majd.

A munkaerőpiacra gyakorolt hatás még nagyobb, ha az atomerőművi projekt teljes életciklusát vesszük figyelembe. Ha a dominóhatást is tekintetbe vesszük (például a szolgáltató ágazatban megjelenő munkahelyek számát stb.), akkor ez 17 400 – 26 000 hazai dolgozót jelent a felmérés szerint.

A dominóhatást figyelembe véve az atomerőmű működése alatt 2500-2600 munkahelyet hoz létre, hozzávetőleg 1700-at Észak-Ostrobothnia és 800-900-at Finnország többi részében. A kutatás szerint az atomerőmű 450-500 munkahelye további 260 munkahelyet teremt például a kereskedelemben és 280-at a vendéglátóiparban. További munkahelyek jönnek majd létre egyéb területeken is, mint például az energiaellátás, a hulladékgazdálkodás, az ingatlanügyletek, a képzés és a kultúra.

A dominóhatás részben a különféle szolgáltatások megnövekedett használatának köszönhető, ami cserébe növeli a szolgáltatóiparban lévő munkahelyek számát. Az infrastruktúra építése során felhasznált szolgáltatások értéke 55 millió euró lesz. Az atomerőmű építésének idején a felhasznált szolgáltatások összege 200-395 millió euróra tehető majd.

Több száz millió euró adóbevétel

A Hanhikivi-1 projekt a finn nemzetgazdaság előnyére is válik, az adóbevétel ugyanis több mint félmilliárd euróra nő a projekt életciklusa alatt. Hozzávetőleg évente 70 millió eurót fizetnek be különböző típusú adók formájában az infrastruktúra kiépítésének idején, 342-564 millió eurót az atomerőmű építési szakaszában, 49 milliót pedig az atomerőmű üzemeltetése során.

Az állam még a helyi önkormányzatoknál is nagyobb hasznot húz a projektből az áfa vagy a termékadó bevételek formájában.

Ha az infrastruktúra építésének és az erőmű építésének adóbevétele összeadódik, az állam 108-163 millió eurót kap Észak-Ostrobothnia adóbevételéből. Ezenkívül pedig további 92-137 millió euró összegű áfabevételhez jut. Észak-Ostrobothnia önkormányzatai 60-90 millió euróra rúgó hasznot húznak a projektből a megnövekedett önkormányzati adóbevételek, a vállalatok társasági adójából származó bevételei és az ingatlanadó-bevételek formájában. Az egyszeri befektetések pedig további 300 millió eurót jelenthetnek.

Több mint 300 millió eurós egyszeri befektetés

A Fennovoima atomerőművi projekt 6,5-7 milliárd euró értékű beruházás. Ebből a finn befektetés összege 1,8-2,7 milliárd euró. Ezen túlmenően az építési szakaszban mintegy 210-400 millió eurónyi új beruházás keletkezik a dominóhatás miatt. Az atomerőmű üzemeltetése során a beruházások értéke évente 25-30 millió euró lesz. Ezek a beruházások lehetnek olyan alkatrészek, amelyeket a vállalat az atomerőmű részére vásárol, vagy például a bővülő szolgáltatások miatt szükséges építési projektek.

A Fennovoima fejlesztési menedzsere, Juha Miikkulainen elismeri, hogy egy laikus számára különösen nehéz lehet megérteni a nagy nemzetközi projekteket és azok konkrét hatását. A hatások fokozatosan jelentkeznek és az emberek hosszú távon tapasztalják majd a pozitív változásokat.

„A helyi lakosok hasznot húznak abból, hogy a térség sokkal pezsgőbb lesz, de kétlem, hogy bárki is emlékezni fog majd például arra, hogy hány étterem volt Pyhäjokiban akkor, amikor a projekt elkezdődött vagy hány munkahely volt Oulainenben az elmúlt évtizedben” – mondja Miikkulainen

Tényekre alapozva

Joonas Hokkanen, a Ramboll-tanulmány készítőinek képviseletében azt hangsúlyozza, hogy a tanulmány hatásvizsgálata tényeken alapul, a modellezési megközelítést más nagyszabású projektekkel kapcsolatban tesztelték, és a finn Természettudományi Intézetet is bevonták a munkába.

Az adatokat számos állami statisztikából és nyilvántartásból, valamint a Fennovoima-tól és a RAOS Project üzemi beszállítótól nyerték. Az értékelésben 25 és 40 százalék között szerepeltek a hazai lakosok.

Hokkanen szerint a tanulmány egyedülálló. A gazdaság, a foglalkoztatás és az általános tevékenységi szint javítását célzó projekt példájaként említi Olkiluoto atomerőművét, amelynek része volt abban, hogy bevételt generáljon Satakuntának, míg az ország fennmaradó részeinek a gazdasága visszaesett. A pozitív hatást érzékelték Satakuntában, de az atomerőmű közvetlen hatása és a dominóhatás, az adóbevételek vagy a környezeti hatások részletes modellezése nem történt meg.

Új tevékenység meglepő területeken

A Fennovoima fejlesztési menedzsere, Juha Miikkulainen szerint a kulcskérdés az, hogy miként lehet majd hasznosítani a tanulmány eredményeit. Meggyőződése, hogy ebből a szempontból a régió ipari és szolgáltató vállalkozásai vannak a legjobb helyzetben.  Az adatokat fel tudják használni a jövőbeni tevékenységük tervezésekor vagy a fejlesztési beruházásaik irányításakor, és főleg befektetéseik időzítésének idején.

„Szerintem a jelentés jól kiemeli azt a tényt, hogy a dominóhatás miatt bizonyos   ágazatokban új tevékenységek jelennek majd meg.”

Miikkulainen úgy véli, hogy a tanulmányban alkalmazott új megközelítés és a tájékoztatás hozzájárul a térség általános gazdasági fejlődésével kapcsolatos bizonytalanság csökkentéséhez, és megerősíti a hitet abban, hogy az északi termékek és szolgáltatások iránti kereslet hosszú távon nőni fog.

„Az építkezés mozgalmas évei, a több ezer vállalat, a több tízezer alkalmazott, az évtizedekig tartó stabil működés együttesen lehetőségeket kínál egészen új ágazatok vállalatai számára.”

Egy apró példaként említi az atomerőműben használt több ezer daru és más emelőszerkezet rendszeres ellenőrzését, amely évtizedekig tartó megrendelést jelenthet egy kisebb, erre szakosodott cégnek.

„Ahogy a projekt halad előre egyre több ilyen típusú szolgáltató vállalatra lesz szükség, amely közel lesz a Hanhikivi-1-hez. Néhányat még ezután kell majd csak megalapítani.”

A cikk szerzője Kristiina Tuikkala, az eredeti cikk idekattintva olvasható.

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/52443/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Fókuszban az Atomexpo 2018

2018.05.18. 12:20
A 2018. május 14-16. között Szocsiban megrendezett jubileumi, X. Atomexpo 2018 fórumon a tavalyi résztvevői csúcsot is megdöntve, 68 országból összességében 4000 szakember és vendég vett részt. A résztvevő cégek száma meghaladta a …

Süli János megkapta a bizottsági zöld lámpákat

2018.05.16. 14:40
2018. május 15-én Süli Jánost, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet két bizottság is …

Látványosan beindulhat a paksi bővítés

2018.05.15. 22:50
A most Szocsiban zajló Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon is nagy az érdeklődés Paks II. beruházása iránt.

Európának a károsanyag-kibocsátás csökkentését kell támogatni

2018.05.11. 17:30
A francia elnök nemrég arról nyilatkozott az Európai Parlamentben, hogy Európának meg kell őriznie szuverenitását az energetikai és az éghajlatváltozással …

Kurszkban új típusú nyomott vizes atomerőmű épül

2018.05.04. 10:55
2018. április 29-én az első adag beton alaplemezbe történő öntésével megkezdődött a nyugat-oroszországi Kurszki Atomerőmű II. kiépítés első blokkjának építése.

Emberi szervezetben lebomló csontimplantátumok

2018.04.30. 06:30
A Kurcsatov Intézet nano-bioanyagok és -szerkezetek részlege biológiailag lebomló (az emberi szervezeten belül felszívódó) csontimplantátumokat és orvosi csonthelyreállító termékeket dolgoztak ki.

A világon egyedülálló úszó atomerőművi blokk indult útnak

2018.04.28. 11:55
Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba, az orosz atomflotta kikötőjébe vontatják, ahol ünnepélyesen fogadják a jövő hónapban. A reaktorokba 2018 őszén helyezik …

Újfajta üzemanyag a Busheri Atomerőműnek

2018.04.28. 09:55
A szerződés alapján az orosz fél az eddig szállított UTVS típusú üzemanyagkazetták helyett TVS-2M kazettákat fog szállítani a VVER-1000 típusú reaktorral üzemelő iráni atomerőmű számára.

Villamos energia emberi vérből?

2018.04.27. 06:25
A Kurcsatov Intézet biotechnológiai és a bioenergetikai részlegének szakemberei felismerték, hogy miként nyerhetnek elektromos áramot glükózból, amelyet a vér és egyéb testnedvek tartalmaznak.

Jövőteremtők – A Kurcsatov Intézet atomenergetikai vívmányai

2018.04.26. 10:15
A Kurcsatov Intézetben az 1950-es években kezdődtek meg a békés célú atom- és a termonukleáris energiával kapcsolatos kutatások és fejlesztések. Mik is történtek …

Ezeket a cikkeket olvastad már?