Greenpeace akció a Balti-tengeren

A napokban néhány sajtóban megjelent cikk lelkesen számolt be arról, hogy Greenpeace-aktivisták demonstráltak, felhívva a figyelmet az úszó atomerőmű rendkívüli veszélyeire".

Mi is történt pontosan?

Egy orosz hajó a svéd parti őrség és a dán haditengerészet közreműködésével megakadályozta, hogy a dániai Bornholm közelében veszélyes közelségbe kerüljön a Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokkhoz a Beluga-2 elnevezésű hajó, fedélzetén a Greenpeace aktivistáival. A Murmanszk felé tartó úszó atomerőművi blokk egyik vontatóhajójával ütközött a Beluga-2.

Mi történik most?

A Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokkot a murmanszki kitérő után az Oroszország távol-keleti részén található Csukcsföldre vontatják, ahol a hálózathoz való csatlakoztatása után a világ legészakibb nukleáris létesítményévé válik.

Már írtunk erről az úszó atomerőművi blokkról, de a tisztánlátás kedvéért vegyük át még egyszer:

A Lomonoszov Akadémikus kis teljesítményű moduláris reaktorai a legkorszerűbb biztonsági és védelmi rendszerekkel vannak felszerelve. Az úszó atomerőművet az Északi-sarkkörön túl üzemelő, több száz reaktor/év biztonságos működést maguk mögött tudó orosz atomjégtörő-flottával szerzett tapasztalatok felhasználásával építették meg.

Az úszó atomerőműbe két KLT-40C reaktort építettek be (egyenként 35 MW teljesítménnyel) hasonlóan az atomjégtörőkön használt blokkokhoz. Az orosz atomtudósok és hajóépítők által tervezett reaktorblokkot egy 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 000 tonna vízkiszorítású hajótestre építették. Az úszó atomerőművet a 18. században élt világhírű orosz tudósról, Mihail Lomonoszovról nevezték el.

A Roszatom is hozzászólt az esethez egy sajtóközleményben, amely a következőket tartalmazta:

Dicséret illeti a svéd parti őrséget és a dán haditengerészet egységét, valamint az összes érintett biztonsági szolgálatot és katasztrófavédelmi egységet a veszélyes helyzet kezelése kapcsán. „A Roszatom mindig is nyitott volt a párbeszédre, beleértve a békés célú atomenergia ellenzőivel folytatott párbeszédet is. Ezzel együtt a Roszatom meggyőződése, hogy a klímaváltozás és az Északi-sarkkörön túli területek jövője kapcsán őszinte és nyílt párbeszéd kell, ezért nincs szükség a mostanihoz hasonló felelőtlen akciókra.

A Roszatom számára alapvető a nukleáris biztonság elsőbbsége és projektjeinek társadalmi elfogadottsága, ezért szorosan együttműködik az érdekelt felekkel. A környezetvédők többsége kifejezetten támogatta ezt a projektet, amely csökkenti az északi-sarkvidéki területen a szén-dioxid és más káros anyagok kibocsátását. A Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokk építése és helyszínre juttatása a legátláthatóbb módon zajlott, a teljes folyamatot a független nukleáris hatóság felügyeli.

A Greenpeace előzetesen semmilyen információt nem kért a Roszatomtól az úszó atomerőművi blokkal  kapcsolatban és nem kereste meg az orosz atomenergetikai hatóságot sem. A Greenpeace feltételezése az úszó atomerőmű veszélyes voltáról teljesen alaptalan és a szervezet semmiféle érdemi tudományos érvvel nem támasztotta alá állításait.

Azok, akik abban hisznek, hogy 100 százalékban megújuló energiaforrásokkal biztosítható az energiaellátás, nem fogadják el azt a tényt, hogy a sarkkörön túli területeken -60 fokos hidegben sem a nap-, sem a szélerőművek nem tudnak energiát termelni. Erre csak az atomenergiát vagy a szenet használó erőművek képesek. Utóbbiak erősen környezetszennyezőek, az atom viszont elejét veszi több tízezer tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának, biztonságos, tiszta és megbízható energiát ad. Azok, akik ezt a projektet támadják, nem érdemlik meg, hogy környezetvédőnek vagy zöld aktivistának nevezzék őket, mert a bigott atomellenesség foglyai.

Roman Kopin, Csukcsföld kormányzója közölte: a jövőre üzembe álló úszó atomerőmű több mint 50 000 lakost fog szolgálni. Csukcsföld 1974 óta használ atomenergiát. Az extrém téli hidegben, amikor a hőmérséklet -60 fok alá esik, a közlekedési infrastruktúra hiánya miatt a távoli területek csak a nukleáris energiára támaszkodhatnak a gazdaságos és folyamatos villamosenergia-ellátás érdekében. Az úszó atomerőművi blokk a bilibinói atomerőművet és egy erősen szennyező régi szénerőművet vált ki, tiszta, biztonságos és megbízhatóan rendelkezésre álló energiát biztosítva Csukcsföld lakosságának.

Azt gondolom, érdemes szakértő szemekkel mérlegelni és felelősen gondolkodni.

Fotó: Greenpeace

Címkék: Atomszőke
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/52112/pics/lead_800x600.jpg
Atomszőke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kocsis-Cake: „a megújuló energiával az a baj, hogy nem mindig süt a nap, és nem mindig fúj a szél…”

2020.02.18. 17:25
Múlt héten az M1 Ma este című műsorának szakértő vendége voltam, majd ugyanitt …

Zöldblabla - energetikai ügyek

2019.10.15. 15:55
Néhány nappal ezelőtt Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse, aki szintén az atomerőművek ellen kampányol, ismételten arról tett tanúbizonyságot, hogy energetikai ügyekben alapvető dolgokkal nincs …

Az egyetlen mércét a makacs tények jelentik

2019.08.07. 21:20
Szél Bernadett képviselő asszony cikkemre írt válasza arról tanúskodik, találva érzi magát, mint az egyszeri tolvaj, aki úgy lepleződött le, hogy a fejéhez kapott, amikor a tömegben valaki elkiáltotta …

Napszúrást kapott az ellenzék

2019.07.29. 23:15
A németországi energiaforradalom csúfos bukása intő példa más országoknak is.

Összeomlás és áramszünetek helyett

2019.07.12. 14:15
Ungár Péter írásomra küldött válasza arra késztet, hogy mérnökként újra szembesítsem a képviselő urat és pártját azokkal a makacs tényekkel, amelyek miatt megkerülhetetlen az atomenergia növekvő arányú …

A Munkácsy-univerzum találkozása a rögvalósággal

2018.05.16. 10:15
Két héttel ezelőtt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata Atom és/vagy megújuló? címmel vitaestet tartott. Prof. Dr. Aszódi …

Egy zöld szervezet és a felhős német időjárás

2018.04.05. 20:25
Miután összefüggésekből önkényesen kiragadott számokról van szó, egyszerűbben fogalmazva: szokásuk szerint az almát a körtével sikerült összehasonlítaniuk.

Ezeket a cikkeket olvastad már?