Orosz úszó atomerőmű a globális klímavédelemért

Az orosz és a globális atomenergetika újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett.

Tegnap a szentpétervári Balti Hajógyárból kivontatták a világ első, Lomonoszov akadémikusról elnevezett, úszó atomerőművi blokkját, amelynek végső állomáshelye Oroszország északkeleti részén, Csukcsföldön, Pevek városában lesz. Itt a hálózatra kapcsolás után úszó atomerőműként működik majd.

Az erőművet a Roszatomhoz tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett 2 darab KLT-40C típusú reaktor fogja működtetni, amely összességében 70 MW villamos és 300 MW hőteljesítményt biztosít. Emellett ez a típusú úszó atomerőművi blokk napi 330 ezer köbméter tengervíz sótalanítására is alkalmas.

Az ilyen típusú erőművek folyamatosan tudnak üzemelni és ezért nagyon gazdaságosak. 

A reaktorokban a nukleáris üzemanyagot csak 3-5 évente kell cserélni. Az erőmű tervezett üzemideje 40 év, de ez akár 50 évre is kitolható. Oroszország a hasonló reaktorokkal kapcsolatban több évtizedes üzemeltetési tapasztalattal, valamint kipróbált és bevált technológiákkal rendelkezik. Gondoljunk csak az orosz atomjégtörőkre! A világ első – azóta már múzeumként működő – atommeghajtású jégtörőjét, a Lenin jégtörőt már 1956-ban üzembe állították.

Ez a technológia kiválóan alkalmas arra, hogy távoli területek, adott esetben gazdaságilag fontos partvidéki területek hő- és villamos energiával való ellátását fenntartható módon, biztonságosan és a klímavédelmi céloknak is megfelelve szén-dioxid kibocsátás-mentesen oldják meg. Az erőmű nem egy adott helyhez kötött, ezért szükség szerint oda lehet vontatni, ahol áramra és hőenergiára van szükség. Az úszó atomerőmű teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági követelményeinek. A szakértői elemzések arról szólnak, hogy cunami, vagy más természeti katasztrófák sem tudnának kárt okozni benne.

A fentiekre tekintettel talán nem meglepő, hogy az úszó atomerőművek iránt nagyon nagy a nemzetközi érdeklődés, ez pedig komoly exportlehetőséget jelenthet Oroszország számára. Csak önmagában Kína 20 darab ilyen úszó atomerőművet rendelne, valamint üzletet is lát az ilyen típusú erőmű építésében, éppen ezért saját tervezésű úszó atomerőművek kifejlesztésén is dolgozik.

Ez az oroszországi fejlesztés jól illeszkedik a Nemzetközi Energia Ügynökség által készített World Energy Outlook 2017. című kiadvány Fenntartható Fejlődés Szcenáriójának globálisan teljesítendő jövőképéhez, miszerint a globális klímavédelmi célok elérése érdekében a következő évtizedekben jelentősen fejleszteni kell az atomerőművi termelést a megújuló energiaforrások fejlesztése mellett. 

Címkék: Makacs tények
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/51865/pics/lead_800x600.jpg
Makacs tények
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Német energetikai nonszensz

2018.05.02. 21:45
Az új kormány programjában – nem meglepő módon – Angela Merkel a megújuló energiaforrások mindenhatóságát hirdeti. Ugyanakkor jótékony homályban hagyja, hogy miként gondolja kivitelezhetőnek a nagy bűvészmutatványt, amellyel …

Nincs mese, erőműveket kell építeni

2018.04.16. 20:30
Helyzetértékelés és jövőkép a hazai villamosenergia-rendszerben lévő erőművek várható teljesítőképességének nagymértékű csökkenéséről, a szükséges új erőművi kapacitások építéséről, valamint a …

Energiapolitikai döntések - Intenzív fejlesztés jövőnk függetlenségének záloga

2018.04.11. 06:15
Természetesnek vesszük, hogy a villamos energia mindig a rendelkezésünkre áll, mindennapjainkat lehetetlen elképzelni e szolgáltatás …

A víz elfut, az erőmű marad

2018.03.27. 11:45
Az osztrák energialobbi valójában csak a jó üzletet félti? Vajon mi áll a szélsőséges osztrák atomellenesség mögött? A tények, mint tudjuk, makacs dolgok, ezért vegyük őket sorra!

A német energiaforradalom bukása

2018.03.19. 22:05
Németországban január elején egyszerűen ledózerolták Immerath település St. Lambertus neoromán templomát, hogy a helyén szénbányát nyissanak. A falu egy részét és a kórházat már korábban lebontották, és …

Fókuszban az atomenergia és a megújulók

2018.03.16. 21:40
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. De vajon tényleg így van?

Amerikai energetikai kihívások

2018.03.14. 21:20
Az amerikai Forbes magazin tavaly véleménycikket jelentetett meg Amerika következő energiaválsága címmel. A cikk szerzője rámutatott arra, hogy az amerikai villamosenergia-ellátás biztonsága jelenleg az összeomlás határán …

Ezeket a cikkeket olvastad már?