Jövőteremtők – A Kurcsatov Intézet atomenergetikai vívmányai

A Kurcsatov Intézetben az 1950-es években kezdődtek meg a békés célú atom- és a termonukleáris energiával kapcsolatos kutatások és fejlesztések.

Az intézet részvételével készült el 1954-ben a világ első, ipari áramtermelésre szolgáló atomerőműve Obnyinszk városa mellett. 1957-ben a Kurcsatov Intézetben fejlesztették ki az első szovjet atomjégtörő reaktorait, majd 1958-ban az atomtengeralattjárók számára készülő reaktorokat. Az 1950-es évektől kezdve a kutatóintézet életében jelentős hangsúlyt kapott a termonukleáris fúzió, amely a Napban végbemenő termonukleáris reakcióhoz hasonló és gyakorlatilag korlátlan energiaforrás. Extrém magas, a Napéhoz fogható hőmérsékleten a hidrogén izotópjai, a deutérium és a trícium egyesül. A reakcióban hélium keletkezik és óriási mennyiségű energia szabadul fel. 1958-ban a világon először építették meg egy kísérleti termonukleáris berendezést, egy tórusz formájú reaktort, amelynek erős mágneses terébe a trícium és deutérium keverékét juttatják 15 millió fokosra hevítve azt. A keletkező ionokat körpályára kényszeríti a mágneses tér.

A berendezés orosz nevének rövidítéséből származó mozaikszó, a tokamak jelöli az ilyen típusú fúziós reaktorokat. (Maga a szó egy rövidítés, az orosz „токамак” latin betűs átirata és az orosz „тороидальная камера в магнитных катушках” kifejezésből származik, ami magyarul annyit tesz, hogy „mágneses tekercsek által közrefogott tóruszkamra”.) Érdekességként említem meg, hogy a franciaországi Cadarache-ban létesülő Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor, az ITER is egy tokamak.

Az 1960-as évektől kezdve az intézet támogatást nyújt a működő atomreaktorok üzemeltetéséhez, tudományos útmutatást ad az új típusú reaktorok és atomerőművek kifejlesztéséhez, valamint az atomerőművek leszereléséhez is.

A Kurcsatov Intézet az atomenergetika terén mindig is a legfontosabb tudományos intézmény volt úgy a Szovjetunióban, mint ma Oroszországban. Lényegében a szovjet F-1-es ősreaktor alapján születtek meg a reaktorok különböző típusai – energetikai, kísérleti, illetve a vízi közlekedési eszközökön használt reaktorok. Ez utóbbiakat építik be a tengeralattjárókba, az atomjégtörőkbe is.

Az intézet részvételével valósulnak meg a Roszatom atomerőmű-építési projektjei, a Kurcsatov Intézet látja el a VVER típusú nyomottvizes reaktorok létesítésével és működtetésével kapcsolatos tudományos, irányítási feladatokat.

A Kurcsatov Intézet egyik legfontosabb feladata az atomenergetika biztonságának szavatolása. Itt fejlesztették ki az úgynevezett zónaolvadék-csapdát, amelyet ma sorozatban építenek be az újonnan létesülő atomerőművek reaktorai alá. Először a kínai Tianwan, majd az indiai Kudankulami Atomerőműben építették be ezt a berendezést. Egy súlyos, tervezési alapon túli üzemzavar esetén a megolvadt nukleáris üzemanyagot az olvadékcsapda fogja fel, megakadályozva, hogy a radioaktív anyag a környezetbe kerüljön.

Az intézet az atomerőművi blokkok élettartamának meghosszabbításával is foglalkozik. A reaktortartályt lassan felmelegítik, egy ideig a megemelt hőmérsékleten tartják, majd lassan visszahűtik. Mindez tíz napot vesz igénybe, és ezzel a reaktor élettartamát további húsz évvel meg lehet hosszabbítani.

A folyamatos neutronsugárzás hatására megváltoznak ugyanis a reaktortartály szerkezeti anyagának mechanikai tulajdonságai, ami különösen a hegesztési varratok esetében jelent problémát, ugyanis ez határozza meg az atomerőmű élettartamát. Az intézet tudósai kifejlesztettek egy olyan új típusú acélt, amely jellemzőinek köszönhetően a reaktortartályok élettartamát száz évre növeli.

Az intézet múltját tekintve különleges helyet foglalnak el az Északi-sark kutatását célzó fejlesztések is. Nagyrészt az intézetnek köszönhető, hogy jelenleg Oroszország rendelkezik a világ egyetlen atomjégtörő-flottájával. A Kurcsatov Intézet az 1970-es évektől kezdve foglalkozik kis teljesítményű atomreaktorok fejlesztésével is, amelyek a közvetlen energiaátalakítás elvén működnek. Ezek a reaktorok energiával láthatják el a kis településeket, például az északi sarkkörön túli orosz katonai támaszpontokat. Az ilyen energiatermelő berendezések nem igényelnek állandó karbantartást, emellett alkalmasak a sorozatgyártásra és gyakorlatilag bárhol telepíthetőek.

Az Északi-sark megtisztításában is szerepet vállal az intézet. Murmanszk megyében a Szajde-öbölben egy nemzetközi projekt keretében létrehoztak egy olyan létesítményt, amely a tengeralattjárók leszerelése, illetve a reaktorok üzemanyagának cseréje során keletkezett radioaktív hulladék kezelését és hosszabb távú őrzését célozza. A szakértők úgy látják, hogy ez a létesítmény garantálja az atomtechnológia biztonságos fenntartását az északi sarkkörön túli területeken.

A bejegyzésem a Ria Novosztyi cikke nyomán született.

 

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/51855/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Sikeresen vizsgázott a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

2020.08.12. 14:35
Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO) moszkvai központjának szakértői elvégezték a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második, VVER-1200 …

Újabb VVER-1200 típusú blokk fizikai indítása vette kezdetét

2020.08.07. 21:15
Alig néhány héttel a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkjának fizikai indítása után 2020. augusztus 7-én megkezdték …

Jelentős orosz hozzájárulás az ITER-hez

2020.07.31. 21:45
Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója részt vett a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER - International Thermonuclear Experimental Reactor) …

Paks II. második referenciablokkja is üzemre kész

2020.07.19. 22:40
Ma már szinte közhelyszámba megy, hogy amennyiben komolyan vesszük a globális klímavédelmi célok teljesülését, akkor az atomerőművek és a megújuló energiaforrások növekvő részarányára …

AZ MVM ZRT. ÉS A RUSATOM SERVICE RT. KÖZÖS VÁLLALATOT ALAPÍTOTT

2020.07.08. 20:25
Az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt. – a Roszatom állami konszern leányvállalata – vegyesvállalatot alapított Magyarországon European Power Services Zrt. néven.

BENYÚJTOTTÁK A PAKS II. BERUHÁZÁS LÉTESÍTÉSIENGEDÉLY-KÉRELMÉT

2020.06.30. 12:10
A Paks II. Atomerőmű beruházás magyar megrendelője, a Paks II. Zrt. 2020. június 30-án – az ütemterv szerint – benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak …

Globális trendforduló vs. hazai zöld demagógia

2020.06.19. 20:00
Az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásával a kormány módosította azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy már az OAH létesítési engedélyének kézhezvétele előtt – külön engedély …

Együttműködési szándéknyilatkozat a bulgáriai Belene Atomerőmű építési projektről

2020.06.18. 22:10
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern 2020. június 18-án együttműködési megállapodást kötött a Framatome …

Fókuszban a nukleáris üzemanyagciklus zárása

2020.06.17. 18:20
A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai …

A félelem rossz tanácsadó, ha atomenergiáról van szó

2020.06.16. 11:30
Pieter Cleppe írása az EURACTIV médiahálózat oldalán jelent meg. Célja egyezik a média küldetésével, ezért igyekszik a fenntartható és felelősségteljes kommunikációt …

Ezeket a cikkeket olvastad már?