Jövőteremtők – A Kurcsatov Intézet atomenergetikai vívmányai

A Kurcsatov Intézetben az 1950-es években kezdődtek meg a békés célú atom- és a termonukleáris energiával kapcsolatos kutatások és fejlesztések.

Az intézet részvételével készült el 1954-ben a világ első, ipari áramtermelésre szolgáló atomerőműve Obnyinszk városa mellett. 1957-ben a Kurcsatov Intézetben fejlesztették ki az első szovjet atomjégtörő reaktorait, majd 1958-ban az atomtengeralattjárók számára készülő reaktorokat. Az 1950-es évektől kezdve a kutatóintézet életében jelentős hangsúlyt kapott a termonukleáris fúzió, amely a Napban végbemenő termonukleáris reakcióhoz hasonló és gyakorlatilag korlátlan energiaforrás. Extrém magas, a Napéhoz fogható hőmérsékleten a hidrogén izotópjai, a deutérium és a trícium egyesül. A reakcióban hélium keletkezik és óriási mennyiségű energia szabadul fel. 1958-ban a világon először építették meg egy kísérleti termonukleáris berendezést, egy tórusz formájú reaktort, amelynek erős mágneses terébe a trícium és deutérium keverékét juttatják 15 millió fokosra hevítve azt. A keletkező ionokat körpályára kényszeríti a mágneses tér.

A berendezés orosz nevének rövidítéséből származó mozaikszó, a tokamak jelöli az ilyen típusú fúziós reaktorokat. (Maga a szó egy rövidítés, az orosz „токамак” latin betűs átirata és az orosz „тороидальная камера в магнитных катушках” kifejezésből származik, ami magyarul annyit tesz, hogy „mágneses tekercsek által közrefogott tóruszkamra”.) Érdekességként említem meg, hogy a franciaországi Cadarache-ban létesülő Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor, az ITER is egy tokamak.

Az 1960-as évektől kezdve az intézet támogatást nyújt a működő atomreaktorok üzemeltetéséhez, tudományos útmutatást ad az új típusú reaktorok és atomerőművek kifejlesztéséhez, valamint az atomerőművek leszereléséhez is.

A Kurcsatov Intézet az atomenergetika terén mindig is a legfontosabb tudományos intézmény volt úgy a Szovjetunióban, mint ma Oroszországban. Lényegében a szovjet F-1-es ősreaktor alapján születtek meg a reaktorok különböző típusai – energetikai, kísérleti, illetve a vízi közlekedési eszközökön használt reaktorok. Ez utóbbiakat építik be a tengeralattjárókba, az atomjégtörőkbe is.

Az intézet részvételével valósulnak meg a Roszatom atomerőmű-építési projektjei, a Kurcsatov Intézet látja el a VVER típusú nyomottvizes reaktorok létesítésével és működtetésével kapcsolatos tudományos, irányítási feladatokat.

A Kurcsatov Intézet egyik legfontosabb feladata az atomenergetika biztonságának szavatolása. Itt fejlesztették ki az úgynevezett zónaolvadék-csapdát, amelyet ma sorozatban építenek be az újonnan létesülő atomerőművek reaktorai alá. Először a kínai Tianwan, majd az indiai Kudankulami Atomerőműben építették be ezt a berendezést. Egy súlyos, tervezési alapon túli üzemzavar esetén a megolvadt nukleáris üzemanyagot az olvadékcsapda fogja fel, megakadályozva, hogy a radioaktív anyag a környezetbe kerüljön.

Az intézet az atomerőművi blokkok élettartamának meghosszabbításával is foglalkozik. A reaktortartályt lassan felmelegítik, egy ideig a megemelt hőmérsékleten tartják, majd lassan visszahűtik. Mindez tíz napot vesz igénybe, és ezzel a reaktor élettartamát további húsz évvel meg lehet hosszabbítani.

A folyamatos neutronsugárzás hatására megváltoznak ugyanis a reaktortartály szerkezeti anyagának mechanikai tulajdonságai, ami különösen a hegesztési varratok esetében jelent problémát, ugyanis ez határozza meg az atomerőmű élettartamát. Az intézet tudósai kifejlesztettek egy olyan új típusú acélt, amely jellemzőinek köszönhetően a reaktortartályok élettartamát száz évre növeli.

Az intézet múltját tekintve különleges helyet foglalnak el az Északi-sark kutatását célzó fejlesztések is. Nagyrészt az intézetnek köszönhető, hogy jelenleg Oroszország rendelkezik a világ egyetlen atomjégtörő-flottájával. A Kurcsatov Intézet az 1970-es évektől kezdve foglalkozik kis teljesítményű atomreaktorok fejlesztésével is, amelyek a közvetlen energiaátalakítás elvén működnek. Ezek a reaktorok energiával láthatják el a kis településeket, például az északi sarkkörön túli orosz katonai támaszpontokat. Az ilyen energiatermelő berendezések nem igényelnek állandó karbantartást, emellett alkalmasak a sorozatgyártásra és gyakorlatilag bárhol telepíthetőek.

Az Északi-sark megtisztításában is szerepet vállal az intézet. Murmanszk megyében a Szajde-öbölben egy nemzetközi projekt keretében létrehoztak egy olyan létesítményt, amely a tengeralattjárók leszerelése, illetve a reaktorok üzemanyagának cseréje során keletkezett radioaktív hulladék kezelését és hosszabb távú őrzését célozza. A szakértők úgy látják, hogy ez a létesítmény garantálja az atomtechnológia biztonságos fenntartását az északi sarkkörön túli területeken.

A bejegyzésem a Ria Novosztyi cikke nyomán született.

 

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/51855/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Fókuszban az Atomexpo 2018

2018.05.18. 12:20
A 2018. május 14-16. között Szocsiban megrendezett jubileumi, X. Atomexpo 2018 fórumon a tavalyi résztvevői csúcsot is megdöntve, 68 országból összességében 4000 szakember és vendég vett részt. A résztvevő cégek száma meghaladta a …

Süli János megkapta a bizottsági zöld lámpákat

2018.05.16. 14:40
2018. május 15-én Süli Jánost, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet két bizottság is …

Látványosan beindulhat a paksi bővítés

2018.05.15. 22:50
A most Szocsiban zajló Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon is nagy az érdeklődés Paks II. beruházása iránt.

Európának a károsanyag-kibocsátás csökkentését kell támogatni

2018.05.11. 17:30
A francia elnök nemrég arról nyilatkozott az Európai Parlamentben, hogy Európának meg kell őriznie szuverenitását az energetikai és az éghajlatváltozással …

Új tanulmány a nagyszabású finn atomprojekt pozitív hatásairól

2018.05.10. 15:55
A Hanhikivi-1 atomerőművi projekt számtalan módon befolyásolja majd szűkebb környezete, az Oulu régió életét és a majdani atomerőmű működése kihatással van …

Kurszkban új típusú nyomott vizes atomerőmű épül

2018.05.04. 10:55
2018. április 29-én az első adag beton alaplemezbe történő öntésével megkezdődött a nyugat-oroszországi Kurszki Atomerőmű II. kiépítés első blokkjának építése.

A világon egyedülálló úszó atomerőművi blokk indult útnak

2018.04.28. 11:55
Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba, az orosz atomflotta kikötőjébe vontatják, ahol ünnepélyesen fogadják a jövő hónapban. A reaktorokba 2018 őszén helyezik …

Újfajta üzemanyag a Busheri Atomerőműnek

2018.04.28. 09:55
A szerződés alapján az orosz fél az eddig szállított UTVS típusú üzemanyagkazetták helyett TVS-2M kazettákat fog szállítani a VVER-1000 típusú reaktorral üzemelő iráni atomerőmű számára.

Fókuszban a globális felmelegedés elleni küzdelem

2018.04.18. 11:55
Wild Edens (Édenek a vadonban) címmel új tévésorozatot indított útjára a National Geographic és a Roszatom a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében.

Rosztovi Atomerőmű – Újabb „vízmelegítő” érte el a 100%-os teljesítményt

2018.04.17. 12:05
2018. április 14-én a Rosztovi Atomerőmű 4. blokkja elérte a 100 százalékos, névleges teljesítményszintet.
 

Ezeket a cikkeket olvastad már?