A Roszatom bemutatta legújabb fejlesztéseit

2018. április 17-19. között Madridban tartották a Globális Nukleáris Üzemanyagciklus 2018 (WNFC) elnevezésű nemzetközi konferenciát az Atomenergetikai Intézet (NEI) és Nukleáris Világszövetség (WNA) szervezésében.

A konferencián a világ nukleáris iparának vezető cégei és képviselői a nukleáris üzemanyagciklus-technológiák (NFC) fejlesztésének aktuális kérdéseit vitatták meg. A konferencián azt is bejelentették, hogy Kirill Komarov, a Roszatom* nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese kerül a Nukleáris Világszövetség igazgatótanácsának elnöki posztjára.

Talán az egyik legfontosabb, amit érdemes kiemelni, hogy a Roszatom, technológiai fejlesztései nyomán, a jövőben csak közepes aktivitású nukleáris hulladékot juttat vissza megrendelőinek, amihez nem szükséges mélységi tárolókat létesíteni.

„Az atomenergetika és a nukleáris technológia óriási lehetőségeket kínál a fenntartható energetikai fejlődés globális feladatainak megoldásában. Ma az atomenergetikai ágazatnak új technológiákat kell fejlesztenie a nukleáris energiatermelés minden egyes szakaszában a gazdasági hatékonyság növelése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó nemzetközi célok elérése érdekében" – hangsúlyozta Andrej Rozsgyesztvin, a Roszatom nyugat-európai regionális központjának vezetője.

A vállalat képviselője szerint a világ nukleáris iparának fejlődésében a következő szakaszt az üzemanyagciklus zárása fogja jelenteni. Az üzemanyagciklus zárásához Oroszország a gyorsneutronos reaktorok segítségével teremti meg a technológiai alapot. Oroszország folytatja a többször felhasználható REMIX fűtőanyaggal a kísérleteket, jelentősen növelve az uránfelhasználás hatékonyságát a könnyűvizes reaktorok esetében. A nukleáris üzemanyagciklus terén az orosz atomipar másik fontos projektje egy olyan, úgynevezett toleráns nukleáris üzemanyag kifejlesztését célozza, amely üzemzavar esetén is stabil marad.

Mihail Barisnyikov, a back-end szektorban a nemzetközi értékesítés terén iparági integrátori szerepet betöltő TENEX** vállalat képviselője előadásában a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésének innovatív technológiáiról, azok fejlesztéséről és a technológia kereskedelmi kiaknázásáról beszélt. Kiemelte:

„A Roszatom technológiái a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésében - beleértve a nukleáris hulladék frakcionálását is - lehetővé teszi a vállalat számára, hogy csak olyan, közepesen sugárzó nukleáris hulladékot juttasson vissza megrendelőinek, amelyet nem szükséges mélységi földalatti tárolókban elhelyezni."

A konferencia keretében április 17-én mutatták be a Roszatom és a National Geographic csatorna közös projektjét, mely az Édenek a vadonban nevet viseli. Erről bővebben már írtam.

* A Roszatom az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami atomenergetikai konszern, amely több mint 300 termelővállalatot és tudományos kutatóintézetet egyesít. A több mint 70 éves atomenergetikai tapasztalattal rendelkező Roszatom globális szinten működik, átfogó nukleáris szolgáltatásokat nyújt, amelyek az urándúsítástól az atomerőmű építéséig terjednek. A Roszatom világelső az új típusú blokkok fejlesztésében, jelenleg 6 blokkot épít Oroszországban és 33-at külföldön.

** Tyehsznabexport Rt. (kereskedelmi nevén: TENEX) a világ egyik legnagyobb nukleáris üzemanyag-szállítója, amely jelentős szerepet tölt be a nyugati reaktorok üzemanyagához szükséges dúsított urán biztosításában. A TENEX a Roszatom állami atomenergetikai konszern tagvállalata.

Forrás: Roszatom

 

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/51520/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az ellenzék az ország érdekeivel is hadilábon áll

2020.01.23. 22:50
Ma már nemzetközileg elfogadott tény, hogy a klímaváltozás az ember és a környezet jövőjére is súlyos fenyegetést jelent, ezért e probléma megoldásában alapvetően fontos szerepet …

Az úszó atomerőmű megtermelte az első tízmillió kilowattórát

2020.01.23. 22:10
A világ első úszó atomerőműve betáplálta az első tízmillió kWh villamos energiát a csukcsföldi villamosenergia-hálózatba.

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

Ezeket a cikkeket olvastad már?