A Roszatom bemutatta legújabb fejlesztéseit

2018. április 17-19. között Madridban tartották a Globális Nukleáris Üzemanyagciklus 2018 (WNFC) elnevezésű nemzetközi konferenciát az Atomenergetikai Intézet (NEI) és Nukleáris Világszövetség (WNA) szervezésében.

A konferencián a világ nukleáris iparának vezető cégei és képviselői a nukleáris üzemanyagciklus-technológiák (NFC) fejlesztésének aktuális kérdéseit vitatták meg. A konferencián azt is bejelentették, hogy Kirill Komarov, a Roszatom* nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese kerül a Nukleáris Világszövetség igazgatótanácsának elnöki posztjára.

Talán az egyik legfontosabb, amit érdemes kiemelni, hogy a Roszatom, technológiai fejlesztései nyomán, a jövőben csak közepes aktivitású nukleáris hulladékot juttat vissza megrendelőinek, amihez nem szükséges mélységi tárolókat létesíteni.

„Az atomenergetika és a nukleáris technológia óriási lehetőségeket kínál a fenntartható energetikai fejlődés globális feladatainak megoldásában. Ma az atomenergetikai ágazatnak új technológiákat kell fejlesztenie a nukleáris energiatermelés minden egyes szakaszában a gazdasági hatékonyság növelése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó nemzetközi célok elérése érdekében" – hangsúlyozta Andrej Rozsgyesztvin, a Roszatom nyugat-európai regionális központjának vezetője.

A vállalat képviselője szerint a világ nukleáris iparának fejlődésében a következő szakaszt az üzemanyagciklus zárása fogja jelenteni. Az üzemanyagciklus zárásához Oroszország a gyorsneutronos reaktorok segítségével teremti meg a technológiai alapot. Oroszország folytatja a többször felhasználható REMIX fűtőanyaggal a kísérleteket, jelentősen növelve az uránfelhasználás hatékonyságát a könnyűvizes reaktorok esetében. A nukleáris üzemanyagciklus terén az orosz atomipar másik fontos projektje egy olyan, úgynevezett toleráns nukleáris üzemanyag kifejlesztését célozza, amely üzemzavar esetén is stabil marad.

Mihail Barisnyikov, a back-end szektorban a nemzetközi értékesítés terén iparági integrátori szerepet betöltő TENEX** vállalat képviselője előadásában a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésének innovatív technológiáiról, azok fejlesztéséről és a technológia kereskedelmi kiaknázásáról beszélt. Kiemelte:

„A Roszatom technológiái a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésében - beleértve a nukleáris hulladék frakcionálását is - lehetővé teszi a vállalat számára, hogy csak olyan, közepesen sugárzó nukleáris hulladékot juttasson vissza megrendelőinek, amelyet nem szükséges mélységi földalatti tárolókban elhelyezni."

A konferencia keretében április 17-én mutatták be a Roszatom és a National Geographic csatorna közös projektjét, mely az Édenek a vadonban nevet viseli. Erről bővebben már írtam.

* A Roszatom az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami atomenergetikai konszern, amely több mint 300 termelővállalatot és tudományos kutatóintézetet egyesít. A több mint 70 éves atomenergetikai tapasztalattal rendelkező Roszatom globális szinten működik, átfogó nukleáris szolgáltatásokat nyújt, amelyek az urándúsítástól az atomerőmű építéséig terjednek. A Roszatom világelső az új típusú blokkok fejlesztésében, jelenleg 6 blokkot épít Oroszországban és 33-at külföldön.

** Tyehsznabexport Rt. (kereskedelmi nevén: TENEX) a világ egyik legnagyobb nukleáris üzemanyag-szállítója, amely jelentős szerepet tölt be a nyugati reaktorok üzemanyagához szükséges dúsított urán biztosításában. A TENEX a Roszatom állami atomenergetikai konszern tagvállalata.

Forrás: Roszatom

 

Címkék: Atomkörkép
https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/51520/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Fókuszban az Atomexpo 2018

2018.05.18. 12:20
A 2018. május 14-16. között Szocsiban megrendezett jubileumi, X. Atomexpo 2018 fórumon a tavalyi résztvevői csúcsot is megdöntve, 68 országból összességében 4000 szakember és vendég vett részt. A résztvevő cégek száma meghaladta a …

Süli János megkapta a bizottsági zöld lámpákat

2018.05.16. 14:40
2018. május 15-én Süli Jánost, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet két bizottság is …

Látványosan beindulhat a paksi bővítés

2018.05.15. 22:50
A most Szocsiban zajló Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon is nagy az érdeklődés Paks II. beruházása iránt.

Európának a károsanyag-kibocsátás csökkentését kell támogatni

2018.05.11. 17:30
A francia elnök nemrég arról nyilatkozott az Európai Parlamentben, hogy Európának meg kell őriznie szuverenitását az energetikai és az éghajlatváltozással …

Új tanulmány a nagyszabású finn atomprojekt pozitív hatásairól

2018.05.10. 15:55
A Hanhikivi-1 atomerőművi projekt számtalan módon befolyásolja majd szűkebb környezete, az Oulu régió életét és a majdani atomerőmű működése kihatással van …

Kurszkban új típusú nyomott vizes atomerőmű épül

2018.05.04. 10:55
2018. április 29-én az első adag beton alaplemezbe történő öntésével megkezdődött a nyugat-oroszországi Kurszki Atomerőmű II. kiépítés első blokkjának építése.

Emberi szervezetben lebomló csontimplantátumok

2018.04.30. 06:30
A Kurcsatov Intézet nano-bioanyagok és -szerkezetek részlege biológiailag lebomló (az emberi szervezeten belül felszívódó) csontimplantátumokat és orvosi csonthelyreállító termékeket dolgoztak ki.

A világon egyedülálló úszó atomerőművi blokk indult útnak

2018.04.28. 11:55
Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba, az orosz atomflotta kikötőjébe vontatják, ahol ünnepélyesen fogadják a jövő hónapban. A reaktorokba 2018 őszén helyezik …

Újfajta üzemanyag a Busheri Atomerőműnek

2018.04.28. 09:55
A szerződés alapján az orosz fél az eddig szállított UTVS típusú üzemanyagkazetták helyett TVS-2M kazettákat fog szállítani a VVER-1000 típusú reaktorral üzemelő iráni atomerőmű számára.

Villamos energia emberi vérből?

2018.04.27. 06:25
A Kurcsatov Intézet biotechnológiai és a bioenergetikai részlegének szakemberei felismerték, hogy miként nyerhetnek elektromos áramot glükózból, amelyet a vér és egyéb testnedvek tartalmaznak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?