75 éves a világhírű Kurcsatov Intézet

"Az emberi élet nem örökkévaló, de a tudomány és a tudás átlépi az évszázadok küszöbét." Igor Vasziljevics Kurcsatov

A második világháború közepén, 1943. április 12-én hozták létre az úgynevezett 2. számú Laboratóriumot Igor Vasziljevics Kurcsatov orosz atomfizikus vezetésével.

Az azóta Kurcsatov Intézetként ismertté vált kutatóközpont a maga idejében kulcsszerepet játszott a Szovjetunió biztonságának szavatolásában, értsd a szovjet atombomba megalkotásában, valamint a békés célú atomenergetika létrehozásában. Az intézet elindításával a Szovjetunió belépett az atomkorba. A szovjetek nem voltak egyszerű helyzetben: 1942-ben Európa lángokban állt miközben az Amerikai Egyesült Államok beindította az első atommáglyát. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa utasítást adott a saját nukleáris reaktoruk létrehozására.

Andrej Gagarinszkij, a Kurcsatov Intézet igazgatójának tanácsadója így mesélt erről:

„Képzeljék csak el: az ország porig rombolva, még eke sem volt, amivel szántsunk, az emberek barakkokban éltek, és mindent össze kellett szednünk ahhoz, hogy létrehozzunk egy vadonatúj tudományt, egy új technológiát és az atombombát.”

A kutatásokat, amelyek a legnagyobb titokban folytak, Igor Vasziljevics Kurcsatov vezette. A fizikusoknak fel kellett fedezniük a láncreakció elindításának mikéntjét és létre kellett hozniuk egy olyan anyagot, amely nem található meg a Földön – a plutóniumot. Négy évvel később megszületett az első szovjet atomreaktor, amely hússzor nagyobb teljesítménnyel bírt, mint amerikai társa. Ezt követően megtörtént az első atombomba-kísérlet. A titkos 2. sz. Laboratóriumból Nemzeti Kutatóintézet lett, amelyet ma már Oroszország új Szilícium-völgyeként is emlegetnek.

A Kurcsatov Intézet ma a nukleáris kutatások kapcsán aktívan részt vesz a globális nukleáris programokban is, mint például a fúziós reaktor, az ITER vagy a CERN. Az intézet a mikroelektronika a nanotechnológia és a biotechnológia terén is folytat kutatásokat.

A kutatóintézet komoly eredményeket ért el a genetika, az orvosdiagnosztika területén is, emellett foglalkozik a mesterséges intelligenciával is.

A kutatóintézet területén működik a „Szinkrotron”, ebből összesen kettő található Oroszországban. Az elektronok egy gyűrűben mozognak, és elérik a fénysebességet, ennek eredményeként röntgensugárzás jön létre, amelyet manapság szinte mindenütt használnak, az orvostudománytól kezdve a geológiáig. Az ország vezető múzeumaiból érkeznek különböző kiállított tárgyak az intézethez – a testen viselt keresztektől kezdve régi fegyverekig, hogy a tudósok megállapítsák, pontosan mikor készültek.

Belenézni valakinek a fejébe – ez itt könnyen megoldható. A tudósoknak sikerült a  medúza génjét beleültetni az egerekbe. Ennek köszönhetően az állatok agyában lévő neuronok sugároznak. Persze, nem mindig, csak amikor a rágcsáló „gondolkodik”, pontosabban „visszaemlékszik” a korábbi reflexekre.

A Kurcsatov Intézet egy sor egyéb területen is élen jár, de erről már egy másik blogbejegyezésben olvashatsz. Folytatása következik!

Addig is egy kis lazítás: az Atomkölyök társulata két éve musicalt vitt színre Kurcsatov gyermekkoráról. Részlet a musicalből: 

Az előadás teljes egészében itt tekinthető meg.

 

Kiemelt képünkön a szinkrotron sugárforrás egyik eleme látható.

https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/51145/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép,Kurcsatov Intézet
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Fókuszban az Atomexpo 2018

2018.05.18. 12:20
A 2018. május 14-16. között Szocsiban megrendezett jubileumi, X. Atomexpo 2018 fórumon a tavalyi résztvevői csúcsot is megdöntve, 68 országból összességében 4000 szakember és vendég vett részt. A résztvevő cégek száma meghaladta a …

Süli János megkapta a bizottsági zöld lámpákat

2018.05.16. 14:40
2018. május 15-én Süli Jánost, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet két bizottság is …

Látványosan beindulhat a paksi bővítés

2018.05.15. 22:50
A most Szocsiban zajló Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon is nagy az érdeklődés Paks II. beruházása iránt.

Európának a károsanyag-kibocsátás csökkentését kell támogatni

2018.05.11. 17:30
A francia elnök nemrég arról nyilatkozott az Európai Parlamentben, hogy Európának meg kell őriznie szuverenitását az energetikai és az éghajlatváltozással …

Új tanulmány a nagyszabású finn atomprojekt pozitív hatásairól

2018.05.10. 15:55
A Hanhikivi-1 atomerőművi projekt számtalan módon befolyásolja majd szűkebb környezete, az Oulu régió életét és a majdani atomerőmű működése kihatással van …

Kurszkban új típusú nyomott vizes atomerőmű épül

2018.05.04. 10:55
2018. április 29-én az első adag beton alaplemezbe történő öntésével megkezdődött a nyugat-oroszországi Kurszki Atomerőmű II. kiépítés első blokkjának építése.

A világon egyedülálló úszó atomerőművi blokk indult útnak

2018.04.28. 11:55
Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba, az orosz atomflotta kikötőjébe vontatják, ahol ünnepélyesen fogadják a jövő hónapban. A reaktorokba 2018 őszén helyezik …

Újfajta üzemanyag a Busheri Atomerőműnek

2018.04.28. 09:55
A szerződés alapján az orosz fél az eddig szállított UTVS típusú üzemanyagkazetták helyett TVS-2M kazettákat fog szállítani a VVER-1000 típusú reaktorral üzemelő iráni atomerőmű számára.

A Roszatom bemutatta legújabb fejlesztéseit

2018.04.20. 11:10
2018. április 17-19. között Madridban tartották a Globális Nukleáris Üzemanyagciklus 2018 (WNFC) elnevezésű nemzetközi konferenciát az Atomenergetikai Intézet (NEI) és Nukleáris Világszövetség (WNA) …

Fókuszban a globális felmelegedés elleni küzdelem

2018.04.18. 11:55
Wild Edens (Édenek a vadonban) címmel új tévésorozatot indított útjára a National Geographic és a Roszatom a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében.

Ezeket a cikkeket olvastad már?