75 éves a világhírű Kurcsatov Intézet

"Az emberi élet nem örökkévaló, de a tudomány és a tudás átlépi az évszázadok küszöbét." Igor Vasziljevics Kurcsatov

A második világháború közepén, 1943. április 12-én hozták létre az úgynevezett 2. számú Laboratóriumot Igor Vasziljevics Kurcsatov orosz atomfizikus vezetésével.

Az azóta Kurcsatov Intézetként ismertté vált kutatóközpont a maga idejében kulcsszerepet játszott a Szovjetunió biztonságának szavatolásában, értsd a szovjet atombomba megalkotásában, valamint a békés célú atomenergetika létrehozásában. Az intézet elindításával a Szovjetunió belépett az atomkorba. A szovjetek nem voltak egyszerű helyzetben: 1942-ben Európa lángokban állt miközben az Amerikai Egyesült Államok beindította az első atommáglyát. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa utasítást adott a saját nukleáris reaktoruk létrehozására.

Andrej Gagarinszkij, a Kurcsatov Intézet igazgatójának tanácsadója így mesélt erről:

„Képzeljék csak el: az ország porig rombolva, még eke sem volt, amivel szántsunk, az emberek barakkokban éltek, és mindent össze kellett szednünk ahhoz, hogy létrehozzunk egy vadonatúj tudományt, egy új technológiát és az atombombát.”

A kutatásokat, amelyek a legnagyobb titokban folytak, Igor Vasziljevics Kurcsatov vezette. A fizikusoknak fel kellett fedezniük a láncreakció elindításának mikéntjét és létre kellett hozniuk egy olyan anyagot, amely nem található meg a Földön – a plutóniumot. Négy évvel később megszületett az első szovjet atomreaktor, amely hússzor nagyobb teljesítménnyel bírt, mint amerikai társa. Ezt követően megtörtént az első atombomba-kísérlet. A titkos 2. sz. Laboratóriumból Nemzeti Kutatóintézet lett, amelyet ma már Oroszország új Szilícium-völgyeként is emlegetnek.

A Kurcsatov Intézet ma a nukleáris kutatások kapcsán aktívan részt vesz a globális nukleáris programokban is, mint például a fúziós reaktor, az ITER vagy a CERN. Az intézet a mikroelektronika a nanotechnológia és a biotechnológia terén is folytat kutatásokat.

A kutatóintézet komoly eredményeket ért el a genetika, az orvosdiagnosztika területén is, emellett foglalkozik a mesterséges intelligenciával is.

A kutatóintézet területén működik a „Szinkrotron”, ebből összesen kettő található Oroszországban. Az elektronok egy gyűrűben mozognak, és elérik a fénysebességet, ennek eredményeként röntgensugárzás jön létre, amelyet manapság szinte mindenütt használnak, az orvostudománytól kezdve a geológiáig. Az ország vezető múzeumaiból érkeznek különböző kiállított tárgyak az intézethez – a testen viselt keresztektől kezdve régi fegyverekig, hogy a tudósok megállapítsák, pontosan mikor készültek.

Belenézni valakinek a fejébe – ez itt könnyen megoldható. A tudósoknak sikerült a  medúza génjét beleültetni az egerekbe. Ennek köszönhetően az állatok agyában lévő neuronok sugároznak. Persze, nem mindig, csak amikor a rágcsáló „gondolkodik”, pontosabban „visszaemlékszik” a korábbi reflexekre.

A Kurcsatov Intézet egy sor egyéb területen is élen jár, de erről már egy másik blogbejegyezésben olvashatsz. Folytatása következik!

Addig is egy kis lazítás: az Atomkölyök társulata két éve musicalt vitt színre Kurcsatov gyermekkoráról. Részlet a musicalből: 

Az előadás teljes egészében itt tekinthető meg.

 

Kiemelt képünkön a szinkrotron sugárforrás egyik eleme látható.

https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/51145/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép,Kurcsatov Intézet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Tianvani Atomerőmű az orosz és a kínai atomipari szakemberek professzionalizmusának bizonyítéka

2020.01.20. 16:45
A Tianvani Atomerőmű Oroszország és Kína legnagyobb közös atomenergetikai projektje. Az erőműben …

Elfogadta a nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát a kormány

2020.01.15. 18:00
Egy villamosenergia-fogyasztónak éjjel-nappal, télen-nyáron szüksége van villamos energiára.

Rekordot döntött az oroszországi atomerőművek villamosenergia-termelése

2020.01.10. 16:40
Az orosz atomerőművek – a Roszatom állami konszern villamos energetikai divíziójához tartozó Roszenergoatom konszern leányvállalatai – újabb …

Megkezdte a villamosenergia-termelést a világ első úszó atomerőműve

2019.12.19. 16:05
2019. december 19-én, helyi idő szerint 11:00 órakor az oroszországi Pevek városában a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a …

Nem hallják az új idők szavát az atomellenes zöldek

2019.12.16. 16:05
Az Európai Unió tagállamainak vezetői konszenzusra jutottak abban, hogy 2050-re el kell érni a klímasemlegességet és ehhez, valamint a fosszilis részarány radikális csökkentésének …

Áttörések az atomenergetikában

2019.12.10. 12:30
Nemzetközileg elfogadott tény, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen pillére a globális klímaváltozás és az energiaszegénység elleni harcnak. Az ENSZ után az Európai Parlament is kinyilvánította ezt, ami igazi áttörés, …

Újabb történelmi rendszerterhelési csúcs született

2019.12.05. 12:00
Idén még csak néhány nappal ezelőtt esett le az első hó és érkezett meg a hideg, de máris megdőlt az eddigi, 2019. január 23-án, a déli órákban mért 6926 MW-os (15 perces) abszolút …

A Roszatom a logisztikában is előrelép

2019.12.04. 09:25
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern kisebbségi részesedést szerzett a Delo logisztikai vállalatcsoportban (az egyik legnagyobb orosz logisztikai vállalatcsoport).

A bolygó jövője a tét

2019.12.03. 22:10
Európában a közvéleményt mind jobban aggasztja az éghajlatváltozás, ami kézzelfogható közelségbe került az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek sokasodásával. Ami néhány évtizede még anomáliának számított, ma már a …

A jövő záloga: együtt az atom és a megújulók

2019.11.20. 20:35
Az atomenergia hazai és nemzetközi ellenzői folyamatosan azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról. Arra alapozzák ezt, hogy a megújuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?