hirdetés

75 éves a világhírű Kurcsatov Intézet

"Az emberi élet nem örökkévaló, de a tudomány és a tudás átlépi az évszázadok küszöbét." Igor Vasziljevics Kurcsatov

A második világháború közepén, 1943. április 12-én hozták létre az úgynevezett 2. számú Laboratóriumot Igor Vasziljevics Kurcsatov orosz atomfizikus vezetésével.

Az azóta Kurcsatov Intézetként ismertté vált kutatóközpont a maga idejében kulcsszerepet játszott a Szovjetunió biztonságának szavatolásában, értsd a szovjet atombomba megalkotásában, valamint a békés célú atomenergetika létrehozásában. Az intézet elindításával a Szovjetunió belépett az atomkorba. A szovjetek nem voltak egyszerű helyzetben: 1942-ben Európa lángokban állt miközben az Amerikai Egyesült Államok beindította az első atommáglyát. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa utasítást adott a saját nukleáris reaktoruk létrehozására.

Andrej Gagarinszkij, a Kurcsatov Intézet igazgatójának tanácsadója így mesélt erről:

„Képzeljék csak el: az ország porig rombolva, még eke sem volt, amivel szántsunk, az emberek barakkokban éltek, és mindent össze kellett szednünk ahhoz, hogy létrehozzunk egy vadonatúj tudományt, egy új technológiát és az atombombát.”

A kutatásokat, amelyek a legnagyobb titokban folytak, Igor Vasziljevics Kurcsatov vezette. A fizikusoknak fel kellett fedezniük a láncreakció elindításának mikéntjét és létre kellett hozniuk egy olyan anyagot, amely nem található meg a Földön – a plutóniumot. Négy évvel később megszületett az első szovjet atomreaktor, amely hússzor nagyobb teljesítménnyel bírt, mint amerikai társa. Ezt követően megtörtént az első atombomba-kísérlet. A titkos 2. sz. Laboratóriumból Nemzeti Kutatóintézet lett, amelyet ma már Oroszország új Szilícium-völgyeként is emlegetnek.

A Kurcsatov Intézet ma a nukleáris kutatások kapcsán aktívan részt vesz a globális nukleáris programokban is, mint például a fúziós reaktor, az ITER vagy a CERN. Az intézet a mikroelektronika a nanotechnológia és a biotechnológia terén is folytat kutatásokat.

A kutatóintézet komoly eredményeket ért el a genetika, az orvosdiagnosztika területén is, emellett foglalkozik a mesterséges intelligenciával is.

A kutatóintézet területén működik a „Szinkrotron”, ebből összesen kettő található Oroszországban. Az elektronok egy gyűrűben mozognak, és elérik a fénysebességet, ennek eredményeként röntgensugárzás jön létre, amelyet manapság szinte mindenütt használnak, az orvostudománytól kezdve a geológiáig. Az ország vezető múzeumaiból érkeznek különböző kiállított tárgyak az intézethez – a testen viselt keresztektől kezdve régi fegyverekig, hogy a tudósok megállapítsák, pontosan mikor készültek.

Belenézni valakinek a fejébe – ez itt könnyen megoldható. A tudósoknak sikerült a  medúza génjét beleültetni az egerekbe. Ennek köszönhetően az állatok agyában lévő neuronok sugároznak. Persze, nem mindig, csak amikor a rágcsáló „gondolkodik”, pontosabban „visszaemlékszik” a korábbi reflexekre.

A Kurcsatov Intézet egy sor egyéb területen is élen jár, de erről már egy másik blogbejegyezésben olvashatsz. Folytatása következik!

Addig is egy kis lazítás: az Atomkölyök társulata két éve musicalt vitt színre Kurcsatov gyermekkoráról. Részlet a musicalből: 

Az előadás teljes egészében itt tekinthető meg.

 

Kiemelt képünkön a szinkrotron sugárforrás egyik eleme látható.

https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/51145/pics/lead_800x600.jpg
Atomkörkép,Kurcsatov Intézet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szakmai látogatás a Novovoronyezsi Atomerőműben

2019.07.09. 12:10
2019. július 3-án tizenkét országból 23 szakember látogatott el a Novovoronyezsi Atomerőműbe a Roszatom Műszaki Akadémia szervezésében.

65 éves a világ első atomerőműve

2019.06.28. 14:40
Mindennapi életünk során gyakran kezdünk bele olyan új dolgokba, álmokba, amelyektől jobb jövőt és szebb életet remélünk nemcsak a családunknak, hanem a tágabb közösségünknek is. Nem volt ez másként akkor sem, …

Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben járt

2019.06.24. 21:00
Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter 2019. június …

Továbbra is a Roszatom adja a nukleáris üzemanyagot Szlovákiának

2019.06.06. 20:35
A TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat és a szlovák Villamos Művek, a Slovenské elektrárne vezetői aláírták a szlovák atomerőművek …

Oroszország és Kína orosz tervezésű atomerőmű létesítéséről írt alá szerződést

2019.06.05. 22:55
Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének oroszországi látogatása során Moszkvában az orosz és a kínai …

Hálózatra termel a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkja

2019.06.04. 21:00
A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 3+ generációs, VVER-1200 típusú reaktorral szerelt 2. blokkján megkezdődött a kereskedelmi üzemeltetést …

Tíz évvel halasztanák el a nukleáris energia részarányának csökkentését

2019.05.27. 14:50
Franciaország az energia- és éghajlatváltozási tervezetében az atomenergia a villamosenergia-termelési mixben betöltött jelenlegi …

Vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörőt

2019.05.26. 20:05
A szentpétervári Balti Hajógyár dokkjában 2019. május 25-én ünnepélyesen vízre bocsátották az Urál univerzális atomjégtörő hajót, amellyel az orosz atomjégtörő flottát …

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja is megkezdte az villamosenergia-termelést

2019.05.03. 06:30
2019. május 1-jén hálózatra kapcsolták a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második …

Leszerelési projekt Svédországban

2019.04.29. 17:15
Az erőművi szervizszolgáltatásokat nyújtó német Uniper Anlagenservice által vezetett konzorcium a Roszatomhoz tartozó NUKEM Technologies vállalattal közösen megbízást kapott két-két reaktor leszerelésére a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?