Egy zöld szervezet és a felhős német időjárás

2018. március 26-án a délutáni órákban egy hazai zöld szervezet a fenti posztot osztotta meg a Facebook oldalán azt sugallva, hogy a német napelemek valamilyen szempontból jobbak, mint a Paksi Atomerőmű.

Miután összefüggésekből önkényesen kiragadott számokról van szó, egyszerűbben fogalmazva: szokásuk szerint az almát a körtével sikerült összehasonlítaniuk. Ennyi erővel akár összevethették volna a német naperőművek teljesítményét, mondjuk, a francia atomerőművek teljesítményével, ami a konkrét időpontban egyébként 45 890 MW volt, több mint hatszorosa a német napelemek pillanatnyi teljesítményének.

Egyvalami viszont biztosan stimmel az infografikán. Németország atomellenessége a megújulós nyomulás ellenére is a múlt, Magyarország atompártisága pedig egyértelműen a jövő. Főleg úgy, hogy Pakson nem csak két új atomerőművi blokk épül, hanem már megkezdődött a Paksi Naperőmű építése is.  

Szakmai szemmel rögtön feltűnik az energetikai kérdésekben laikusokat megcélzó infografika durva csúsztatása. Egy energiatermelési mód megítéléséhez nem elegendő egyetlen időpillanatot kiragadni. Egy év 8760 órából áll. Az éjszakai órákban nem süt a nap, viszont az atomerőmű abban az időben is szakadatlanul termel. Már egy elsőéves egyetemista, de talán egy középiskolás is tudja, hogy a naperőművek teljesítményét nem lehet összehasonlítani egy atomerőmű teljesítményével, és 1 MW naperőművi kapacitás nem egyenlő 1 MW atomerőművi kapacitással.

Konkrét példánál maradva. Tavaly például a német naperőművek teljesítménykihasználtsági tényezője csak 10,4, a paksi atomerőművé pedig – csúcsot döntve – 91,9 százalék volt. Kiegészíthetjük ezt azzal, hogy tavaly a paksi 2. blokk 100 százalékos éves teljesítménykihasználás mellett termelte a villamos energiát, azaz egész évben folyamatosan és rendíthetetlenül. Hírértéke valójában ennek van. Képes erre egy naperőmű? Nem. Esélye sincs rá és nem is lehet, hiszen napsütés nélkül nem ad áramot.  

Nézzük meg, hogy az adott napon energetikai és klímavédelmi szempontból mit is jelentett a német 7,5 GW naperőművi teljesítmény! Nos, a német naperőművek beépített kapacitása 42 980 MW, azaz a 13 óra körül mért 7,5 GW értékelhető teljesítmény 17,5 százalékos teljesítménykihasználtságnak felelt meg. Arról nem is beszélve, hogy – mint az alábbi ábrán is látható – reggel 7-ig és este 7-től 0 MW volt a naperőművek teljesítménye. Nyilván egy ilyen időpillanatban kiragadott teljesítményadatból nem lehet reálisan megítélni ezt az energiatermelési módot. 

 

A németországi villamosenergia-termelés összetétele 2018. március 26-án

 

Reális képet akkor kapunk a német naperőművek valós szerepéről, ha megnézzük, hogy Németországban az ezen a napon megtermelt 1,53 TWh villamos energiából mennyivel részesedett a napenergia.

Nos, a fotovoltaikus napelemek csak 0,08 TWh-t tudtak biztosítani, ami a napi termelés 5 százaléka volt. A szélerőművek még ennyire sem voltak a helyzet magaslatán, hiszen a beépített 56 GW kapacitásból a legjobb pillanatban is csak 3,8 GW értékelhető teljesítményt tudtak adni. A két időjárásfüggő megújuló gyenge teljesítménye ellenére a német villamosenergia-szolgáltatás nem omlott össze, hiszen a napi termelés 78 százalékát továbbra is a folyamatos áramtermelésre képes szén-, gáz- és a bezárásra ítélt atomerőművek biztosították.

A cikk elején a múltról írtam. Tessék megnézni a fenti grafikonon a vastag barna és fekete sávot, ami a feketeszén és lignit alapú termelést jelöli! Ez lenne a jövő? Nein, danke!

 

A németországi villamosenergia-termelés összetétele 2018. március 26-án (TWh)

 

Utóbbiak közül a német szénerőműveknek már most is nagyon súlyos hatásai vannak. Évente több ezer német állampolgár hal meg a szénerőművi légszennyezés következményeként. A még mindig rendkívül magas szén- és gázerőművi részarány miatt Németország – az Európai Unió messze legnagyobb kibocsátója – nem tudja teljesíteni a 2020-ra vállalt kibocsátáscsökkentési célját sem!

Az infografikát közlő zöld szervezet hitvallása szerint:

„… azért dolgozunk, hogy minden ember egészséges környezetben, emberhez méltó módon éljen.”

Ha ezt komolyan is gondolják, akkor legközelebb esetleg jobb lenne arról posztolniuk, hogy a német atomellenes döntésnek milyen klímavédelmi és egészségügyi következményei vannak.

A valós kockázatot nem a német atomerőművek, hanem a német szénerőművek jelentik.

Talán a német szénerőművek fokozatos leállítása és korszerűsítése érdekében kellene lobbizni, nem pedig az atomenergia ellen. De ez messzire vezet, egészen a német atomellenes zöldek múlt századi megjelenésének valódi okáig, amelyről mélyen hallgatnak ezek a szervezetek. Nem állunk messze a valóságtól, ha az atomellenes zöld szervezeteket a szenes lobbi trójai falovának nevezzük. 

Az adott németországi nap értékeléshez az is hozzátartozik, hogy a rendkívül alacsony nap- és szélerőművi termelés következtében este 19 óra körül szükség volt 1000 MW villamosenergia-importra is, ennek döntő része az atomerőműveket üzemeltető Franciaországból és Csehországból érkezett...

A németországi valós helyzettel kapcsolatban ajánlom A német energiaforradalom bukása című cikkemet.

A fentieknek egyetlen lényeges konklúziója van:

A klímavédelmi célok elérése érdekében az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra egyaránt szükség van. A megújulók kizárólagosságának sugallata zöld blabla, aminek semmi köze a valósághoz.

Remélhetőleg, a fenti adatokkal szembesülve ez azoknak a laikusoknak is egyértelművé válik, akiket az ilyen megtévesztő infografikákkal próbálnak az atomenergia ellen hangolni.

https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/50805/pics/lead_800x600.jpg
atomenergia,Atomszőke,zöldek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kocsis-Cake: „a megújuló energiával az a baj, hogy nem mindig süt a nap, és nem mindig fúj a szél…”

2020.02.18. 17:25
Múlt héten az M1 Ma este című műsorának szakértő vendége voltam, majd ugyanitt …

Zöldblabla - energetikai ügyek

2019.10.15. 15:55
Néhány nappal ezelőtt Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse, aki szintén az atomerőművek ellen kampányol, ismételten arról tett tanúbizonyságot, hogy energetikai ügyekben alapvető dolgokkal nincs …

Az egyetlen mércét a makacs tények jelentik

2019.08.07. 21:20
Szél Bernadett képviselő asszony cikkemre írt válasza arról tanúskodik, találva érzi magát, mint az egyszeri tolvaj, aki úgy lepleződött le, hogy a fejéhez kapott, amikor a tömegben valaki elkiáltotta …

Napszúrást kapott az ellenzék

2019.07.29. 23:15
A németországi energiaforradalom csúfos bukása intő példa más országoknak is.

Összeomlás és áramszünetek helyett

2019.07.12. 14:15
Ungár Péter írásomra küldött válasza arra késztet, hogy mérnökként újra szembesítsem a képviselő urat és pártját azokkal a makacs tényekkel, amelyek miatt megkerülhetetlen az atomenergia növekvő arányú …

Atomhisztéria – újratöltve

2019.01.23. 09:20
Néhány hónappal a májusi európai parlamenti választás előtt az ellenzéki kampányüzem máris csúcsra jár. A Paks II. Atomerőmű megépítésének ellenzői és médiatámogatóik még mindig ott tartanak, hogy a két új blokk nem …

A Munkácsy-univerzum találkozása a rögvalósággal

2018.05.16. 10:15
Két héttel ezelőtt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata Atom és/vagy megújuló? címmel vitaestet tartott. Prof. Dr. Aszódi …

Greenpeace akció a Balti-tengeren

2018.05.04. 13:50
Egy orosz hajó a svéd parti őrség és a dán haditengerészet közreműködésével megakadályozta, hogy a dániai Bornholm közelében veszélyes közelségbe kerüljön a Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőművi blokkhoz a …

Rosztovi Atomerőmű – Újabb „vízmelegítő” érte el a 100%-os teljesítményt

2018.04.17. 12:05
2018. április 14-én a Rosztovi Atomerőmű 4. blokkja elérte a 100 százalékos, névleges teljesítményszintet.
 

Finn váltóállítás: szén helyett atom

2018.04.13. 16:50
2018. április 10-én a finn környezetvédelmi miniszter, Kimmo Tiilikainen bejelentette, hogy országa – az eredeti tervhez képest egy évvel korábban – már 2029-től megtiltja a szén használatát az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?