Hamarosan döntés születik a csehországi atomerőművi blokkok finanszírozásáról

A cseh kormány várhatóan az év közepéig dönt az új cseh atomerőmű finanszírozásának legelőnyösebb módjáról, miután a cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium bizottsága március végén megegyezett arról, hogy véglegesíti ajánlásait a kormány számára.

A Nukleáris Energiaügyi Állandó Bizottság megvizsgálja az új atomerőmű építés befektetői és finanszírozási modelljeit. Tomáš Hüner miniszter elmondta, hogy Csehországnak, amely a villamos energia egyharmadát jelenleg hat atomerőművi blokkból nyeri, feltétlenül szüksége van új atomerőműre, hogy pótolni tudja a Dukovany Atomerőmű kapacitásának legalább egy részét. Hüner közölte, hogy a bizottság három részletes lehetséges befektetői modellt vizsgált meg és egyúttal azt is, hogy miként finanszírozható egy ilyen projekt.

A kormány által 2015 júniusában jóváhagyott cseh állami energiapolitika egy új blokkot tervez Dukovanyban, és további hármat Dukovany és Temelín telephelyeken. A kabinet akkor egyúttal azt is javasolta, hogy a ČEZ energetikai vállalat, amely az ország két atomerőművét üzemelteti Dukovanyban, illetve Temelínben, hozzon létre egy olyan leányvállalatot, amely előkészíti az új blokkok építését és számba veszi a finanszírozási lehetőségeket a csehországi atomerőművi blokkok esetében.

A bizottság megvizsgálta annak lehetőségét is, hogy alapítsanak egy új ČEZ-leányvállalatot az új blokkok építésére, és alakítsák át úgy a ČEZ-t, hogy a cég atomerőművei állami tulajdonba kerüljenek. A bizottság egyetértett abban, hogy a következő, májusi ülésén ki fog alakítani egy végleges ajánlást, amit ezt követően terjesztenek majd be a kormány elé döntésre.

A Reuters szerint Hüner arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az állam nem ellenzi a ČEZ bizonyos vagyonelemeinek állami tulajdonba kerülését, azonban mielőtt bármilyen döntést is hozna az állami többségi tulajdonban lévő közműszolgáltató vállalat, előbb meg kell határoznia az új atomerőmű építésének befektetési modelljét.

Jan Stuller, Csehország nukleáris energiaügyi különmegbízottja szerint a szakértők „arra hajlanak, hogy az állam fektessen be egy új atomerőműbe" – jelentette a Reuters.

Tavaly a ČEZ hat olyan vállalattal és konzorciummal tárgyalt, amely már korábban is érdeklődést mutatott a Temelíni és a Dukovany Atomerőmű új blokkjainak építése iránt, ezek a Westinghouse, a Rusatom Overseas, az EDF, az Areva és a Mitsubishi közös vállalata, az Atmea valamint a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat (CNNC) és a Korea Hydro and Nuclear Power cég.

Forrás: WNN/2018. március 27.

https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/50695/pics/lead_800x600.jpg
atomenergia,Atomkörkép,Csehország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Fókuszban az Atomexpo 2018

2018.05.18. 12:20
A 2018. május 14-16. között Szocsiban megrendezett jubileumi, X. Atomexpo 2018 fórumon a tavalyi résztvevői csúcsot is megdöntve, 68 országból összességében 4000 szakember és vendég vett részt. A résztvevő cégek száma meghaladta a …

Süli János megkapta a bizottsági zöld lámpákat

2018.05.16. 14:40
2018. május 15-én Süli Jánost, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet két bizottság is …

Látványosan beindulhat a paksi bővítés

2018.05.15. 22:50
A most Szocsiban zajló Atomexpo 2018 nemzetközi konferencián és kiállításon is nagy az érdeklődés Paks II. beruházása iránt.

Európának a károsanyag-kibocsátás csökkentését kell támogatni

2018.05.11. 17:30
A francia elnök nemrég arról nyilatkozott az Európai Parlamentben, hogy Európának meg kell őriznie szuverenitását az energetikai és az éghajlatváltozással …

Új tanulmány a nagyszabású finn atomprojekt pozitív hatásairól

2018.05.10. 15:55
A Hanhikivi-1 atomerőművi projekt számtalan módon befolyásolja majd szűkebb környezete, az Oulu régió életét és a majdani atomerőmű működése kihatással van …

Kurszkban új típusú nyomott vizes atomerőmű épül

2018.05.04. 10:55
2018. április 29-én az első adag beton alaplemezbe történő öntésével megkezdődött a nyugat-oroszországi Kurszki Atomerőmű II. kiépítés első blokkjának építése.

Emberi szervezetben lebomló csontimplantátumok

2018.04.30. 06:30
A Kurcsatov Intézet nano-bioanyagok és -szerkezetek részlege biológiailag lebomló (az emberi szervezeten belül felszívódó) csontimplantátumokat és orvosi csonthelyreállító termékeket dolgoztak ki.

A világon egyedülálló úszó atomerőművi blokk indult útnak

2018.04.28. 11:55
Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba, az orosz atomflotta kikötőjébe vontatják, ahol ünnepélyesen fogadják a jövő hónapban. A reaktorokba 2018 őszén helyezik …

Újfajta üzemanyag a Busheri Atomerőműnek

2018.04.28. 09:55
A szerződés alapján az orosz fél az eddig szállított UTVS típusú üzemanyagkazetták helyett TVS-2M kazettákat fog szállítani a VVER-1000 típusú reaktorral üzemelő iráni atomerőmű számára.

Villamos energia emberi vérből?

2018.04.27. 06:25
A Kurcsatov Intézet biotechnológiai és a bioenergetikai részlegének szakemberei felismerték, hogy miként nyerhetnek elektromos áramot glükózból, amelyet a vér és egyéb testnedvek tartalmaznak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?