Amerikai energetikai kihívások

Az amerikai Forbes magazin tavaly véleménycikket jelentetett meg Amerika következő energiaválsága címmel. A cikk szerzője rámutatott arra, hogy az amerikai villamosenergia-ellátás biztonsága jelenleg az összeomlás határán táncol.

Az áramtermelés az USA-ban ugyanis egyre inkább az időjárásfüggő szél- és napenergiától, illetve a földgáztól függ, miközben ezek a termelési módok az atomerőművektől, vagy a szenes erőművektől eltérően, nem képesek garantálni a megbízható és folyamatos rendelkezésre állást.

2018 első napján az Egyesült Államok északkeleti partvidékén uralkodó téli ítéletidő miatt az amerikai földgázfogyasztás – meghaladva a 2014. január 7-ei egynapos rekordot is – új csúcsot döntött. Eközben a gáz- és a villamosenergia-árak az egekbe szöktek a növekvő kereslet következtében. Nem túl meglepő módon a zord időjárási viszonyok közepette az összes, 99 amerikai atomerőművi blokk megbízható módon üzemelt, mérsékelve a villamos energia árakat és elősegítve a fogyasztók áramellátását. A termelésből a szénerőművek is jelentős, 35-40 százalékos részaránnyal vették ki a részüket, annak érdekében, hogy az amerikai állampolgárok tízmilliói ne maradjanak áram nélkül. Az utóbbi évek erőműbezárásai súlyos terhet, kihívást jelentettek az amerikai villamosenergia-rendszernek, különösen az időjárásfüggő megújuló áramtermelési módok térnyerésének árnyékában.

Nem nehéz megjósolni, hogy a rohamosan terjedő időjárásfüggő megújulók és a stabil alapellátást biztosító hagyományos erőművek kiesésével energetikai krízisek következhetnek be.  Ezek a tények is rámutatnak arra, hogy a fogyasztók folyamatos, időjárástól független kiszolgálása érdekében mindenképpen kulcsfontosságú az alaperőművek rendelkezésre állása.

Fotó: DALE GERHARD / THE PRESS OF ATLANTIC CITY/THE ASSOCIATED PRESS

Az atom- és szénerőművek óriási előnye, hogy bármilyen időjárási körülmények között képesek villamos energiát termelni, ám ezeket az erőműveket a közeljövőben riasztó számban nyugdíjazzák, illetve a büntető szabályozás, az alacsony földgázárak, a kormányzati támogatások is az ellehetetlenítésük irányába hat.  A legnagyobb gond az, hogy számos energiapolitikai elemzés egyfajta „mágikus gondolkodásra” épül, hiszen megpróbálja a villamosenergia-rendszer rugalmasságát és megbízhatóságát sugallni a hagyományos alapterhelést biztosító erőművek nélkül! A tények azonban köszönő viszonyban sincsenek ezzel a szemlélettel, és ez itt a fő gond!

Napjainkban nincs megbízható mód a villamos energia nagy mennyiségben való tárolására, ezért az áramtermelésnek mindig egyensúlyt kell tartania a fogyasztással.

A legnagyobb baj az időjárásfüggő megújulókkal, hogy nem képesek követni az igényeket, ugyanis csak a megfelelő időjárási körülmények között képesek áramot termelni, amikor süt a nap és fúj a szél. A földgáztüzelésű erőművek kevésbé biztonságosak, mint a szén- és atomerőművek, mivel az áramtermeléshez folyamatos gázellátást igényelnek. Ez normális körülmények között kiszámítható, ám egy, a már fent említett időjárási sokk, egy csővezeték meghibásodása vagy egy gázvezeték elleni szabotázsakció gyorsan kiiktathatja ezeket az erőműveket. Egy 500 MW teljesítményű gázerőmű 350 000 háztartás számára termel áramot. Vajon a villamosenergia-hálózat képes lenne-e kibírni, ha a gázvezetékre csatlakozó 3-4 ilyen erőmű egyszerre esne ki a termelésből? Aligha. Egy alapterhelést biztosító szénerőmű tipikusan 30 napra elegendő széntartalékkal rendelkezik a telephelyen, és ez elégséges ahhoz, hogy elhárítsa az esetleges szénellátási zavarokat. Nem beszélve az atomerőművekről, ahol több évre elegendő üzemanyagot készleteznek.

Kulcsfontosságú az amerikai energiaellátás diverzifikálása, azaz meg kell őrizni az áramtermelő erőművek sokféleségét, éppen a már fent említett krízishelyzet miatt. A hálózatot meg kell erősíteni annak érdekében, hogy az bármilyen körülmények között képes legyen kiszolgálni az amerikai fogyasztókat, hiszen az ország nemzetbiztonsága is ettől függ. 

Érdemes megvizsgálni, hogy az elmúlt évtizedben milyen fordulatok következtek be az amerikai energetikai piacon.

  • 2007-2016 között az áramtermelésben a szén részaránya 50-ről 30 százalékra csökkent.
  • Eközben a gázalapú termelés 22 százalékról – nem utolsósorban az ágazat erőteljes lobbitevékenységének hatására – 34 százalékra emelkedett.
  • Ez is mutatja, hogy a gázerőművek egyre nagyobb szerepet kapnak a villamosenergia-termelésben, ami növekvő földgázfüggőséget is jelent.
  • Közben a megújulók részaránya 9 százalékról 15 százalékra növekedett, az atomerőművekben termelt villamos energia részaránya ugyanakkor továbbra is 20 százalék körül mozgott.

A világ legnagyobb energiapiacán az olaj- és gáziparban érdekeltek a jelek szerint a szén esetében már elérték a céljukat, hiszen az áramtermelésben már a gáz dominál a szén helyett. Most az atomenergiát vették célkeresztbe az atomerőművekben termelt áram mennyiségének csökkentése érdekében. Nyilván nem véletlen, hogy a már leállított atomerőművek helyébe földgáztüzelésű erőművek léptek az elmúlt években.

Ugyanakkor az amerikai Energiaügyi Minisztérium tavaly augusztusi tanulmánya arra helyezi a hangsúlyt, milyen lépések szükségesek annak érdekében, hogy az USA megakadályozza számos atom- és szénerőmű bezárását. Tekintettel arra, hogy a jövőbeli ellátásbiztonság szempontjából kritikus az egyre kevesebb alapterhelést biztosító, a nap 24 órájában üzemelni képes szén- és atomerőmű.  A minisztérium éppen ezért tavaly szeptember végén már javasolta a villamosenergia-árazás olyan irányú módosítását, amely a szén- és atomerőművi kapacitások megőrzését hivatott elősegíteni. Természetesen a megújuló- és a földgázlobbi azonnal heves kritikával illette a javaslatot, hiszen ennek megvalósulása versenyhátrányt jelentene a számukra.

Egyvalami azonban teljesen biztos. A klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok egyidejű teljesítése érdekében az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra egyaránt szükség van, noha a gáz- és egyéb lobbi ezt az állítást mindenáron igyekszik megkérdőjelezni.

 

https://atombiztos.blogstar.hu/./pages/atombiztos/contents/blog/50079/pics/lead_800x600.jpg
atomenergia,Makacs tények
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Német energetikai nonszensz

2018.05.02. 21:45
Az új kormány programjában – nem meglepő módon – Angela Merkel a megújuló energiaforrások mindenhatóságát hirdeti. Ugyanakkor jótékony homályban hagyja, hogy miként gondolja kivitelezhetőnek a nagy bűvészmutatványt, amellyel …

Orosz úszó atomerőmű a globális klímavédelemért

2018.04.29. 06:35
Tegnap a szentpétervári Balti Hajógyárból kivontatták a világ első, Lomonoszov akadémikusról elnevezett, úszó atomerőművi blokkját, amelynek végső állomáshelye Oroszország …

Rosztovi Atomerőmű – Újabb „vízmelegítő” érte el a 100%-os teljesítményt

2018.04.17. 12:05
2018. április 14-én a Rosztovi Atomerőmű 4. blokkja elérte a 100 százalékos, névleges teljesítményszintet.
 

Nincs mese, erőműveket kell építeni

2018.04.16. 20:30
Helyzetértékelés és jövőkép a hazai villamosenergia-rendszerben lévő erőművek várható teljesítőképességének nagymértékű csökkenéséről, a szükséges új erőművi kapacitások építéséről, valamint a …

Energiapolitikai döntések - Intenzív fejlesztés jövőnk függetlenségének záloga

2018.04.11. 06:15
Természetesnek vesszük, hogy a villamos energia mindig a rendelkezésünkre áll, mindennapjainkat lehetetlen elképzelni e szolgáltatás …

Egy zöld szervezet és a felhős német időjárás

2018.04.05. 20:25
Miután összefüggésekből önkényesen kiragadott számokról van szó, egyszerűbben fogalmazva: szokásuk szerint az almát a körtével sikerült összehasonlítaniuk.

Megkezdődött az Akkuyu Atomerőmű építése

2018.04.03. 21:30
A törökországi Mersin tartományban épülő Akkuyu Atomerőmű területén az első adag beton alaptestbe történő ünnepélyes beöntésével, 2018. április 3-án kezdetét vette Törökország első …

Hamarosan döntés születik a csehországi atomerőművi blokkok finanszírozásáról

2018.04.03. 15:05
A cseh kormány várhatóan az év közepéig dönt az új csehországi atomerőművi blokkok finanszírozásának legelőnyösebb módjáról.

Újabb atomerőművi blokk építése fejeződött be

2018.03.29. 12:35
A Barakah Atomerőmű a koreai APR-1400 típusú, 3. generációs, 1400 MW villamos teljesítőképességű és 60 éves üzemidejű reaktorblokk első exportképviselője.

A víz elfut, az erőmű marad

2018.03.27. 11:45
Az osztrák energialobbi valójában csak a jó üzletet félti? Vajon mi áll a szélsőséges osztrák atomellenesség mögött? A tények, mint tudjuk, makacs dolgok, ezért vegyük őket sorra!

Ezeket a cikkeket olvastad már?